A francia Danone-hoz hasonló élelmiszer-ipari óriást szeretne faragni a két évvel ezelőtti csőd után talpra állított olasz tejipari Parmalatból az újdonsült vezérigazgató, Enrico Bondi. A részvényesek egy csoportja azonban a cég feldarabolását akarja elérni.

Korábbi vágyaival ellentétben nem vonulhat vissza toscanai olajfaültetvényére Enrico Bondi, az olasz tejipari Parmalat csődgondnoka. A legnagyobb európai mérleghamisítási botrány következtében csődvédelembe menekült cég élére két évvel ezelőtt csődgondnoknak kinevezett 71 éves pénzügyi szakembert ugyanis a részvényesek a múlt héten megerősítették tisztségében, immár vezérigazgatóvá választva. A tulajdonosok a másfél éves szünet után alig egy hónapja a milánói tőzsdére is visszatért Parmalat új tízfős igazgatótanácsának az összetételéről is döntöttek, a testületbe ismert olasz üzletembereket nevezve.

Az új vezetés megválasztása nem ment simán. Legalább tucatnyi részvényes - köztük számos hazai és külföldi pénzintézet - a rendkívüli közgyűlés előtt jelezte, hogy nem támogatja Bondit, ám ellenjelöltet sem állít. Ezek ugyanis - éppen Bondi kezdeményezésére - perben állnak a Parmalattal, ám egyúttal részvényesei is a csődbe ment vállalatnak, miután hiteleiket tulajdonrészre váltották. Ily módon kényes helyzetbe kerültek: részvényesként nem állt érdekükben a Parmalatot az utóbbi két évben talpra állító Bondi megbuktatása, hiszen a bizonytalan helyzet árfolyameséshez, részesedésük elértéktelenedéséhez vezethetett volna. A lázadó részvényesek végül távolmaradásukkal protestáltak.

Bondi azért perelte be a bankok egy részét, mert úgy vélte, hozzájárultak az egykoron a legnagyobb olasz tejipari vállalatnak számító, harminc országban jelen volt, 32 ezer főt foglalkoztató Parmalat 2003. december végi csődjéhez (HVG, 2004. január 3.). Szerinte ugyanis a pénzintézetek hitelekkel és kötvénykibocsátások szervezésével finanszírozták a súlyosan eladósodott, csőd szélén álló Parmalatot, jóllehet tudomásuk volt arról, hogy az alapító, Calisto Tanzi és társai a cég pénzügyi helyzetének elfedését célzó manővereket folytattak. Ezen az alapon indított eljárást az amerikai Citigroup és Bank of America, a német Deutsche Bank, valamint a svájci Credit Suisse First Boston, illetve a Grant Thorton és a Deloitte & Touche könyvvizsgáló cég ellen. A sor időközben 45 olasz és külföldi pénzintézettel egészült ki, amelyek ellen Bondi összesen 13 milliárd euró követelést nyújtott be.

A megvádoltak tagadják, hogy törvénytelenséget követtek el, és azt sem ismerik el, hogy tevékenységükkel elősegítették a csődöt. Mindeközben a Parmalat többükkel tárgyalásokat folytatott az adósságok rendezéséről, és végül - részvénycsere révén - 20 milliárd eurónyi tartozástól meg is szabadult. Olasz pénzintézetek 17,4, külföldiek pedig 9,7 százaléknyi tulajdonrészt szereztek benne.

A pereknek még nincs vége. A csalással, mérleghamisítással, üzérkedéssel, csődbűntett elkövetésével vádolt alapító és 15 társának - köztük a cégvezetésbe bevont két gyermekének - ügyét csak szeptemberben kezdték tárgyalni. Az illetékes milánói bíróság az "európai Enronként" emlegetett csalási ügyben az első ítéletet idén júniusban hozta meg: a cég tíz egykori vezetőjét bűnösnek találta, és háromtól harminc hónapig terjedő börtönbüntetést szabott ki. Rács mögé azért egyiküknek sem kell vonulnia, mert az olasz törvények szerint a három évnél rövidebb büntetést házi őrizetben is el lehet tölteni. Az alapító azonban aligha számíthat ilyen enyhe ítéletre: 5-15 éves szabadságvesztés vár rá.

Bondi viszont már túl van a nehezén, igaz, vezérigazgatóként sem lesz egyszerű a helyzete. Az utóbbi két évben átszabta a társaságot: megvált az alaptevékenységhez szorosan nem kötődő részlegektől, köztük a ráfizetéses utazási irodától és a Parma futballcsapattól. Eladta a veszteséges tejipari részlegeket is, ily módon kivonult Thaiföldről, Mexikóból, Chiléből és Argentínából, és most elsősorban Európára koncentrál. Tevékenységét 12 országra kívánja szűkíteni, az alkalmazottak száma így közel a felére, 15 ezerre apad. Több európai érdekeltségét ugyanakkor átadta helyi cégeknek. Ez történt a magyarországival is: a tavaly április óta felszámolás alatt álló székesfehérvári Parmalat Hungária Rt. november 1-jén az Alföldi Tejértékesítő és Beszerző Kft. tulajdonába került, amely tárgyalást folytat az olasz céggel, hogy a várhatóan 2006-ra befejeződő felszámolás után is használhassa a márkanevet.

Az átalakítás eddig eredményes. A cég 3,9 milliárd eurós forgalom mellett 145 millió eurós nyereséggel zárta a tavalyi évet, és az idén még nagyobb profitra számítanak. Bondira azonban még éles részvényesi csaták várnak, hiszen a francia Danone-hoz hasonló élelmiszer-ipari konglomerátumot akar faragni a Parmalatból. A tulajdonosok egy része - köztük bankok sora - a cég feldarabolása és egyes egységeinek eladása mellett kardoskodik. Bondi csak akkor érhet az évi 14 milliárd euró forgalmú Danone nyomába, ha meg tud kaparintani néhány nagy múltú olasz élelmiszer-ipari céget, mint az édességgyártó Ferrero vagy a tésztáiról, önteteiről híres Barilla. Ehhez azonban szüksége lesz a bankok segítségére.

TÁLAS ANDREA

Táliboknak hitt az amerikai hadsereg néhány piknikezőt, kilenc civilt öltek meg

Táliboknak hitt az amerikai hadsereg néhány piknikezőt, kilenc civilt öltek meg

Egyelőre hatástalan Orbán demográfiai csodafegyvere

Egyelőre hatástalan Orbán demográfiai csodafegyvere

Megrongálták Banksy Valentin-napi művét

Megrongálták Banksy Valentin-napi művét

Az év első játékát nem lesz nehéz elfelejteni

Az év első játékát nem lesz nehéz elfelejteni

Ön is "rossz alvó"? - Van egy jó hírünk: tud változtatni!

Ön is "rossz alvó"? - Van egy jó hírünk: tud változtatni!

Orbán bejelentette a klímavédelmi akciótervet

Orbán bejelentette a klímavédelmi akciótervet