Csaknem ötven százalékkal növelte nyereségét 2004 első felében Ausztria második legnagyobb bankja, a Postabank-tulajdonos Erste,amelynek - miként a többi sikeres osztrák banknak - egyre inkább a kelet-európai térség biztosítja a növekedését.

"Újabb bankokat szeretnénk vásárolni Kelet-Európában" - mondta az osztrák Erste Bank vezére, Andreas Treichl a pénzintézet első félévi eredményeit ismertető múlt heti bécsi sajtóértekezleten. Az első számú célpont most a privatizáció előtt álló román országos takarékpénztár (CEC) - amelyre más osztrák nagybankok, így a BA-CA és a Raiffeisen Zentralbank is fenik a fogukat -, de az Erste Magyarországon és Horvátországban is lesben áll.

Az érdeklődés érthető, hiszen a bank bevételeiben egyre nő a kelet-közép-európai érdekeltségek jelentősége: amióta az Erste 2000-ben rákapcsolt a térségben, az egy részvényre jutó nyeresége csaknem megkétszereződött, és az idei első fél évben az ausztriainál háromszor gyorsabb eredménynövekedést értek el a régióban lévő Erste bankok. Treichl jelezte is, hogy - az EBRD 20 százaléknyi részesedésének megvételével - miharabb szeretnék 100 százalékra növelni tulajdoni hányadukat a szlovák takarékpénztárban, a Slovenská sporitelnában.

A második legnagyobb osztrák bank nettó nyeresége 2004 első felében 45,5 százalékkal, 240,2 millió euróra nőtt. Az eredmény immár több mint fele (148,4 millió euró) az összesen 11,8 millió ügyfelet jelentő kelet-közép-európai érdekeltségekben, így Csehországban (90,9 millió euró), Szlovákiában (30,4 millió), Magyarországon (15,2 millió), illetve Horvátországban (11,9 millió) keletkezett. A vezérigazgató azzal számol, hogy keleti eredményeik tovább javulnak, tekintve az ausztriainál jóval gyorsabb ottani gazdasági növekedést, a banküzletág viszonylagos alulfejlettségét és persze a jóval több lehetséges ügyfelet. Ha az első félévi tendenciák folytatódnak - azaz Közép-Európában továbbra is erős marad a hiteligény -, akkor az év végére akár az 500 millió eurót is elérheti az Erste nyeresége. A bankvezér azt is elégedetten jelentette be, hogy a konszolidált mérlegfőösszeg 2004 első felében 137,6 milliárd euró volt (7 százalékos növekedés 2003 végéhez képest), az üzemi eredmény pedig egy év alatt 5,2 százalékkal, 712,4 millió euróra nőtt.

Kedvezőtlen fejlemény viszont a működési költségek 5,6 százalékos növekedése, amit a bankvezér egyebek között azzal magyarázott, hogy az Erste tavaly saját csoportjába vonta a magyar Postabankot (az Erste-Postabank ügyletről lásd cikkünket a 63. oldalon). Az Erste Bank Hungary és a Postabank összevonása egyébként - mondta a HVG kérdésére a bécsi sajtótájékoztatón Treichl - "zavartalanul folyik", szeptemberben lezárul a fúzió jogi része, és végleg eltűnik a Postabank név. Az Erste - hangzott el - azután határozott a névelnyelés mellett, hogy a magyar ügyfelek körében végzett felmérésből kiderült: a megkérdezettek többsége rossz emlékeket társít a Postabank névhez. A két pénzintézet maradéktalan összeolvasztására 2005 első felében kerül sor, az utolsó nagy lépést a számítógépes rendszerek egységesítése jelenti.

A fúzió nyomán mintegy 700 állás szűnik meg - fejtegette Karin Swoboda, a banki akvizíciókért felelős munkacsoport vezetője -, aki szerint az osztrák tulajdonos "meglepően kevés csontvázat talált az utóbbi hónapokban a Postabank szekrényeiben". Az átalakítások nyomán - jelezte a HVG-nek Reinhard Ortner, az Erste igazgatóságának tagja, a magyar banki érdekeltségek felügyelőbizottságának elnöke - körülbelül 150 fiókja lesz az Erste Bank Hungarynak, hozzávetőleg egyharmaduk Budapesten és környékén. Az osztrák bankvezérek kellemesen meglepődtek, hogy már a konszolidáció idei esztendejében pozitív eredmények várhatók Magyarországon, jóllehet 2004-re még enyhe veszteséget kalkuláltak.

Az osztrák tőzsde meghatározó részvényeinek számító Erste-papírok árfolyama a kedvező eredmények közzétételének napján meglepő módon több mint 4 százalékot esett, szakértők szerint egy tengerentúli nyugdíjalap eladásai miatt. Közben Treichl - aki bankja révén immár a budapesti börzében is érdekelt - annak a meggyőződésének adott hangot, hogy egész Közép-Európára kiterjedő tőzsde létesítésére lenne szükség, mert a térség értékpapírpiacai csak így képesek életben maradni. Az új közös tőzsdén persze főszerep juthatna az osztrák bankoknak, melyek közül több - így az Erste is - ott van a régió vezető pénzintézeteinek listáján.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Eddig 41 halálos áldozatot szedett a koronavírus, de már van egy gyorsteszt

Eddig 41 halálos áldozatot szedett a koronavírus, de már van egy gyorsteszt

Mindkét magyar váltót kizárták a korcsolya Eb döntőjéből, Liu Shaolin szerint oktalanul

Mindkét magyar váltót kizárták a korcsolya Eb döntőjéből, Liu Shaolin szerint oktalanul

Az egyik vuhani magyar elmesélte, milyen a koronavírus-katasztrófában élni

Az egyik vuhani magyar elmesélte, milyen a koronavírus-katasztrófában élni

Ötven darab öttalálatos volt a hatos lottón

Ötven darab öttalálatos volt a hatos lottón

A drágán dolgozó alvállalkozókra panaszkodik a Market Építő vezérigazgatója

A drágán dolgozó alvállalkozókra panaszkodik a Market Építő vezérigazgatója

Az egyházak veszélyt jelentenek az országra?

Az egyházak veszélyt jelentenek az országra?