Kútba esett az osztrák Telekom és a svájci Swisscom fúziója, elsősorban a kölcsönös bizalmatlanság miatt. A svájciakat eddigi külföldi kudarcaik riasztották, az osztrákokat pedig az ugyancsak állami kézben lévő vevővel szembeni privatizációs fóbia.

Anna Scott Thomas - ezzel a titkos kóddal jelölték a tranzakciót, amelynek keretében a 42,2 százalékban állami tulajdonú Telekom Austria (TA) telefontársaságot el akarták adni az évi 9,5 milliárd eurós forgalma alapján több mint kétszer akkora svájci Swisscomnak. A megálmodott Swisscom-TA csoportban az osztrák cégnek 11 százalékos tulajdonrészt szántak, az államkincstár pedig 1,3 milliárd euróval gyarapodott volna, amiből az adóreform kétharmadát akarták finanszírozni. Jól jártak volna az osztrák kisbefektetők is, a svájciak ugyanis 15,5 eurót ígértek minden egyes TA-részvényért, ami valósággal álomösszeg a tőzsdei 12-13 eurós árfolyamszinthez képest. Megoldódott volna a két cég alapgondja is: a Swisscom úszik a pénzben, de Svájcban már nem tud tovább terjeszkedni, a TA viszont az állami vagyonkezelő (ÖIAG) bábáskodása alatt nem jut elegendő tőkéhez, így képtelen valóra váltani kelet-európai expanzióját, mindenekelőtt a cseh távközlési társaság megvásárlását.

Intenzív titkos tárgyalásokat folytatott két hónapon át a két cégvezetés, és még Karl-Heinz Grasser osztrák pénzügyminiszter is igyekezett megolajozni: nemcsak svájci kollégájánál egyengette a megállapodás útját, hanem a svájci cég menedzsmentjével is részletekbe menő egyeztetéseket tartott. Az állami hátszél azért is fontos volt, mert a Swisscom 52 százalékban a svájci állam tulajdona, s pénzügyi sikerei hátterében a nagyrészt monopolhelyzetének köszönhető magas árak állnak.

De hátrány is volt a svájci vállalat állami tulajdonrésze: növelte az osztrákok privatizációs fóbiáját. Nem elég, hogy külföldi kézre kerül az ország egyik legnagyobb vállalata - szóltak az aggodalmaskodó hangok -, ráadásul nem is igazi privatizációról van szó. A jobboldali osztrák kormány még nem felejtette el, hogy pártjai tavaly a linzi Voestalpine acélkombinát privatizációja (HVG, 2003. szeptember 20.) miatt vesztették el a felső-ausztriai tartományi választásokat. Az ellenzék sem felejtett, a szociáldemokraták vadul támadták az ügyletet, akárcsak a munkahelyek leépítésétől félő távközlési szakszervezet, követelve, hogy legalább 25 százalékos hányad maradjon osztrák kézen. Az ÖIAG a kormány határozata szerint két év múlva feloszlik, bizonytalan tehát, hogy 2006-tól ki lesz a meghatározó osztrák részvényes. Az osztrákoknak az sem tetszett, hogy az új megavállalatból egy 20 százalékos részvényhányadot terveztek a bécsi tőzsdén hagyni, ahonnan a legnagyobbak közé tartozó TA eltűnt volna. A másodlagos jegyzés súlytalan - mondták aggodalmaskodva tőzsdei szakértők, akik nyomban a bécsi börzét kezdték félteni a kiürüléstől.

Nem volt jobb a hangulat Svájcban sem, ahol még nem hegedt be az az egymilliárd eurós seb, amely a Swisscom sikertelen külföldi fúziós próbálkozásai során keletkezett. A szakértők sokallták a vételárat is, amely a TA 24 évnyi nyereségével lett volna egyenlő, azaz nagyon lassú megtérülést vetített előre. A Swisscom felügyelőbizottsága (fb) viszont főként amiatt elégedetlenkedett, hogy a TA a 11 százalékos hányadot messze meghaladó mértékű beleszóláshoz jutott volna a cég vezetésébe, továbbra is joga lett volna például az igazgatóság felének kinevezésére. Hosszas mérlegelés után ezért a svájci cég fb-je végül lefújta a 95 százalékban már kész egyezséget, s máris felmerült Jens Alder vezérigazgató felmentése.

Bécsben gyors fordulat állt be a svájci nem után. A fúzió végérvényesen lekerült a napirendről - jelentette be az ügyben addig hallgató Wolfgang Schüssel kancellár. Jóllehet a TA remek első fél évet zárt - nem csupán mobiltelefonos Mobilkom leányvállalata ért el ragyogó eredményeket, hanem a vezetékesrészleg is nyereséges volt -, a részvények árfolyama mégis 20 százalékot zuhant a tőzsdén. A közvélemény a fúziót erőltető Grasser pénzügyminiszter ellen fordult, a pénzpiaci felügyelet pedig diszkrét vizsgálatba kezdett: az ügylet kútba esése és a TA-részvények kereskedésének felfüggesztése közti percekben ugyanis 550 ezer TA-papír cserélt gazdát - és ezen valakik hatalmasat kaszáltak.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Mérgező szójapelyhet vont ki a forgalomból a Rossmann

Mérgező szójapelyhet vont ki a forgalomból a Rossmann

Egy évvel Vajna halála után is folyamatosan alakítják át a birodalmat

Egy évvel Vajna halála után is folyamatosan alakítják át a birodalmat

Elon Musk bemondta: a SpaceX legkésőbb júniusban embert küld a világűrbe

Elon Musk bemondta: a SpaceX legkésőbb júniusban embert küld a világűrbe

Hogyan kapta a nevét a Monty Python? Eric Idle így emlékszik

Hogyan kapta a nevét a Monty Python? Eric Idle így emlékszik

Korszakokat összekötő kapcsolódásokat tár fel a Modem nagy fotókiállítása

Korszakokat összekötő kapcsolódásokat tár fel a Modem nagy fotókiállítása

Újratervezés a pesti Harlemben: mit hoztak a felújítások?

Újratervezés a pesti Harlemben: mit hoztak a felújítások?