Fő a biztonság

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Éleződik a verseny a nemzetközi biztonságtechnikai piacon a dán Group 4 Falck és a brit Securicor nemrég bejelentett fúziója nyomán. Az új csapat - a világ második legnagyobb biztonsági cége - megszorongathatja az ágazat vezető társaságát, a svéd Securitast, mely felvásárlással akar erősíteni.

Számos ágazat számára katasztrofális következményekkel járt az utóbbi években a terrorizmus globális méretűvé válása és a bűnözés fokozódása. A személy- és vagyonvédelemmel, pénzszállítással, objektumok őrzésével foglalkozó biztonsági cégek azonban jobbnál jobb eredményeket értek el, és a szolgáltatásaik iránti kereslet további növekedésével számolnak. Ebben bízik az üzletág két nagy-ágyúja, a dán Group 4 Falck és a brit Securicor is, amelyek hónapokig tartó tárgyalássorozat után nemrég állapodtak meg fúziójuk részleteiről.

Az egyesülés révén a világ második legnagyobb biztonsági cége jön létre. Pontosabban a Group 4 Falck már eddig is második volt a ranglistán, de a Securicorral megerősödve immár egyenrangú, veszélyes vetélytársává válik a világelsőséget birtokló svéd Securitasnak (a két fuzionáló cég tavalyi együttes forgalma 7,1 milliárd, a Securitasé 8,4 milliárd dollár volt). Az új vállalat értékét 3,1 milliárd dollárra teszik, 108 országban lesz jelen, és világszerte 340 ezer alkalmazottat foglalkoztat majd. A tevékenységek összehangolása révén évi 35 millió dolláros megtakarítást érnek el, ami minden bizonnyal elbocsátásokat is takar, ám erről eddig nem szivárogtak ki konkrétumok. Az új cég székhelye Nagy-Britanniában lesz, a papírok 57,5 százaléka a Group 4 Falck, a többi a Securicor mostani részvényeseinek a tulajdonába kerül. A részvények a londoni és a koppenhágai tőzsdén is forognak majd. A közös cég élére Lars Nörby Johansen, a Falck vezérigazgatója kerül, helyettese Nick Buckles, a Securicor vezérigazgatója lesz, ám a napokban kiszivárgott, hogy a tervek szerint a 43 éves Buckles néhány éven belül leváltja az 54 éves Johansont.

A várhatóan Group 4 Securicor név alatt egyesülő két cég jól kiegészíti egymást, a Securicor elsősorban a pénzszállításban, börtönök üzemeltetésében és biztonsági őrök kiközvetítésében erős, míg a Group 4 Falck a pénz-, vagyon- és személyvédelem mellett a távfigyelő szolgáltatásban. A profiltisztítás érdekében a dán cég börtönrészlegét leválasztják és a mentési feladatokat ellátó egységgel összevonva önálló társasággá alakítják Falck A/S néven, és a bevezetik a koppenhágai tőzsdére.

A fúzió révén eltűnik a cégnévből az alapító Falck család neve. Maga a család már korábban megvált a cégtől, 1988-ban minden részvényét eladta a dán Baltica biztosítónak, akkor került a társaság élére Johanson. A vállalat gyökereit egyébként 1906-ra vezetik vissza, akkor hozta létre Sophus Falck a dániai Frederiksbergben cégét, mely két év múlva szolgálatba állította az első mentőautót a skandináv térségben, később pedig tűzoltóautókkal is felszerelte magát.

Szintén Frederiksbergben indult 1901-ben Philip Sörensen védelmezési feladatokat ellátó cége, mely - miután a család a svédországi Helsingborgban is céget alapított Securitas néven - 1934-ben felvette a Securitas nevet. 1951-ben a família összes külföldi érdekeltségét e név alatt vonták össze, majd a hatvanas években az egész csoportot Group 4-re keresztelték. 1981-ben a céget vezető két Sörensen fiú úgy döntött, felosztja egymás között a családi vállalatbirodalmat: Jürgen Philip-Sörensen állt az európai tevékenység élére Group 4 néven, Sven Philip-Sörensen pedig a Svédországban tevékenykedő Securitast vette át. A Group 4 végül 2000-ben fuzionált a Falckkal, s bár már így is komoly nemzetközi tényezővé vált, a nagy lökést az adta, amikor a csoport 2002-ben felvásárolta az amerikai Wackenhut Corporationt, az ottani második legnagyobb biztonsági céget. Alkalmazottainak száma ezzel 148 ezerről egy csapásra 230 ezerre nőtt.

Számos felvásárlást hajtott végre a Group 4 Falck az utóbbi években az USA-ban, valamint Nyugat- és Kelet-Európában. Magyarországi cége például a Banktech Rt. 2001-es megvételével erősítette pozíciót, és tavalyi 13 milliárd forintos forgalmával (melyből mintegy egymilliárdos adózás előtti profitja keletkezett) az 50 milliárdos magyar biztonsági piacon messze megelőzi a többi céget, az itteni negyedik Securicorral összeállva pedig jövőre akár 15-17 milliárdos forgalmat érhet majd el.

A brit Securicor sem fiatal cég, 1935-ben alapították, amikor London egyes kerületeiben mind elviselhetetlenebbé vált a bűnözés. A Night Watch Services, azaz éjszakai figyelőszolgálat négy biciklis járőrrel indult, akiknek feladata elsősorban a besurranó tolvajok nyakoncsípése volt. Később gyárak, irodák őrzését, védelmét is ellátták, majd beszálltak a pénzszállítmányok kíséretébe is. A céget attól kezdve kezdték komolyan venni, hogy az ötvenes években bekerült az igazgatótanácsba egy korábbi magas rangú rendőrtiszt. A társaság 1951-ben vette fel a Securicor nevet, és a következő évtizedek a folyamatos terjeszkedés és felvásárlás jegyében teltek. Mára a világ harmadik legnagyobb biztonsági cégévé nőtte ki magát, Nagy-Britanniában például ők végzik a bankok és cégek közti pénzszállítás kétharmadát.

A Group 4-ből kinőtt svéd Securitas szintén nemzetközi felvásárlások révén emelkedett világelsővé. Kezdetben Európában fokozta jelenlétét, majd az USA-ban. 1999-ben például megszerezte az amerikai Pinkerton céget, majd rá egy évre az USA második számú biztonsági cégét, a Burnst is megvette, és lényegében ezzel ugrott a nemzetközi lista élére. Magyarországon 1990 óta van jelen, előbb vegyesvállalatként, de ma már 100 százalékos svéd tulajdonban működik, mintegy 1500 alkalmazottal. A Securitas a felvásárlások folytatásával kívánja elkerülni, hogy letaszítsák a trónról: a napokban el is terjedt, hogy élénken érdeklődik a főként pénzszállításban érdekelt francia Eurotelis Valiance iránt.