Tetszett a cikk?

A Telekom Austria és a Swisscom tervezett fúziójának néhány héttel ezelőtti kudarca után újabb osztrák cég, ezúttal a VA Tech részvényeinek eladása hiúsult meg. Most az ellenséges felvásárlónak nyilvánított német Siemens maradt hoppon.

A rémület két hétig tartott, és elvitte a VA Technologie (VA Tech) tőzsdei értékének egyhatodát, mintegy 130 millió eurót. Röviden így foglalták össze az osztrák lapok a német Siemens óriáscég kísérletét a 3,9 milliárd eurós forgalmú, világszerte 17 ezer - ebből Ausztriában 8 ezer - főt foglalkoztató legnagyobb osztrák gépipari konszern megszerzésére. Az egykoron a Voest Alpine gépipari konszernhez tartozó - fémkohászati, energetikai, víztechnikai és infrastrukturális nagyvállalkozások együtteséből álló - VA Techben jelenleg 15 százalék az állami hányad, amelyet a vagyonkezelői feladatokat ellátó ÖIAG kezel. A 2003-2004-es év fordulójáig az állami rész még 24 százalék volt, és most kezdik csak kormányszinten feszegetni, hogy időközben miért és kinek adtak el belőle 9 százalékot a mai részvényárfolyam feléért. A bevételek ugyanis nem kellettek sürgősen, s azt sem indokolta semmi, hogy az állam lemondjon a legnagyobb részvényes pozíciójáról, jóllehet a VA Tech további részleges privatizációja régóta terítéken volt.

Általános volt a döbbenet Bécsben, amikor augusztus 24-én a VA Tech és az ÖIAG vezetését arról értesítette a cég második legnagyobb tulajdonosa, a magyar származású, de már Bécsben született Mirko Kovats - aki Victory AG nevű cégén keresztül 12,5 százalékot mondhat magáénak -, hogy a Siemensszel közösen ajánlatot tesznek minden olyan részvény felvásárlására, amely még nincs a tulajdonukban. Ebből nyomban kiderült, hogy a Siemens a tőzsdén előzőleg jócskán bevásárolhatott a cég részvényeiből. A VA Tech vezetése - élén a néhány héttel korábban a vezérigazgatói székbe került Klaus Sernetzcel - állítja: a német és az osztrák cég profiljában jelentős a párhuzamosság, a Siemensnek tehát nem lehet más a szándéka, mint hogy vállalatokat zárjon be és munkásokat bocsásson el. A VA Tech weizi telephelyén például 2 ezer főt foglalkoztatnak, közülük 970-en generátorokat állítanak elő, amelyekhez a turbinákat a Siemens amerikai konkurense, a General Electric (GE) szállítja. Ha a német cég belép, a GE kilép - ezzel a munkahelyek hatvan százaléka megszűnik. A VA Tech vezetői szerint a Siemens nem tartana igényt az amúgy újra prosperáló metallurgiai vállalatra, a VAI-re sem, és hasonló sors várna a már nagyrészt értékesített víztechnikai Wabagra is.

Nem volt egyedül az elutasítással az osztrák vezetés, Weizben és Linzben többezres munkavállalói tüntetésekre került sor, pár százan még a német cég müncheni központja elé is elzarándokoltak, ahol fekete zászlókat lobogtatva tiltakoztak. "A rendelkezésünkre álló valamennyi eszközzel küzdeni fogunk" - jelentette ki Anton Beneder, a konszern üzemi tanácsának első számú embere, megemlítve a sztrájk lehetőségét is.

Nem lelkesedett az ÖIAG sem az egyébként nagyvonalú ajánlatért (a Siemens részvényenként 60 eurót, az aktuális tőzsdei kurzusnál 5 euróval többet kínált), mert félt, hogy a munkahelyek mellett a cégközpont is elkerül Ausztriából. Sértette a hivatal büszkeségét, hogy a Siemens nem közvetlenül tárgyalt vele, hanem az általa kevéssé respektált Kovatson keresztül. Kovats az elmúlt hónapokban már sok zavart okozott a VA Technél, bankár társával, Ronny Pecikkel együtt elérte az igazgatóság leváltását, s beverekedték magukat a felügyelőbizottságba. A VA Tech Kovats számára csak mellékvállalkozás, fő érdekeltsége az A-Tec Gruppe, ahová nehézipari vállalkozások sorát vásárolta össze az elmúlt években. Hatezer főt foglalkoztató birodalmának éves forgalma 1,1 milliárd euró, idei várható nyeresége 30 millió euró. Kovats szerint a Siemens inkább garantálta, mintsem veszélyeztette volna a munkahelyeket a VA Technél, arról nem is beszélve, hogy az osztrák cég mindenképpen karcsúsításra, létszámleépítésre kényszerül. Kovats abba is készséggel belement volna, hogy eladja részét a Siemensnek, s akkor 15 hónap alatt 70 millió eurót tehetett volna zsebre.

Miközben a bécsi parlament a múlt héten még az előző privatizációs kudarcot, a Telekom Austria és a Swisscom kútba esett fúzióját szapulta (HVG, 2004. szeptember 4.), több honatya már alkalmasnak látta a pillanatot arra, hogy a Siemens nyomulása ellen is fellépjen. Az általános hangulat láttán végül - miként a telekomügyletnél is - Wolfgang Schüssel kancellár ítélte túl nagynak a privatizáció politikai rizikóját. Az ÖIAG vezetőivel, majd a pénzügyminiszterrel mondatta ki, hogy a kormány ellenségesnek ítéli a felvásárlási szándékot, ezért nem támogatja. Sőt a kabinet sebtében úgy döntött, változtat a privatizációs szabályokon: megengedi, hogy a VA Tech szeptember 21-én várható tőkeemelésébe az ÖIAG is beszálljon, s így megőrizze az állam 15 százalékos hányadát.

Ezek után minden szem a Siemensre szegeződött, elvégre van az akkora gazdasági nagyhatalom - az osztrák Siemens 3,7 milliárd eurót forgalmaz, 17,2 ezer embert foglalkoztat, 10 ezer beszállítója van, 631 millió eurót költ kutatásra-fejlesztésre -, hogy akár "ellenséges érzülettel" is megszerezze magának a kiszemelt céget. A Siemens azonban hagyományosan jó kapcsolatokat ápol a kormányokkal és a miniszterekkel, nem a kenyértörés, jóval inkább az intenzív lobbizás, az alkukötések híve. Felhőtlen a viszony az osztrák kancellár és a bécsi Siemens-központ feje, Albert Hochleitner között is. "Ha ellenségesnek ítélik közeledésünket, akkor részünkről az ügy be van fejezve" - jelentette ki a kormányülést követő napon a Siemens müncheni központjának szóvivője. A tőzsde nyomban reagált a hírre: két nap alatt 15 százalékkal zuhant a VA Tech-papírok árfolyama. Ezután Hochleitner - aki a sajtót és a privatizációval foglalkozó állami bizottságot hibáztatta, mondván, azok voltak ellenségesek, s nem a Siemens vásárlási szándéka - kijelentette, cége megvette volna a teljes VA Techet, egyedül az erőművi részt hagyta volna meg Kovatsnak. Csakhogy még egy hónapnyi időt sem kaptak a tárgyalásra.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Mekkora távolságot tartsunk, ha a szabadban sportolunk?

Mekkora távolságot tartsunk, ha a szabadban sportolunk?

Nyakunkon a globális recesszió – állítják közgazdászok

Nyakunkon a globális recesszió – állítják közgazdászok

Fontos változások jönnek a felsőoktatásban

Fontos változások jönnek a felsőoktatásban