Meg nem erősített beszámolók szerint a francia Total olajipari vállalat meg akarja vásárolni az ötödik legnagyobb orosz olajcég, a Szibnyefty részvényeinek 26 százalékát. A brit-holland Royal Dutch-Shell és az amerikai Chevron Texaco is érdeklődik a Jukosztól válófélben lévő Szibnyefty iránt.

"Mi mindenkivel tárgyalunk, a Szibnyefttyel folytatott megbeszélések is beleillenek ebbe a sorba. Természetesen jelen akarunk lenni Oroszországban, ám még nem jutottunk konkrét megállapodás közelébe" - jelentette ki egy április végi párizsi sajtókonferencián Christophe de Margerie, a Total francia olajipari cég kutatási részlegének vezetője. A határozottnak aligha nevezhető cáfolat ellenére Moszkvában továbbra is valószínűnek tartják, hogy a Total mintegy négymilliárd dollárért meg kívánja vásárolni a Roman Abramovics orosz milliárdos nevével fémjelzett, 15,8 milliárd dollár piaci értékű Szibnyefty részvényeinek 26 százalékát.

A franciák határozott érdeklődéséről szóló híreket Vlagyimir Putyin államfő környezetében is megerősítették, egy neve mellőzését kérő illetékes közölte, az orosz vezetők értesültek arról, hogy a Total szorosabbra akarja fűzni kapcsolatait orosz partnereivel. "A hír ismét megerősítette, hogy a külföldi befektetők érdeklődnek Oroszország iránt, és örülünk annak, hogy országunk egyre nagyobb népszerűségnek örvend a külföldi üzleti körökben" - idézte a névtelenségbe rejtőző politikust a Moscow Times angol nyelvű napilap.

Bár az ötödik legnagyobb orosz olajcégként számon tartott Szibnyefty illetékesei nem voltak hajlandóak kommentálni a franciákkal folytatott megbeszélésekről szóló beszámolókat, az 1995-ben létrehozott cég képviselői korábban többször is megerősítették, hogy a Jukosz orosz olajtársasághoz fűződő viszony rendezése után készek tárgyalásokat kezdeni külföldi befektetőkkel. Ám a Jukosz-Szibnyefty kapcsolatok egyelőre aligha nevezhetőek kiegyensúlyozottnak: mióta a Szibnyefty tavaly ősszel felmondta az összeolvadásról szóló megállapodást, a válásról született elvi megegyezés ellenére a Jukosz és a Szibnyefty menedzserei láthatóan nagy örömüket lelik abban, hogy meghiúsítsák a másik által kezdeményezett részvényesi közgyűlések sikeres megrendezését. Márciusban előbb a Szibnyeftyben a felmondott megállapodás szerint 92 százalékos részt szerzett Jukosz hívott össze közgyűlést, áprilisban a Szibnyefty Abramovicshoz hű vezérkara kezdeményezte eredménytelenül a részvényesek összehívását.

A Jukosz-Szibnyefty kapcsolatokat tovább bonyolítja, hogy a Hodorkovszkij elleni vizsgálat és a Jukosz állítólagos 3,5 milliárd dolláros adótartozása miatt az orosz hatóságok zárolták a Jukosz részvényeinek közel felét, és április elején egy moszkvai bíróság megtiltotta, hogy a Jukosz az adóügy lezárása előtt akár részben is értékesítse a tulajdonában lévő vagyont, egyebek mellett a más vállalatokban lévő tulajdonhányadokat. A döntés után a Standard and Poor's hitelminősítő azonnal öttizeddel lerontotta a Jukosz hitelképességének megítélését, az olajtársaságnak egymilliárd dollárt hitelező nemzetközi bankkonzorcium pedig hivatalosan figyelmeztette a céget, attól tart, hogy a Jukosz nem lesz képes visszafizetni tartozását.

A Szibnyeftynek az is gondot okozhat, hogy az orosz adóhatóságok márciusban megállapították, a cégnek és leányvállalatainak 1,42 milliárd dolláros adóhátralékuk van 2001-ből. A Szibnyefty vitatja az összeget, és független elemzők is úgy vélik, hogy a társaság különféle machinációk révén legfeljebb 330 millió dollárral fizetett kevesebbet a szükségesnél.

A bizonytalanságok ellenére a Szibnyefty sikeresen zárta a tavalyi évet: kútjai, tizenkilenc százalékkal növelve a kitermelést, 31,5 millió tonna olajat adtak, és a cég 4,7 milliárd dolláros forgalom mellett 1,1 milliárd adózott eredményt ért el. Az idén újabb 20 százalékos kitermelésnöveléssel számoló Szibnyefty tavaly 12,5 millió nyersolajat és 5,4 millió tonna feldolgozott olajterméket exportált. Ezért nem meglepő, hogy a Total mellett más társaságok, a brit-holland Royal Dutch-Shell és az amerikai ChevronTexaco is érdeklődnek a Szibnyefty iránt. A Shell és a Chevron állítólag 46 százalékos tulajdont szeretne szerezni a Szibnyeftyben.

A cég egyébként valódi jogelőd nélkül, a Nojabrszknyeftyegaz olajkitermelő, az omszki olajfinomító, az Omszknyeftyeprodukt kereskedőcég és a Nojabrszknyeftyegaz-geofizika olajkutató egybeolvasztásával jött létre. A jóval valós értéke alatt - 110 millió dollárnyiért, illetve további mintegy 100 millió dolláros fejlesztési és egyéb kötelezettség átvállalásáért - eladott Szibnyefty 1997 nyarán került többségi magántulajdonba: a fő részvényes a Borisz Berezovszkij ellenőrzése alatt lévő Finanszovaja Nyeftyjanaja Korporacija lett. A privatizációs visszaélések álcázására alkalmazott "hitelért részvényt" program keretében magánkézbe adott vállalat többségi tulajdonát az után szerezte meg Abramovics, hogy a hazájában gazdasági bűncselekményekkel vádolt Berezovszkij Vlagyimir Putyin államfővé választása után, 2000-ben elhagyta Oroszországot.

Ötven százalék körüli részvétellel zárt az ország

Ötven százalék körüli részvétellel zárt az ország

Keddtől zavaros lesz a víz hat fővárosi kerületben

Keddtől zavaros lesz a víz hat fővárosi kerületben

Alsószentmártonban 100 szavazó áll még sorba

Alsószentmártonban 100 szavazó áll még sorba

565 kilométert gyalogolt egy pedofil egy 14 éves lányhoz, aztán jött a meglepetés

565 kilométert gyalogolt egy pedofil egy 14 éves lányhoz, aztán jött a meglepetés

Viharos kampány után Pikó András Józsefváros új polgármestere

Viharos kampány után Pikó András Józsefváros új polgármestere

Orbán csapdában: ha bosszút áll, ő duplázza meg az ellenzéki győzelem értékét

Orbán csapdában: ha bosszút áll, ő duplázza meg az ellenzéki győzelem értékét