Tetszett a cikk?

Változatlan maradt a 2000-ben elhatározott, tíz évre szóló lisszaboni program hármas célrendszere - a versenyképesség...

Változatlan maradt a 2000-ben elhatározott, tíz évre szóló lisszaboni program hármas célrendszere - a versenyképesség javítása, a jóléti és a környezetvédelmi vívmányok megőrzése -, de a felelősségeket a korábbinál világosabbá teszik.

n Közösségi szinten az Európai Bizottság (EB) feladata, hogy a belső piac tartalékait kibontakoztató jogszabályi javaslatokkal álljon elő: ilyen a szolgáltatási direktíva, az egységes társaságiadó-alapról szóló várható jogszabálytervezet, valamint az állami támogatások uniós szabályozásának átalakítása, amelynek célja, hogy a bajba került nagyvállalatok megmentése helyett a kutatás-fejlesztés (K+F), illetve a kis- és középvállalkozói szektor irányába terelje a nemzeti szubvenciókat.

n E tervezeteket a kormányokat tömörítő Miniszteri Tanácsnak és az Európai Parlamentnek is időben el kell fogadnia. A kormányok kötelessége, hogy határidőre végrehajtsák a közösségi jogszabályokat, különösen, hogy felszámolják elmaradásukat az úgynevezett hálózatos ágazatok - energia, közlekedés, távközlés - liberalizálását elrendelt, de a gyakorlatba csak részlegesen átültetett direktívákat illetően, s ennek elmulasztását az EB szigorúan szankcionálni ígéri. A tagállamoknak hosszú távon is fenntarthatóvá kell alakítaniuk nyugdíj- és egészségügyi rendszereiket, a versenyképesség szolgálatába kell állítaniuk az oktatást, fejleszteni kell az egyetemeket, és folyamatos átképzéssel kell segíteni a munkaerő mobilitását, támogatni az idősebbek munkában maradását, rugalmasabbá tenni munkaerőpiacukat.

n A tagállamok és az uniós intézmények közös felelőssége a kellő anyagi források biztosítása, vagyis az EU 2007-2013 közötti közös költségvetéséből, valamint a nemzeti büdzsékből jóval többet kell fordítani K+F-re, innovációra, az információs társadalom, a biotechnológia és a környezetvédelmi technológiai fejlesztések támogatására, az infrastruktúra fejlesztésére.

n A kormányoknak ki kell jelölniük egy nemzeti "Lisszabon-felelőst", az EB áprilisban nyilvánosságra hozandó iránymutatására alapozva pedig őszig el kell készíteniük saját - a helyi sajátosságokat érvényesítő és a nemzeti törvényhozásokban is megvitatott - akcióprogramjukat. Ezek végrehajtásáról az EB évente jelentést készít, 2008-ban pedig újabb hároméves "lisszaboni ciklus" indul.

Nemzetközi gazdaság

Sovének tanácsa

Az európai alkotmány májusi franciaországi leszavazásának kísértete lebegett a múlt heti uniós kormányfői csúcstalálkozó fölött. A résztvevők végül nemcsak a deficitszabályozás lazítására bólintottak rá, hanem engedtek a szolgáltatási piac liberalizálását ellenzőknek is.

Koronavírusos betegekkel és halottakkal a fedélzetén vesztegel egy hajó az amerikai partoknál

Koronavírusos betegekkel és halottakkal a fedélzetén vesztegel egy hajó az amerikai partoknál

Kétezernél is több lélegeztetőgép érkezik a héten Magyarországra

Kétezernél is több lélegeztetőgép érkezik a héten Magyarországra

Az elnökjelölt Bernie Sanders elítélte Orbán felhatalmazását

Az elnökjelölt Bernie Sanders elítélte Orbán felhatalmazását