Vizsgálatot indított az EU a közösségbe irányuló kínai textildömping miatt, és könnyen lehet, hogy mennyiségi korlátozásokat is bevezet, ha Peking nem tanúsít önmérsékletet. A kereskedelmi háborúba az USA is bekapcsolódott.

Súlyos dilemma elé került Peter Mandelson, az EU kereskedelmi biztosa, amikor a tagállamok egy csoportja a minap már-már ultimátumszerűen erélyes fellépésre szólította fel az unió piacát elárasztó kínai textiltermékek és ruházati cikkek importjának megfékezésére. A saját textiliparukat féltő országok fő hangadója a francia kormány, amely kétségbeesett erőfeszítéseket tesz, hogy az unió alkotmányáról május 29-én tartandó referendum előtt megváltoztassa az egyelőre inkább elutasító közhangulatot.

Párizs minden követ megmozgatott, hogy mielőbb cselekvésre ösztönözze az Európai Bizottságot (EB). A francia külkereskedelmi miniszter február dereka óta már négy levélben hívta fel az EB figyelmét arra, hogy a globális textilkereskedelem január 1-jei liberalizálása óta (HVG, 2004. december 11.) robbanásszerűen megnőtt a Kínából származó import, ám a szabadpiaci elvek elkötelezett hívének tartott Mandelson - párizsi megítélés szerint - túlságosan is óvatoskodott. Az illetékes EU-biztos ugyanakkor a hiteles adatok hiányára hivatkozott. A napokban hozzáférhetővé vált első negyedéves nemzeti statisztikák azonban szemlátomást meggyőzték: január óta több mint 50 százalékkal bővült az EU-ba irányuló kínai textil- és ruházati export, egyes termékek esetében 400-500 százalékos volt a növekedés.

Brüsszelben sem ültek ölbe tett kézzel. Miközben március elején az Európai Textilgyártók Társulása (Euratex) megkondította a vészharangot, az EB hivatalnokai - Kínának a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) való 2001-es csatlakozásakor aláírt jegyzőkönyv textiltermékekre vonatkozó védzáradéka alapján - aprólékosan kidolgozták az eljárást, amelyet Brüsszel magára nézve követendőnek tart, ha átmeneti intézkedésekre lenne szükség. Az április elején publikált iránymutatás szerint az EB saját hatáskörben is kezdeményezhet vizsgálatot, Mandelson mégis inkább kivárta, hogy először a tagországok kormányai lépjenek.

HVG
Az európai textillobbinak azonban nem tetszik, hogy a múlt héten kilenc termékkategóriában - a melltartótól a pólón és a harisnyaféléken át a tréningnadrágokig - végre elrendelt bizottsági vizsgálat akár hatvan napig is elhúzódhat. Ezalatt Brüsszel megpróbál informálisan megegyezni Pekinggel, és ha ez nem sikerül - a határidő "kivételes esetben" tíz munkanappal meghosszabbítható -, csak azután kezdődnek a kilencven napig tartó hivatalos konzultációk. A WTO-jegyzőkönyv védzáradéka szerint Kína csak ezek kezdetétől köteles befagyasztani exportját, vagyis az európai gyártók leghamarabb nyáron juthatnak lélegzethez. A védintézkedéseket sürgető uniós tagok - Párizs mellett főként Róma, Athén és Madrid - ezért azt szeretnék elérni, hogy az EB tekintsen el az informális egyeztetésektől, ahogyan azt az USA tette (lásd Amerikai pokróc című írásunkat a 32. oldalon).

Az EU kereskedelmi biztosa azonban maximális körültekintéssel akar eljárni - mint fogalmazott -, kiegyensúlyozott, arányos és védhető intézkedéseket kíván hozni. Mandelson szóvivője a múlt héten kifejtette, a bizottságnak meg kell győződnie arról, hogy a kínai export "jóvátehetetlen károkat" okoz az európai textil- és ruházati iparnak, és csak ezután kezdhet hivatalos konzultációkat.

HVG
A politikai nyomás ellenére az EB-nek jó oka van az óvatosságra. A kilencvenes évek vége óta az EU és Kína kereskedelmi forgalma megduplázódott, tavaly elérte a 175 milliárd eurót, miközben az unió Kína első számú, a Föld legnépesebb országa pedig az EU második legnagyobb kereskedelmi partnerévé vált. Ráadásul a Kínával szembeni európai kereskedelmi deficit 2004-ben meghaladta a 78 milliárd eurót, s az európai exportőrök szinte vért izzadnak, hogy kínai megrendelésekhez jussanak. Jellemző, hogy miközben a francia politikai elit harciasabbnál harciasabb nyilatkozatokban kelt a hazai textilipar védelmére, a Pekingben vendégeskedő Jean-Pierre Raffarin kormányfő azon fáradozott - nem is eredménytelenül -, hogy újabb tíz Airbus repülőgépet adjon el Kínának. Ottani légitársaságok a januárban megrendelt húsz utasszállítóval együtt 3,2 milliárd dollár értékben összesen harminc Airbust vásárolnak, köztük a most aláírt szándéknyilatkozat szerint öt A-380-ast, amelynek prototípusa a múlt héten emelkedett először a levegőbe. Márpedig - mint egy európai parlamenti bizottsági vitában az EU-intézmények mellett akkreditált kínai kereskedelmi képviselő nemrég epésen megjegyezte - 20 millió inget kell eladniuk ahhoz, hogy egy A-320-ast megvegyenek.

A kínai kormány erélyesen visszautasította a textilkvóták újbóli bevezetésére vonatkozó európai fenyegetéseket, jóllehet a WTO-védzáradék 2008 végéig átmenetileg lehetővé teszi a lépést. Peking tárgyalási pozícióját erősíti, hogy január 1-jén hatályba lépett néhány önként vállalt korlátozás, így például a kínai kormány az exportra kivetett illetékkel igyekezett gátat szabni a textiltermékek és ruházati cikkek kivitelének. Kínai részről az is elhangzott, hogy a nemzetközi textilkvóták tízéves fenntartása elegendő időt hagyott az évi 210 milliárd eurós forgalmat produkáló és összesen 2,5 millió embernek munkát nyújtó uniós textil- és ruházati iparnak a liberalizációra való felkészülésre. A munkahelyek százezreinek elvesztésével rémisztgető protekcionista hisztériakeltés európai bírálói ehhez még hozzáteszik: ha egy évtized nem volt elég az EU versenyképessé tételére, akkor a kontingensek átmeneti visszaállítása sem fog segíteni. Mi több, a védintézkedések a nagy európai cégekre is visszaüthetnek, hiszen az utóbbi években a termelés jelentős részét a távol-keleti térségbe, főként éppen Kínába helyezték át.

VIDA LÁSZLÓ / BRÜSSZEL

Nemzetközi gazdaság

Amerikai pokróc

Korábbi vonakodása dacára a Bush-kormány a múlt csütörtökön hajlandónak mutatkozott megvizsgálni a textilgyártók és a...

Varga Judit: Elfogadhatatlan az uniós költségvetés tervezete

Varga Judit: Elfogadhatatlan az uniós költségvetés tervezete

Skót miniszterelnök: jövőre újabb függetlenségi népszavazást kell tartani

Skót miniszterelnök: jövőre újabb függetlenségi népszavazást kell tartani

Káel Csaba tisztogatásba kezdett

Káel Csaba tisztogatásba kezdett

Összecsaptak a tüntetők a rendőrökkel Barcelonában

Összecsaptak a tüntetők a rendőrökkel Barcelonában

Lebontani nem fogja a NER-t Karácsony Gergely, de felidegesíteni még tudja

Lebontani nem fogja a NER-t Karácsony Gergely, de felidegesíteni még tudja

Elon Musk: Olyan lesz a Tesla pickupja, mint valami harci jármű a jövőből

Elon Musk: Olyan lesz a Tesla pickupja, mint valami harci jármű a jövőből