Újabb 17 százalékos részvénypakettet adnak el a Telekom Austriából, az elsősorban intézményi befektetőknek szóló akcióval 25 százalékra csökken az állami tulajdon a távközlési óriásban.

Töltsék fel portfóliójukat Telekom Austria-részvényekkel! - ajánlja a befektetőknek a Lehman Brothers befektetési bank annak apropóján, hogy az osztrák állami vagyonügynökség, az ÖIAG úgy döntött, piacra dob egy jókora részvényhányadot a távközlési cégből. A Lehman Brothers azzal érvel a vásárlás mellett, hogy az értékesítés nyomán a Telekom Austriában (TA) az állami tulajdonrész 25,2 százalékosra apad, és egy idő után majd ezt a negyedet is eladják - feltehetően a svájci távközlési cégnek, a Swisscomnak -, akkor pedig majd nagyon megnő a Telekom-papírok ázsiója.

Pillanatnyilag azonban nincs szó a svájciakról; az ÖIAG legutóbbi ülésén úgy határozott, hogy jelenleg 47,2 százalékos hányadából 17 százaléknyit, azaz 85 millió darab részvényt nem szakmai befektetőknek értékesít. A pakett döntő részét, 15 százaléknyit intézményi invesztoroknak szán, a kisbefektetőknek csak két százalékot juttat. További öt százalék a TA menedzsmentjének üti a markát kötvénycsere révén, így marad meg 25,2 százalékos állami hányad. A 15 százalék értékesítése gyorsított tőzsdei eljárás formájában megy majd végbe. Ennek az - amúgy például a német energiaóriás, az RWE által néhány hete gyakorolt - értékesítési módszernek az a lényege, hogy a másodlagos értékpapírpiacon roppant rövid idő, pár óra vagy pár nap alatt alakul ki egy megadott sávon belül az ár, továbbá, hogy az adásvételből - nem kis felzúdulást keltve - kimaradnak a kisbefektetők. Ezzel szemben az értékesítőnek van némi joga beleszólni abba, kik is vegyenek részt a papírok megvásárlásában.

A sietséget azzal indokolják, hogy ezáltal meg lehet úszni a kiterjedt és költséges hirdetési kampányt, és tőkepiaci prospektust sem kell készíteni. Úgy gondolják, pillanatnyilag elég jó a Telekom-részvények nemzetközi piaca, érdemes tehát próbálkozni. A részvényeladásra legkorábban júniusban kerülhet sor, az ÖIAG arra számít, hogy körülbelül egymilliárd euróhoz jut az ügylet révén.

A Swisscom jó ideje kering a Telekom Austria körül, komoly tárgyalásig azonban a két fél sohasem jutott. Eleinte az árkérdésben álltak egymástól áthidalhatatlanul messze (a svájci fél 11 eurónál nem becsülte többre a TA-papírokat, az osztrákok viszont 15-16 eurót akarnak), újabban viszont, legalábbis a Swisscom megítélése szerint, politikai nézeteltérések gondoskodnak a távolságtartásról. Az osztrák cég érdekvédelmi vezetői már a 17 százalékos rész eladásának hírére 500-1000 fős demonstrációt rendeztek, de jelezték, sokkal nagyobb tömeget mozgatnak majd meg, ha szakmai befektető kezére juttatják a céget. Azt pontosan nem lehet tudni, hogy a svájci tulajdonostól fáznak-e a munkavállalók, vagy inkább attól félnek, hogy a svájci megoldás azt jelentené, az osztrák állam teljesen kivonul a TA-ból.

A távközlési cégnek nincsenek jó tapasztalatai a külföldi tulajdonosokkal. A TA egyszer, 1997-ben már eladott magából a Telecom Italiának bonyolult konstrukció révén 29,8 százalékot, leányvállalatából, a Mobilkomból pedig 25 százalékot. Ráadásul szindikátusi szerződést is kötöttek, amely lehetővé tette, hogy az olaszok részvényhányaduknál jóval nagyobb arányban szóljanak bele az osztrák cég ügyeibe. A taljánok Bécs szerint igen rosszul éltek a lehetőséggel, egyáltalán nem járultak hozzá a TA pozícióinak erősítéséhez, nem törődtek a műszaki fejlesztéssel, viszont minden érdemi döntést megvétóztak, halogattak. Öt év után borult az együttműködés, az osztrákok visszavásárolták részvényeiket. Az olasz kapcsolat júniusban fut ki maradéktalanul, attól kezdve jogosult az ÖIAG a TA-papírok újbóli eladására.

Mélyen hallgatnak a "reprivatizátorok" arról a néhány hónapja még élesen vitatott elképzelésről, hogy a Telekomról leválasztják immár újra 100 százalékos leányvállalatát, a Mobilkomot, és a kettőt külön értékesítik, mert úgy feltehetően többet lehet kapni értük. A javaslatot Heinz Sundt, a TA vezére támadta a legelszántabban, aki keményen küzdött azzal az elképzeléssel is, hogy a TA-t alakítsák át holdinggá, és szervezzék alá két egyenrangú cégként a vezetékes telefonszolgáltatással, internettel, adatátvitellel foglalkozó egységet, valamint a mobiltelefóniát. Sundt hatalma csorbulásától tartott, de attól is, hogy a Mobilkom kiválásával a TA elveszíti legjövedelmezőbb vállalkozását. A Mobilkom Austria most tette közzé, hogy 3,16 millió ausztriai előfizetője van (további 1,2 millió horvátországi, 360 ezer szlovén és 2500 liechtensteini), forgalma 1,61 milliárd eurónál tart, a 2315 alkalmazott mindegyikére 698 ezer eurónyi forgalom jut. A cég tavalyi adózás előtti eredménye 577 millió euró volt. A Telekom tavalyi összforgalma 3,9 milliárd euró, összes foglalkoztatottainak száma 13 890 fő, a vezetékes ágazat nyeresége becslések szerint még 10 százalékát sem teszi ki a mobilénak.

Csakhogy a mobilpiac telítődik, az osztrák lakosság 90 százaléka rendelkezik már maroktelefonnal. A mobilcégek között öldöklő harc folyik, tudják, hogy ügyfelet már csak egymástól szerezhetnek. A kisebb cégek már nemcsak a telefonokat kínálják ingyen, hanem a rendszeren belüli beszélgetéseket is fillérekért adják. Az One nevű társaság a héten váratlanul bejelentette, hogy 200 alkalmazottat elbocsát, mert másképp már képtelen csökkenteni költségeit. A Mobilkom is hasonló mérvű létszámleépítésen gondolkodik, és fontolgatja a túlóra-kifizetések megszüntetését. Részesedése a mobiltelefon-piacon 42,7 százalékon áll, az év végén azonban már szabadon vihető más társaságokhoz a telefonszám, ami további térvesztést okoz majd. Elemzők szerint elképzelhető, hogy az idén már nem lesz a cégnek üzemi nyeresége. Azaz vélhetően hasznosabb, ha nem választják le a TA-ról. Az egyesített erő révén az expanzió is könnyebb, márpedig mindkét egységnek elemi érdeke a külföldi vállalatszerzés.

Ismét lenyűgöző filmet készített az Ezerízű szerelem rendezője

Ismét lenyűgöző filmet készített az Ezerízű szerelem rendezője

Morcosítva: máris itt az új 2-es Gran Coupé BMW sportosabb változata

Morcosítva: máris itt az új 2-es Gran Coupé BMW sportosabb változata

Bödőcs: Nincs ellenemre, hogy némi bors került az álkeresztény kleptokrácia orra alá

Bödőcs: Nincs ellenemre, hogy némi bors került az álkeresztény kleptokrácia orra alá

Matolcsyéknak sem tetszik a Facebook pénze

Matolcsyéknak sem tetszik a Facebook pénze

A Vodafone Budapesten elindította Magyarország első 5G-hálózatát

A Vodafone Budapesten elindította Magyarország első 5G-hálózatát

Elképzelhető, hogy csak hétfőn lesz végeredménye a győri újraszámlálásnak

Elképzelhető, hogy csak hétfőn lesz végeredménye a győri újraszámlálásnak