Tetszett a cikk?

Újra nő a vállalati gazdaságtan tudományában való jártasságot bizonyító MBA-diplomások iránti igény, ezzel párhuzamosan a tanult menedzserek fizetése is rekordokat dönt.

"Többéves pangás után világszerte megugrott az úgynevezett menedzserdiplomával rendelkezők iránti érdeklődés" - áll a londoni székhelyű Quacquarelli Symonds Ltd. (QS) elemzőcég legfrissebb tanulmányában. A vállalati működés elemeinek ismeretét bizonyító Master of Business Administration (MBA) diplomával rendelkezők iránti kereslet 1994 és 2001 között világszerte évente átlagosan 15 százalékkal nőtt, 2003-ra azonban a világgazdasági recesszió miatt közel 20 százalékkal visszaesett. Ez persze az elemzés szerint a fizetésekben is tükröződött: tavaly és tavalyelőtt világszerte csökkent az MBA-diplomával munkába állók átlagos jövedelme.

A világgazdaság idén tapasztalható talpra állása azonban megfordította a trendet. A QS által készített Topmba.com International Recruiters Survey 2004 című tanulmány - az amerikai General Motorstól a Costa Rica-i Mesoamerica Investmentsen és az indiai Tata Elxsin át a brit Merryll Lynchig - 300 nagyvállalatot szondázott meg, s úgy találta: a cégek többségénél vége a létszámstopnak, az MBA-sek iránti kereslet 15 százalékkal nőtt, fizetésük pedig átlagosan 9 százalékkal emelkedett. Az üzleti diplomások iránt hagyományosan Észak-Amerikában és Európában a legnagyobb a kereslet (a papír mellett előnyt jelent néhány év szakmai tapasztalat), s a jövedelmük is ezekben a régiókban a legmagasabb. Az MBA-vel munkába állóknak az idén Amerikában és Nyugat-Európában egyaránt évi 80 ezer dollár felett van az átlagfizetésük, amit több mint 19 ezer dollár értékű egyéb juttatás egészít ki. A jellemzően teljesítményhez kötődő bónuszok összege a pénzügyi szolgáltató szférában átlagosan 42 ezer dollár, de egyes befektetési bankoknál a százezret is megközelíti.

Ugyanakkor - figyelmeztetnek a tanulmány szerzői - a helyi valuták belső vásárlóerejének különbözősége miatt egy mexikói MBA-snek az átlagosnál 33 százalékkal alacsonyabb fizetése egy nyugat-európai társáéval csaknem megegyező életszínvonalat tesz lehetővé. Egy Magyarországon az átlagnál jellemzően 44 százalékkal kevesebbet kereső MBA-diplomás viszonylagos életszínvonala akár még magasabb is lehet, mint egy hasonló képzettségű amerikaié. A vásárlóerő különbsége miatt dollárban kifejezve Kínában, Indiában és Thaiföldön is jóval alacsonyabb fizetésre számíthatnak a menedzserdiplomások, mint a kontinens más országaiban.

Más ágazatokban érdemes MBA-diplomával kopogtatni Észak-Amerikában, mint Nyugat-Európában. Az öreg kontinens feldolgozóipari cégeinél a kutatók szerint általában magasabb alapkereset alkudható ki, Amerikában viszont a biotechnológiai és az informatikai cégek kínálnak többet. A pénzügyi és szolgáltató szektorban, valamint az üzleti tanácsadásban nincs jelentős különbség a két régió között, amit a szakértők azzal magyaráznak, hogy e területeken különösen előrehaladott az euroatlanti integráció.

Az sem mindegy persze, hogy a jelentkező mely intézményben szerezte MBA-diplomáját. Észak-Amerikában évek óta a bostoni Harvard Business School és a philadelphiai Wharton School végzőseire vadásznak leginkább, őket a kaliforniai Stanford University, a bostoni Massachusetts Institute of Technology, majd a tavalyi tizenegyedik helyről előretört észak-karolinai Duke University hallgatói követik a listán. A menedzserdiplomát adó európai intézmények közül a legnagyobb presztízse a francia Inseadnek és a brit London School of Economicsnek van, a harmadik helyet a barcelonai IESE, a negyediket a svájci IMD tartja, az ötödik helyre pedig a - tavaly óta eggyel hátrébb szorult madridi Instituto de Empresa helyére került - holland Rotterdam School of Management jött fel. A Fontainebleau-ban működő Insead szingapúri kihelyezett campusa az ázsiai-csendes-óceáni térség legkeresettebb MBA-intézménye, míg Latin- Amerikában a mexikói EGADE és a brazil Fundacao Getulio Vargas üzleti iskolája áll az élen.

SCHWEITZER ANDRÁS

Ferenc pápa: Hősök dolgoznak a kórházakban

Ferenc pápa: Hősök dolgoznak a kórházakban

100 milliárd eurós hitelprogrammal készül az EU

100 milliárd eurós hitelprogrammal készül az EU

A magyar kormány is aláírta a felhatalmazási törvényt elítélő nyilatkozatot

A magyar kormány is aláírta a felhatalmazási törvényt elítélő nyilatkozatot