Tetszett a cikk?

Két évtized után átadja helyét a fiatalabb generációnak a portugál gazdaság egyik legismertebb figurája. Az agresszív üzletpolitikájáról nevezetes Jorge Jardim Goncalves az ország legnagyobb magánkézben lévő bankcsoportjának feje volt.

A semmiből hozta létre bankbirodalmát Portugáliában Jorge Jardim Goncalves, akinek neve összeforrt a Banco Comercial Portuguesszel (BCP). Napokban bejelentett visszavonulásával - állapítja meg a lisszaboni Jornal de Negócios üzleti napilap - nemcsak a bank, hanem az egész portugál gazdaság történetének egy fejezete is lezárul. A 69 éves bankvezért - aki mérnökként kezdte pályafutását, és csupán 35 éves korában váltott szakmát - a legsikeresebb és a legnagyobb befolyású pénzügyi szakembernek tartják Portugáliában. A BCP-t 1985-ben alapította - akkoriban a portugál bankszektorban még az állami tulajdon dominált -, azzal a nem titkolt céllal, hogy néhány éven belül vezető szerepet vívjon ki a pénzvilágban.

A csúcsra való feljutás - lépésről lépésre, pontosan megtervezett és kidolgozott stratégia szerint - meg is történt. Jardim Goncalves az indulásnál a legjobb pénzügyi szakemberekkel vette magát körül, és intézményét a legmodernebb technológiával szerelte fel, azt sem bánva, hogy az szinte teljesen felemésztette a 17 millió dollárnyi indulótőkét. A bank elsősorban az eltérő igényekhez igazodó, személyre szabott szolgáltatásokat kínálta, amivel gyorsan hódított meg magának széles ügyfélkört. Elsők között volt a banki internetszolgáltatások bevezetésében, akárcsak a fiókok nyitvatartási idejének kuncsaftbarát meghosszabbításában. Abban is az élen járt azonban, hogy a szolgáltatások költségeit igyekezett az ügyfelekre hárítani.

A belső növekedés határait elérve tíz év után már felvásárlásokkal kezdett terjeszkedni: 1995-ben megszerezte a Banco Portugues do Atlanticót, az állami szektor egyik utolsó "ékszerét", 2000-ben pedig a Banco Mello által fémjelzett vállalatcsoportra tette rá a kezét. Még ugyanabban az évben megvásárolta a Banco Pinto Sotto Mayort, aminek révén már a bankszektor élére tört, az állami kézben lévő Caixa Geral de Depositosszal osztva meg a vezető szerepet. Mindeközben a külföldi terjeszkedésről sem felejtkezett meg, olyan alacsony kockázatot jelentő, de nagy növekedési lehetőségeket hordozó piacokat keresve, amelyeken más portugál bankok még nem jelentek meg. Görögország után 1998-ban Lengyelországban vetette meg a lábát, a Bank Millennium ma már az ottani piac 4 százalékát tudhatja a magáénak.

A BCP sikertörténetének van azért egy kevésbé fényes fejezete is. A bankvezér 2003-ban megpróbálta diverzifikálni birodalma tevékenységét. Az alapoktól való eltávolodás - főleg a biztosítási szektorban tett "kirándulás" - azonban üzletileg nem bizonyult eredményesnek, és a vezetést is megosztotta. Az igazgatótanács (it) néhány tagja el is hagyta a bankot, és többen felvetették az idősödő bankvezér távozásának szükségességét. Csakhogy Jardim Goncalves - írja róla a Público című napilap - "nem az a vezető, aki elhagyna egy süllyedő hajót". Ehelyett hozzáfogott birodalma újjászervezéséhez. Eladta a biztosítási üzletágat, újból a banki tevékenységeket helyezte a középpontba, majd azonos név - Millennium BCP - alatt egységesítette pénzintézeteit, ami néhány fiók bezárásával és jelentős létszámleépítéssel is együtt járt, miközben a banki szolgáltatások díjai növekedtek. A követendő tendencia a jövőben is ez lesz a banknál - erősítette meg nemrég a HVG kérdésére Jardim Goncalves -, vagyis "az ügyfeleknek szinte minden szolgáltatást meg kell majd fizetniük".

A vártnál is nagyobb, 513 millió eurós nyereséggel zárult 2004-es év végén a bankár elérkezettnek látta az időt, hogy átadja helyét. Utóda egy 72 milliárd eurót érő, három és fél millió klienssel és ezer bankfiókkal rendelkező birodalmat vesz át. "A mai világban egy 70 felé járó bankvezér - ismerte el - már nem a legmegfelelőbb üzleti tárgyalópartner." Jardim Goncalves persze nem az a személyiség, aki képes lenne teljesen visszavonulni: ezután a BCP felügyelőbizottságában foglal helyet.

Az utódlást - hogy biztosítsa az eddigi stratégia folyamatosságát - gondosan előkészítette. Az it által is elfogadott jelöltje a 44 éves Paulo Teixeira Pinto, aki egyben a legutóbbi arculatváltás és a hozzá kapcsolódó Millennium-program fő felelőse volt. A két személyiség életstílusban és gondolkodásban is közel áll egymáshoz: mindketten a jobboldali konzervatív ideológia hívei, mélyen hívő katolikusok, az Opus Dei tagjai.

MUHARAY KATALIN / LISSZABON

Emlékeznek arra, amikor Orbán azt mondta, hogy a Fidesz semmiképp sem lesz párt?

Emlékeznek arra, amikor Orbán azt mondta, hogy a Fidesz semmiképp sem lesz párt?

A Zoom, amire most mindenki rákattant, adatokat küldött át a Facebooknak

A Zoom, amire most mindenki rákattant, adatokat küldött át a Facebooknak

Kézfertőtlenítőt keres? Legyen óvatos, főleg akkor, ha a netről rendel

Kézfertőtlenítőt keres? Legyen óvatos, főleg akkor, ha a netről rendel