Tetszett a cikk?

Hónapok óta igen magasan jegyzik a nemzetközi piacokon az aranyat, és szakértők szerint a nemesfém ára az év végéig...

Hónapok óta igen magasan jegyzik a nemzetközi piacokon az aranyat, és szakértők szerint a nemesfém ára az év végéig még tovább fog emelkedni. Egy évvel ezelőtt egy uncia aranyért 320 dollárt adtak a Londoni Fémtőzsdén (LME), ám a folyamatos emelkedés után az ár tavaly decemberben átlépte a lélektaninak számító 400 dolláros határt, amire 1996 márciusa óta nem volt példa. Az utóbbi néhány hétben az ár rendre a 400-420 dolláros sávban ingadozott, de például a múlt héten egy napra 426 dollárra is felszökött.

Az áremelkedés háttérben elemzők szerint két alapvető tényező áll: a nemzetközi geopolitikai helyzet - ezen elsősorban az USA hegemonisztikus törekvései, az iraki háború hatásai, a terrorizmus elleni, egyelőre nem igazán sikeres hadviselés, valamint a fejlett országok lassú gazdasági növekedése értendő - és a dollár gyengesége. Mivel rövid távon egyik téren sem várható számottevő változás, szakértők úgy jósolják, az aranyár az év végére a nyolcvanas évek olajsokkja idején tapasztalt magasságokba emelkedik, egyesek azt sem tartják kizártnak, hogy eléri az 500 dollárt. Komoly keresletnövekedést várnak attól is, hogy Kínában tavaly engedélyezték az arany magántulajdonban tartását, ami akár évi 550-600 tonnás keresletet is eredményezhet, és ez megközelíti a világ legnagyobb importőrének számító India évi 800 tonnás aranyéhségét.

A politikai és pénzügyi bizonytalanság miatt az arany menedékét kereső befektetői érdeklődés mellett a nemesfém árát az is felhajtja, hogy a kínálat nemigen nő. Ebben nagy szerepe van annak, hogy a kilencvenes évek nyomott aranyára a fejlesztések és feltárások visszafogására késztette a bányavállalatokat, amelyek ugyan most ismét nagyobb összegeket fordítanak ezekre a célokra, ám a hatás leghamarabb is csak 3-4 év múlva lesz érezhető. A világméretű kitermelés lényegében stagnál, az idén várhatóan 2625 tonna lesz, mindössze egy százalékkal több a tavalyinál.

A kínálati piac másik jelentős forrása, hogy a központi bankok aranyeladása sem nagyon élénkül. Bár az 1999-ben 15 európai nemzeti bank által kötött, az eladásaikat évi 400 tonnában maximáló megállapodás az idén szeptemberben lejár, piaci elemzők arra számítanak, hogy a szerződést megújítják - sőt várhatóan újabb tagok is csatlakoznak hozzá -, és a limitet valahol ismét 400 és 600 tonna között szabják meg. Magasan tartja az arany árát, hogy a hagyományosan legnagyobb felhasználó ékszergyártás mellett az ipar más ágai továbbra is nagy mennyiségben keresik a számos területen nélkülözhetetlen sárga fémet, különösen az űripar, az orvosi szféra és az elektronika számít komoly felvevőnek.

Figyelemre méltó, hogy az arany mellett a - szintén menedéknek is számító - másik nemesfém, az ezüst ára is rekordokat dönt. A fehér fém ára az aranyénál is meredekebben szaladt fel: az utóbbi napokban 8 dollárnál is többet adtak egy unciájáért, közel kétszer annyit, mint tavaly ilyenkor.

Nemzetközi gazdaság

Az oroszok a bányában vannak

Az orosz Norilszkij Nyikel 1,16 milliárd dollárért megvásárolta a Gold Fields dél-afrikai aranybányacég húsz százalékát, és ezzel hatalmas lépést tett afelé, hogy a világ egyik meghatározó nemesfém-kitermelőjévé váljon.

Ingyen nézhetünk meg néhány zseniális filmet, csak sietni kell vele

Ingyen nézhetünk meg néhány zseniális filmet, csak sietni kell vele

„Ott vagyunk már?” – 20 éve nagyot kockáztattak a Shrek alkotói: bejött

„Ott vagyunk már?” – 20 éve nagyot kockáztattak a Shrek alkotói: bejött

A jobboldaliakat is megosztja a kínai Fudan egyetem budapesti campusépítése

A jobboldaliakat is megosztja a kínai Fudan egyetem budapesti campusépítése