Tetszett a cikk?

Egyszerre két kelet-európai országban is meghatározó piaci szereplő lesz a Magyarországon is jelen lévő brit Vodafone mobilszolgáltató, amely további térségbeli felvásárlásokra készül.

Az eddigi legnagyobb romániai külföldi befektetés keretében a Vodafone brit távközlési csoport 79 százalékos részesedést vásárol a Connex-hálózatot működtető román MobiFon mobilszolgáltatóban. Az ügylet értéke lényegesen nagyobb, mint amekkora összeg fizetésére az osztrák OMV vállalt kötelezettséget, amikor a tavaly mintegy 1,5 milliárd euróért megvásárolta a romániai privatizáció "koronaékszerét", a Petrom kőolajipari céget (HVG, 2004. július 31.).

A brit nagyvállalatnak eddig 20,1 százalékos részvénycsomagja volt a MobiFonban, a mostani vásárlással 99 százalék fölé emeli tulajdoni hányadát. A korábbi többségi tulajdonos, a kanadai Telesystem International Wireless (TIW) távozása után az egyetlen társbefektető a ciprusi bejegyzésű Dargate Ltd. offshore cég marad, amelynek tulajdonosa a jelenlegi román kormányban miniszterelnök-helyettesi tisztséget betöltő George Copos, aki egyben a nagybefektetőket tömörítő Román-Magyar Üzleti Tanács társelnöke is. A politikus a Ziarul Financiar bukaresti üzleti lapnak nyilatkozva közölte: örül, hogy egyetlen hazai befektetőként megtartott egy pakettet az elsőségre törő romániai mobiltelefon-szolgáltató értékpapírjaiból, amit egyelőre nem is szándékozik eladni, bár kedvező árajánlat esetén meggondolná magát. Copos a MobiFon 1996. évi alapítása óta részvényese a cégnek, és bár kezdeti 2 százalékos tulajdoni hányada mára 0,9 százalékra olvadt, értékben jelentősen nőtt: az erdélyi származású üzletember akár 15-22 millió eurós ajánlatot is kaphat.

HVG
A Vodafone és a TIW nyilatkozata szerint 4,5 milliárd amerikai dolláros ügyletet hoztak tető alá. Ebben azonban a kanadai szakmai befektető által átruházandó teljes kelet-közép-európai részvényportfólió benne van, amely a MobiFon-Connex mellett a cseh Oskar Mobil cég 100 százalékos tulajdonrészét is jelenti, a TIW ugyanis csak csomagban volt hajlandó eladni térségbeli érdekeltségeit. A Vodafone értesülések szerint 3,5 milliárd dollárt fizet a TIW-nek, továbbá átvállalja a két cég együttesen 950 millió dollárt meghaladó adósságállományát, amiből a MobiFon része mintegy 300 millió. Egyik fél sem nyilatkozott arról, mennyi volt a csomagon belül a romániai, illetve a csehországi vállalat értéke. Tomas Gatek cseh telekommunikációs szakértő az AFP-nek nyilatkozva 1,3 milliárd dollárra becsülte az Oskar Mobil értékét, s román piaci szakértők is nagyjából ezzel arányosan 2,5-3 milliárdra taksálták a MobiFont.

Hosszú ideig piacvezető volt a Connex Romániában, ám mindig is szoros versenyben a jelenleg a France Telecom érdekeltségének számító Orange-zsal. Tavaly év végén a két nagy cég nagyjából azonos piaci részesedést - mintegy 48 százalékot - mondhatott magáénak, mellettük csupán két kisebb szolgáltató működik: az elavult, 450 MHz-es frekvenciasávon szolgáltató Zapp, amely a mobiltelefonos adatátvitelben ért el komolyabb eredményeket, valamint a komoly működési gondokkal küszködő, az 1800-as frekvenciasávban működő Cosmorom, a Romtelecom vezetékes telefonszolgáltató leányvállalata.

A mobiltelefonok elterjedtsége Romániában 2005 elejére meghaladta a 47 százalékot, ami még jócskán nyújt növekedési lehetőséget a szolgáltatók számára. A piacbővülés tavaly volt a legnagyobb, a mobiltelefon-ellátottság mintegy 30 százalékkal nőtt, s az év végére az előfizetők száma meghaladta a 10,22 milliót - ebből a Connex-hálózat előfizetőinek száma 4,91 millió. A múlt év szeptemberében lépte át először a mobilszolgáltatást igénybe vevők száma a vezetékes előfizetői szám kétszeresét. A Romtelecomnak 4,5 millió ügyfele van, az alternatív vezetékes szolgáltatók csak az utóbbi három hónapban váltak aktív piaci szereplőkké. A MobiFon a tavalyi évet 553,5 millió eurós árbevétellel és 182 millió euró adózás előtti eredménnyel zárta.

Az Oskar Mobil 1,83 millió ügyféllel és 17 százalékos piaci részesedéssel harmadik Csehországban - 2004-ben 486 millió eurós árbevétel mellett 150 millió eurós üzemi eredményt ért el -, a telítettség azonban ott már 105 százalék, ami igencsak beszűkíti a Vodafone mozgásterét. Az Oskar Mobil és a Connex is az utóbbi hónapokban szerezte meg a 3G-licencet, s a román cég nyár elejéig be is indítja ezt a szolgáltatását.

A megvásárolt operátorok az idén még valószínűleg saját márkanevükön futnak, a tranzakció ugyanis csak szeptemberben zárul le véglegesen. Ted Lattimore, a MobiFon elnöke szerint a brit befektető csak később dönt majd az esetleges névváltoztatásról. A Vodafone egyébként korábban folyamatosan hangoztatta, hogy további terjeszkedésre készül Kelet-Európában - ahol a Vodafone Hungary mellett övé a lengyel Polkomtel 20 százaléka -, és mostani bevásárlását csak az első lépcsőnek tekinti. A 40 országban 158,5 millió ügyféllel rendelkező, 135 milliárd euróra becsült piaci értékű csoport utolsó nagyobb felvásárlási akciója 2002-ben Japánban volt.

KRÁLIK LÓRÁND / NAGYVÁRAD

Magyarország 2000 milliárd forintot kap az uniótól a koronavírus elleni harcra

Magyarország 2000 milliárd forintot kap az uniótól a koronavírus elleni harcra

Gyerekrajzok köszönik meg egy budai utcában a veszélyhelyzet hőseinek munkáját

Gyerekrajzok köszönik meg egy budai utcában a veszélyhelyzet hőseinek munkáját

Betört a hacker az AMD-hez, a PlayStation 5-ről és az új Xboxról is lopott információkat

Betört a hacker az AMD-hez, a PlayStation 5-ről és az új Xboxról is lopott információkat