Tetszett a cikk?

A világ második legnagyobb távközlési cége jön létre, miután a spanyol Telefónica felvásárolja a Nagy-Britanniában a Vodafone mögött a második számú mobilszolgáltatóként jegyzett és Németországban is erős O2-t.

Mindössze három nap kellett a spanyol Telefónica SA távközlési társaságnak, hogy összeszedjen 26 milliárd eurót, és megvegye a brit O2 mobiltelefon-szolgáltatót. Az ügylet minden idők legnagyobb európai készpénzes felvásárlása, és világméretekben is csak az amerikai Cingular Wireless múlta felül, amikor tavaly 46,7 milliárd dollárért megvette hazai riválisát, az AT&T Wireless Servicest. A Telefónicának nem okozott gondot a pénz előteremtése - a brit Royal Bank of Scotlandtól kapott áthidaló hitelt, de még egy sor bank várakozott, hogy kölcsönözhessen neki -, a piac által 67-68 milliárd euróra taksált spanyol cég ugyanis a világ harmadik legértékesebb távközlési vállalata, tavalyi nyeresége megközelítette a 3 milliárd eurót.

Az ügyletet Madridban azért is üdvözölték, mert ez az eddigi legnagyobb spanyol külföldi befektetés. Ráadásul a második nagy ibériai bevásárlás egy éven belül Nagy-Britanniában: tavaly novemberben a vezető spanyol pénzintézet, a Banco Santander Central Hispano (BSCH) vette meg 13 milliárd euróért a második legnagyobb brit jelzálogbankot, az Abbey Nationalt. Londonban azonban nem rettentek meg a "spanyol torreádornak" nevezett cégtől, már csak azért sem, mert Madridban kijelentették: az O2 brit cég marad, nevét és logóját sem változtatják meg. Abba is belementek, hogy az O2 maradjon az angol rögbiválogatott fő szponzora, és a londoni Arsenal focistáinak a mezén - egy napokban kötött szerződés alapján - további három évig ott virítson a nagy O.

HVG
A fúzió révén a világ második legnagyobb távközlési cége jön létre az ügyfelek számát tekintve. A 170 millió leendő kuncsaft háromnegyede a telefonbirodalom mobilos cégeihez kötődik, elsősorban Spanyolországban és Latin-Amerikában. Az Újvilágban 15 évvel ezelőtt megjelent és ottani terjeszkedésére azóta 70 milliárd eurót költő Telefónica ma már az első számú mobilszolgáltató a spanyol, illetve portugál nyelvű országcsoportban. A cég ügyfeleinek 68 százaléka Spanyolországon kívül él, és a világszerte 173 ezer főt foglalkoztató társaság évi 30 milliárd eurós bevételeinek több mint 40 százaléka is az országhatáron kívül képződik.

Mostantól ez az arány még nagyobb lesz. A British Telecomból (BT) 2001-ben kivált és önállósult O2 nemcsak Nagy-Britanniában és Írországban, hanem Németországban is erős. És mindhárom piacon még mindig jelentősek a növekedési esélyek, Nagy-Britanniában például 9 százalékos forgalombővülést remél idén a cég. A szigetországban az O2 - melynek központja London közelében, Slough-ban van - a Vodafone mögött a második mobilszolgáltató, míg a német piacon a Vodafone, illetve a France Télécomhoz tartozó Orange után a harmadik. A 15 ezer főt foglalkoztató cég 25 millió ügyfele révén tavaly 9,8 milliárd eurónyi bevételre és 501 millió eurónyi üzemi eredményre tett szert.

Az európai piacon a Telefónica először áprilisban hívta fel magára a figyelmet, amikor 2,7 milliárd euróért megvette a Cesky Telecom cseh távközlési cég részvényeinek 51 százalékát, ami minden idők legnagyobb spanyol beruházása volt Kelet-Európában. Ezzel egyúttal megszerezték a vezető cseh mobilszolgáltatót, a Cesky tulajdonában lévő - és a Sparta Praha focicsapatot szponzoráló - Eurotelt. Madridban nem titkolták, hogy tovább akarnak terjeszkedni, s ki is szemelték a holland KPN-t, ám a tárgyalások gyorsan kudarcba fulladtak.

HVG
Az üzleti körök ugyanakkor már jó ideje számítottak arra, hogy az O2-re vevő jelentkezik, ez volt ugyanis eddig az utolsó jelentős független távközlési cég, amely kizárólag mobiltelefonálással foglalkozik. Vevőként azonban nem a spanyolokat, hanem a KPN-t emlegették, és érdeklődött a 3G-szolgáltatást nyújtó hongkongi Hutchison Whampoa is, de a legvalószínűbbnek sokáig a német Deutsche Telekomot (DT) tartották. Az is felmerült, hogy a PKN és a DT együtt pályázik, ám egyik változatból sem lett semmi. Jöttek viszont a spanyolok, és nem kis meglepetésre mindössze kéthetes tárgyalás után a múlt héten meg is köttetett az üzlet. Noha az ügylet lefutottnak látszik, ha egy esetleges másik jelentkező miatt mégis kútba esne, a Telefónica akkor sem jár rosszul: az O2 ez esetben köteles kifizetni az ajánlati ár 1 százalékát a spanyol cégnek.

Milliók szeretik azért, mert nem olyan, mint a többi popsztár

Milliók szeretik azért, mert nem olyan, mint a többi popsztár

Meghalt Csukás István

Meghalt Csukás István

Egy náci strici, akiből keresztény vértanút csináltak

Egy náci strici, akiből keresztény vértanút csináltak