Tetszett a cikk?

A lélektani határnak tartott 50 dolláros szintet ostromolta az amerikai könnyűolaj hordónkénti ára: a múlt pénteki...

A lélektani határnak tartott 50 dolláros szintet ostromolta az amerikai könnyűolaj hordónkénti ára: a múlt pénteki kereskedési napon 49,40 dollárig emelkedett (a Brent minőség ára is meghaladta a 45 dollárt) arra a hírre, hogy újabb támadás ért egy iraki olajvezetéket. Az olajárat a világtermelés 2 százalékát adó orosz Jukosz megroppanása, az iraki Nedzsefben dúló harcok, a Szaúd-Arábiát ért korábbi terrortámadások, a venezuelai belpolitikai bizonytalanság, az amerikai tartalékok alacsony szintje, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) csúcsközeli termelése mellett a lankadatlan kereslet - különösen Kína és India olajéhsége - hajtja egyre magasabbra.

Mivel e tényezők többségével továbbra is számolni kell, szakértők biztosak benne, hogy egy újabb rossz hírre az olajár 50 dollár fölé ugrik. Az e határnál tartósan magasabb ár lehetősége miatt ugyan világszerte aggódnak a fellendülőben lévő gazdasági növekedésért, ám az elemzők igyekeznek nyugtatni a piacokat, mondván: az inflációt figyelembe véve ez jócskán alatta marad a 25 évvel ezelőtti, mai értéken 80 dollárnak megfelelő olajárnak. Mások viszont nem zárják ki, hogy az ár rövid időn belül akár a 70-80 dolláros szintre is felkúszhat.

Nemzetközi gazdaság

Vég előtt

Minden jel arra mutat, hogy az akár napokon belül fizetésképtelenné váló Jukosz jelenlegi formájában nem éli túl a vállalat elleni támadássorozatot. Az orosz olajipari óriás fő tulajdonosai már a csődeljárásra készülnek, míg a hatóságok a Jukosz feldarabolásán ügyködnek.

A Jobbik feljelenti Hollik Istvánt rémhírterjesztésért

A Jobbik feljelenti Hollik Istvánt rémhírterjesztésért

Nick Cave sokkal többet tett, mint hogy megírta a karantén hivatalos dalát

Nick Cave sokkal többet tett, mint hogy megírta a karantén hivatalos dalát

Életfogytiglani fegyházat kér az ügyészség Szilágyi István fiának

Életfogytiglani fegyházat kér az ügyészség Szilágyi István fiának