Északi fény

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Skandinávia és a balti országok után Közép-Európában terjeszkedne az utóbbi években erőteljesen fejlődő, a Baltikumban immár egyeduralkodó svéd-finn OMX tőzsdeszövetség.

"A lengyel piac igen vonzó számunkra" - indokolta a HVG-nek Jukka Ruuska, a korábban a svédországi Stockholmsbörsen tőzsdét működtető svéd OM és a finn HEX tőzsdei csoport egyesülésével tavaly szeptemberben létrejött cég finn vezérigazgató-helyettese a társaság érdeklődését a varsói börze iránt. A lengyel kormány ugyanis nemrég napirendre tűzte a varsói tőzsde (GPW) privatizációját, mely iránt jó ideje érdeklődik a döntően svéd és finn bankok, valamint befektetési alapok tulajdonában lévő OMX.

A szövetség lengyelországi sikere esetén a varsói tőzsde egy olyan regionális börzebirodalomhoz csatlakozna, amely öt országban - Svédországban, Finnországban, Észtországban, Lettországban és Litvániában - a kötvények és egyéb értékpapírok mellett 512 vállalat részvényét kínálja. A részvények összesített piaci értéke az idei első fél év végén meghaladta a 432 milliárd eurót, ezzel az OMX a legnagyobb európai tőzsdeszövetségek közé tartozik. A helsinki és a stockholmi tőzsdén saját részvényeivel is szereplő OMX piacain olyan nagyágyúk papírjaival kereskednek, mint a svéd Ericsson és Volvo, de a világ legnagyobb mobiltávközlési cége, a finn Nokia részvényeinek háromnegyede is az OMX tőzsdéin cserél gazdát. A csoport sikeres idei első fél évet tudhat maga mögött: az átlagos napi forgalom, a tavalyi év azonos időszakához képest 47 százalékot emelkedve, több mint 2,4 milliárd euróra ugrott. Az első féléves gyorsjelentés szerint az OMX - energiakereskedelmi portfóliója értékesítésének és költségcsökkentési programjának köszönhetően - a tavalyi 535 millió eurós üzemi veszteség után idén az első hat hónapban 146 milliós profitot ért el.

A tőzsdeszövetség tavalyi létrehozása előtt az OM és a HEX is saját terjeszkedési stratégiát követett. A Stockholmsbörsen tulajdonosaként 2000-ben az OM kísérletet tett a London Stock Exchange megvásárlására (HVG, 2000. szeptember 16.), de a legnagyobb európai értékpapírpiacnak számító börze részvényesei nem fogadták el a svéd versenytárs felvásárlási ajánlatát. Akvizíciós ambícióit félretéve az OM tavaly tavasszal EDX néven új tőzsdét hozott létre származékos termékek kereskedésére a londoni börzével közösen. A HEX 2001-ben vásárolta fel a tallinni, 2002-ben pedig a rigai tőzsdét. A csoport idén márciusban - a 2004. augusztus végéig használt Omhex név alatt - megnyerte a litvániai tőzsde privatizációjára kiírt tendert, és összesen alig több mint hárommillió euróért a vilniusi börze 44 százaléka mellett a litván elszámolóház 32 százalékához is hozzájutott. Az OMX célja Ruuska szerint a regionális integráció elmélyítése, amivel leszoríthatja a működési költségeket, elérheti az új kibocsátók és befektetők számára gazdaságos piaci méretet és likviditást, illetve a börzéken egyszerű és a korábbiaknál olcsóbb hozzáférést biztosíthat a brókerek és befektetők számára. Ennek érdekében az OMX várhatóan már az idén befejezi a finn és svéd elszámolóházak egyesítését, majd mind az öt piacán bevezeti a Saxess névre keresztelt egységes kereskedési rendszert. Emellett szorosabbra fűzné kapcsolatát a norvég, a dán és az izlandi tőzsdék laza szövetségével, a Norexszel is, amelynek idén tavasz óta maga is tagja.

Nehézségekbe ütközhet azonban a lengyelországi terjeszkedés, miután a legnagyobb nyugat-európai tőzsdeszövetségek is fenik a fogukat a varsói piacra. Az OMX versenytársa lehet többek között a párizsi, a brüsszeli és az amszterdami börzét is tagjai között tudó Euronext NV, illetve a frankfurti székhelyű német Deutsche Börse AG is. Élénken érdeklődik a lengyel tőzsdeprivatizáció iránt az Európában viszonylag kis szereplőnek számító - május óta a budapesti börzét is birtokló - bécsi Wiener Börse AG is. A bécsi, a budapesti és a varsói tőzsde vezetőinek augusztusi budapesti találkozóján elhangzott, hogy a GPW jól beleillene az osztrák-magyar duó által megálmodott - a későbbiekben Prágára, Pozsonyra és Ljubljanára is kibővíteni tervezett - regionális tőzsdeszövetségbe.

Varsóban azonban egyelőre nem született döntés, a GPW leendő tulajdonosának nevére valószínűleg csak jövő tavasszal derül fény. "Az Euronextnek és a Deutsche Börsének sokkal több szabad tőkéje van, mint az OMX-nek" - utalt a nyugat-európaiak varsói esélyeire a HVG-nek Thomas Johansson, a stockholmi Enskilda Securities AB tőkepiaci elemzője. "Ráadásul a tőzsdéket gyakran amolyan nemzeti szolgáltató társaságoknak tekintik, ezért - ecsetelte a privatizáció várható további nehézségeit Johansson - a tranzakció mögött politikai meggondolások is állhatnak."

FINCZICZKI BÉLA / HELSINKI