Az online pókerezés népszerűségének hullámán az "internetgazdaság" leggyorsabban növekvő üzletágává vált a szerencsejáték. A virtuális kaszinókat üzemeltető cégek zömmel offshore státusúak, a tevékenység szabályozása ugyanis egyelőre ellentmondásos.

A londoni tőzsdén csaknem négy éve nem látott nagyságú részvénykibocsátásra kerülhet sor, ha megjelenik papírjaival a Party Gaming (PG) nevű cég. A piacon ígéretei szerint heteken belül debütáló PG - mely magát nagyjából 3 milliárd fontra értékeli - akár a száz vállalatot tartalmazó Financial Times tőzsdeindexbe (FTSE-100) is bekerülhet. Ez lehet az eddigi legnagyobb dobása az internetes szerencsejátékokkal foglalkozó vállalkozásoknak, amelyek sorában a gibraltári bejegyzésű PG a piacvezetők közé tartozik.

A céget 1997-ben alapította férjével és két indiai üzlettársukkal Ruth Parasol amerikai ügyvédnő, aki korábban pornóportálok, illetve szexuális tartalmú előfizetéses chatroomok üzemeltetésével szerezte első dollármillióit. A PG sikerszériája akkor kezdődött, amikor négy éve beindította a Partypoker.com honlapot, ahol a játékosok egy szoftver segítségével véletlenszerűen generált virtuális kártyapaklival pókerezhetnek egymással. A PG mára az online pókerpiac 55 százalékát uralja, 5 millió regisztrált felhasználóval.

A virtuális pókerasztaloknál - áll az új üzletág elemzésével foglalkozó kanadai Pokerpulse cég tanulmányában - egy átlagos napon világszerte 1,8 millió játékos "foglal helyet", 180 millió dollár téttel játszanak. Az összeg 1-5 százaléka az online kártyapartiknak helyet adó - a minimális költség miatt 60-70 százalékos profitrátával dolgozó - szolgáltatók részesedése. A bevétel egyelőre évente duplázódik, és a piac még hatalmas tartalékokat rejt, hiszen a világszerte becsült mintegy százmillió pókerezőnek egyelőre a tizedét sem adják az interneten játszók. Ráadásul új szereplők is csatlakoznak: míg a "fizikai valóságban" kártyázóknak csak 5 százaléka nő, az online játékosoknak a négytizede.

A póker népszerűsége lendületet adott az internetes szerencsejátékok egész válfajának. Egyelőre a sportfogadásé a legnagyobb szerep, az idén 9,2 milliárd dollárra várt globális forgalom 45 százalékát adja. Az internet versenyre késztette a hagyományos bukmékerirodákat is, Nagy-Britanniában például a piac második szereplőjének számító William Hill tavalyi nyereségének mintegy harmada származott az irodáiban működő, számítógép vezérelte virtuális agár- és lóversenyekből, illetve rulettből. A PG által megcélzott londoni tőzsdén pedig már ott van az ukbetting vagy a bukmékerként ismert, de tavaly a második legnagyobb pókerportált, a Paradise Pokert 156 millió fontért fölvásárló Sportingbet. Részvénykibocsátást tervez a két izraeli testvérpár alapította internetes kaszinó, a 13 millió regisztrált használóval bíró 888.com is, amely az angol Premier Ligában játszó Middlesbrough mezszponzora, és hirdetései ott virítanak a bajnoki mérkőzéseken a pálya mentén.

Gibraltári bejegyzésű a 888.com is, ahogy az internetes szerencsejátékkal foglalkozó cégek csaknem mindegyike offshore központban működik, az iparág szabályozása ugyanis egyelőre ellentmondásos. Nagy-Britanniában az április elején elfogadott új szerencsejáték-törvény formálisan legalizálja a tevékenységet - London alacsony adókulccsal próbálja átcsábítani a gibraltári cégeket -, ám a piac bevételének minimum felét adó USA-ban minden eszközzel igyekeznek akadályokat állítani.

Az amerikai ellenálláson rést üthet a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) fellebbviteli tanácsának áprilisi döntése, amelyben - az online kaszinók egyik központjaként számon tartott Antigua és Barbuda keresetére - a Washington által a szolgáltatások liberalizációjáról kötött megállapodásban vállaltakkal ellentétesnek találta, hogy engedélyezi amerikai cégeknek a hazai lóversenyfogadások online lebonyolítását, ám tiltja a külföldiek kaszinóvállalkozásait.

NAGY GÁBOR

Nemzetközi gazdaság

Tuti tipp

Bécsben mindenki arra kíváncsi, mitől emelkedett az osztrák Betandwin (Fogadj és Nyerj) cég részvényeinek árfolyama az...

Harminc lőfegyverrel akarta átlépni a magyar határt egy szerb férfi

Harminc lőfegyverrel akarta átlépni a magyar határt egy szerb férfi

Caravaggio és Bernini művei Bécsbe költöznek

Caravaggio és Bernini művei Bécsbe költöznek

Vádat emeltek egy vasutas ellen, aki egymással szemben indított el két vonatot

Vádat emeltek egy vasutas ellen, aki egymással szemben indított el két vonatot

Deutsch Tamás egy keleti bölcs optimizmusával értékelte a választásokat

Deutsch Tamás egy keleti bölcs optimizmusával értékelte a választásokat

Nemzetközi autótolvaj-bandát kapcsoltak le a rendőrök

Nemzetközi autótolvaj-bandát kapcsoltak le a rendőrök

Egy utcányit repült a váltósúlyú bokszvilágbajnok Ferrarija, amikor balesetezett - videó

Egy utcányit repült a váltósúlyú bokszvilágbajnok Ferrarija, amikor balesetezett - videó