Elpasszolják

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Eladásra kínálta fel a legnagyobb cseh lapkiadó, a német tulajdonú Vltava Labe Press a nagy múltú neves futballklubot, a Sparta Prahát.

Szűkszavú nyilatkozatra hívta össze nemrégiben az újságírókat, Vlastimil Kostal, a neves cseh futballklub, a Sparta Praha elnöke. A sajtótájékoztatón a sportmenedzser meglepő bejelentést tett, mondván, a jelenlegi tulajdonos, a legnagyobb cseh lapkiadónak számító Vltava Labe Press - a német Passauer Neue Presse leányvállalata - eladásra kínálta fel a futballklubot. A Csehországban 11 regionális napilapot és 13 hetilapot megjelentető bajorországi lapkiadó döntését Kostal nem indokolta, a kérdésekre mindössze annyit árult el, hogy több érdeklődő - köztük három külföldi befektető és a leggazdagabb cseh üzletember, Petr Kellner tulajdonában lévő Privní Privatizacní Fond skupiny (PPF) pénzügyi csoport is - jelentkezett a 111 éves múltra visszatekintő futballklubért.

A konkrét vételi ajánlatok kiértékelésével a tulajdonos reményei szerint az év közepén megtörténhet a tulajdonosváltás. Kostal elmondása szerint a leggazdagabb cseh fociklubnak tartott Sparta Praha értékét jelenleg mintegy 760 millió koronára (1 cseh korona = 7,59 forint) tartják, ami mindössze 53 millió koronával több, mint amennyiért 1999-ben a német befektető megvette. Pedig időközben a német tulajdonos pénzügyileg alaposan rendbe tette az öt éve még 900 millió korona adóssággal küszködő nagy múltú sportklubot. A németek most a közvetlen eladás mellett döntöttek, jóllehet egyszer már felmerült a tőzsdén keresztül, részvénykibocsátással történő értékesítés.

A csehszlovák honvédség egykori klubja viharos időket élt meg a rendszerváltás után: a kilencvenes évek folyamán két ízben is a csőd szélére került, aminek mindannyiszor tulajdonosváltás lett az eredménye. A focimegszállottnak számító Václav, Bohumil és Rodolf Rudl testvérek által 1893-ban elindított futballklub vezetése kezdetben nem akarta magántulajdonba adni a cseh futballvilág gyöngyszemének tartott, már-már nemzeti kincsként kezelt Sparta Prahát, ám elhatározásukat 1992-ben mégis megváltoztatták. Az egy évvel korábban részvénytársasággá alakított futballklub iránt komoly érdeklődést mutatott akkoriban az épp hatalmon lévő, Václav Klaus exkormányfő - jelenleg államfő - vezette Polgári Demokrata Pártban (ODS) tevékenykedő, autószerelőből vállalkozóvá lett Petr Mach, akit aztán 1992-ben, hogy, hogy nem, a klub elnökévé választották, majd nem sokkal pozíciójának elfoglalása után potom áron, mindössze 5 millió koronáért meg is vette a futballklubot.

Politikai kapcsolatainak köszönhetően a Csehországban elsők között Opel-kereskedést nyitott Machnak sikerült az állami tulajdonú pénzintézetektől hitelt szereznie a prágai futballstadion, az 1913-ban készült Letna felújítására, ám a hiteltörlesztés és a futballklub működtetése oly nagy összegeket emésztett fel, hogy képtelen volt finanszírozni. Ezért mielőtt a pénzintézetek csődeljárást kezdeményeztek volna, 1996-ban egymilliárd szlovák koronáért - akkori árfolyamon mintegy 30 millió dollárért - eladta a kassai Kelet-szlovákiai Vasmű (VSZ) focibolond tulajdonosának, az FC Kosice futballklubot birtokló Rezes családnak. A cseh futballklub elnöke aztán a családfő, Alexander Rezes lett.

Az újbóli tulajdonosváltással a Sparta Praha helyzete nemhogy nem rendeződött, hanem tovább súlyosbodott: pénzügyeit a szlovákok sem tették rendbe, és a beígért világhírű játékosok, mint például a bolgár Hriszto Sztojcskov megvétele is elmaradt. Ehelyett inkább a Sparta Praha játékosainak kiárusításán kerestek: Rezes regnálása idején adták el az olasz Laziónak a jelenleg a Juventusban játszó Pavel Nedved középpályást. Mégpedig egy kis trükkel: Nedved szerződése ugyanis a Sparta Prahánál lejárt, ezért Rezes potom összegért szerződtette szlovák csapatához, az FC Kosicéhez, majd nem kis összegért továbbadta az olaszoknak. Nem véletlen, hogy a Sparta Praha rajongói örültek annak, amikor öt éve a németek vették a kezükbe a futballklubot. "Se kezünk, se lábunk nem volt már" - panaszkodott az idő tájt Kostal elnök, hozzátéve: az adósságok 900 millió koronára rúgtak. A németek, bár nem mutatkoztak igazán adakozónak, rendbe tették a pénzügyeket: az adósságokat teljes egészében visszafizették, és a működtetés átszervezésével elérték, hogy a futballklub ma már némi profitot hozzon. Persze a hitelek kifizetésében döntő jelentősége volt annak, hogy 2001-ben 25 millió német márkáért el tudták adni Tomas Rosicky középpályást a Borussia Dortmundnak.

Mindenesetre a fennállása alatt 21-szeres csehszlovák, hétszeres cseh bajnok, ám jelenleg tíz ponttal lemaradva a negyedik helyen álló Sparta Praha - ahogy a többi cseh futballklub - máig állami támogatásra szorul: az idei 300 millió koronás büdzséjéhez 90 millió koronát kért az államkasszából, az összeg a 250 millió koronás beruházással készülő, az utánpótlás nevelését szolgáló sportlétesítményének a befejezéséhez szükséges.