Az osztrák OMV-vel kezd tárgyalásokat a román ipari minisztérium a Petrom olajcég részleges privatizációjáról, melyre az amerikai Occidental Oil és a magyar Mol is pályázott.

Ha az IMF nem ad ultimátumot a legjelentősebb román állami vállalat privatizációjára - vélik bukaresti elemzők -, akkor a román kormány minden bizonnyal tovább húzta volna a gazdaság koronaékszerének tartott SNP Petrom olajóriás privatizációját. A kormány hezitálását jelzi, hogy az idén már háromszor elhalasztotta a pályázat győztesének megnevezését. Múlt pénteken aztán a Petrom 93 százalékos részvénycsomagját birtokló gazdasági és kereskedelmi minisztérium - a fennmaradó részen kisbefektetők osztoznak - végre hivatalosan is bejelentette, amit a kormányépület folyosóin már korábban suttogtak: az osztrák OMV-vel kezdik meg a privatizációs tárgyalásokat. A döntést Matty Vengerik, az egyik konzultáns, a Credit Suisse First Boston igazgatója azzal indokolta, hogy a kritériumok teljesítésére az OMV kínálta a legvonzóbb megoldásokat, míg a két "vesztes", a Magyar Olaj- és Gázipari Rt. és az amerikai Occidental Oil and Gas Holding ajánlataiból "hiányzott a tartalom".

Üzleti titoknak nevezte ugyanakkor, hogy mennyit fizet az OMV a Petrom részvénycsomagjának 33,34 százalékáért, és azt sem tudni még, mennyibe kerül majd az új tulajdonosnak az előírt tőkeemelés, amivel a részvények 51 százalékát szerzi meg. Független piaci források szerint az OMV 500-700 millió euró közötti összeget fizet a részvényekért, és a tőkeemeléssel együtt a Petrom-ügylet mintegy 1,2 milliárd eurójába kerül majd az osztrák cégnek, amely kiszivárogtatta, hogy a Petromot ugródeszkának szánja a tervbe vett törökországi terjeszkedéshez.

Nehéztüzérséget is bevetett az osztrák vállalat a kelet-közép-európai benzinpiac térképének átrajzolásáért: Wolfgang Ruttenstorfer OMV-elnök áprilisban Wolfgang Schüssel osztrák kancellárral és a gazdasági miniszterrel együtt lobbizott Adrian Nastase román miniszterelnöknél, és a tárgyalások nyomán szárnyalni kezdett a Petrom-papír árfolyama. A részvényárak az év elejei 1500 lejről (1 forint = 157 lej) 2460 lejre is felszaladtak, 2,5 milliárd eurónyira növelve a vállalat értékét.

A bennfentesek azonban máris figyelmeztetnek a 2003-ban 1,9 milliárd eurós forgalom mellett 38 millió euró nettó profitot produkáló Petrom kerítésén belül ketyegő időzített bombákra, amelyek hatástalanítására az osztrákoknak égető szükségük lesz az OMV Románia által tavaly elért 2,4 millió eurós profit minden centjére. Ilyen veszélyek például az olajmamut 6500 milliárd lejes kinnlevősége az Onesti és Darmanesti finomítóknál, vagy a megoldatlan környezetvédelmi problémák, illetve a tisztázatlan birtokviszonyok. Dan Ioan Popescu ipari miniszter is elismerte, hogy a Petrom tevékenységi területei, azaz a benzin- és olajkutak, valamint a raktárak és irodák "alatt" lévő 90 ezer hektár felénél a cégnek nincs rendezett tulajdoni lapja, és a tisztázási folyamat megkezdése ellenére több száz egykori tulajdonos pereskedik ezekért az ingatlanokért. Popescu ugyanakkor megígérte, hogy eltörlik a Petromnak az államháztartással szembeni adósságait. Az is kedvező az OMV számára, hogy az 57 ezer alkalmazottat képviselő szakszervezet egyelőre csendben szemléli az eseményeket, holott a kormány nyilvánosságra hozta, nem szabják feltételül a létszám megőrzését, így igen valószínű egy korai többezres elbocsátás.

A 690 benzinkúttal, két finomítójában évi 8 millió tonnás kapacitással, három külföldi olajmezővel és fekete-tengeri platformokkal rendelkező Petrom privatizációs kiírására a tavaly novemberi határidőig nyolc cég jelentkezett. Az olasz ENI, a lengyel PKN Orlen, az orosz Gazprom, a görög Hellenic Petroleum és a svájci Glencore lemorzsolódását követően, áprilisban már csak három cég - az OMV mellett a Mol és az Occidental Oil - adott be pályázatot. A legváratlanabb meglepetést az orosz Lukoil távolmaradása szolgáltatta, igaz, később kiderült, hogy a Romániában benzinkutakat birtokló orosz cég állítólag a privatizáció lezárultát követően az OMV-n keresztül akar bekerülni az ügyletbe, ám ilyetén megállapodás létét a felek vehemensen tagadták.

A tavaly Romániában a Shelltől 23 benzinkutat megvásárló Mol egyelőre nem adta fel a harcot a Petromért. Bár az ipari miniszter a privatizációs szerződés júniusi aláírását és hat hónapos átadási procedúrát jelzett, a magyar cég jelezte: ha a román állam nem egyezik meg az OMV-vel, készek bármikor az osztrákok helyébe lépni. Kérdés azonban, hogy Bukarest akkor hajlandó lesz-e elfogadni a Mol által korábban kínált stratégiai partnerséget.

IRHÁZI JÁNOS / ARAD

Ha balhé van, 15 perce van a rendőrségnek kiérni a szavazóhelyiségbe

Ha balhé van, 15 perce van a rendőrségnek kiérni a szavazóhelyiségbe

Ez történt: kikapcsolták az Instagram-funkciót, mellyel láthattuk, ki mit lájkolt

Ez történt: kikapcsolták az Instagram-funkciót, mellyel láthattuk, ki mit lájkolt

Egymillióra perelte Tiborcz Karácsonyt

Egymillióra perelte Tiborcz Karácsonyt

Ajándékot lehetne csomagolni az ország legnagyobb szavazólapjába

Ajándékot lehetne csomagolni az ország legnagyobb szavazólapjába

Úgy néz ki és ízre is olyan, mint a marhahúspogácsa – ígérik növényi kreálmányukról az ausztrál tudósok

Úgy néz ki és ízre is olyan, mint a marhahúspogácsa – ígérik növényi kreálmányukról az ausztrál tudósok

Előkerült Borkai Zsolt, ő is leszavazott

Előkerült Borkai Zsolt, ő is leszavazott