Ádáz versenyt vívnak Ukrajnában a vezető oroszországi mobilszolgáltatók. Mellettük csak a török Turkcell tudott önállóan megkapaszkodni a volt szovjet tagköztársaságban.

Hajba kaptak a második legnagyobb orosz mobilszolgáltató, a Vimpelkom főrészvényesei, miután a cég a napokban 231 millió dollárért szőröstül-bőröstül megvette az Ukrainszkije Ragyioszisztyemi (URSZ) ukrán mobilcéget. Az összetűzés oka, hogy az 1992-ben alapított Vimpelkomban 26,6 százalékos pakettel bíró norvég Telenor ellenezte a vásárlást, ám a 32,9 százalékos relatív többséggel rendelkező orosz Alfa-csoport - a kisrészvényesek zömét maga mögé állítva - figyelmen kívül hagyta tulajdonostársa akaratát.

HVG
Az 54 százalékban a norvég állam birtokában lévő Telenor - amely Magyarországon a Pannon GSM tulajdonosa - nem véletlenül igyekezett megakadályozni a kevesebb mint egyszázalékos piaci részesedést szerzett URSZ bekebelezését: a második legnagyobb ukrajnai mobilszolgáltatóban, a Kyivstarban ugyanis a norvégok 56,7 százaléknyi részesedést vettek. "Végre ott vagyunk Ukrajnában" - mondta a vásárlás bejelentésére összehívott sajtóértekezleten Alekszandr Izoszimov, a Vimpelkom vezérigazgatója, s a norvég üzlettársak bosszantására még azt is hozzátette: a cég több százmillió dollárt fektet be, hogy három éven belül 15 százalékra növelje az URSZ piaci részesedését. Az is a terjeszkedési szándékra utal, hogy a Vimpelkom Ukrajnában szokatlanul magas árat - előfizetőnként kétezer dollárt - áldozott az idei évet várhatóan veszteséggel záró URSZ megszerzésére, ami azt mutatja, az oroszországi vevőnek elsősorban a kis cég egész Ukrajnára kiterjedő működési engedélyére volt szüksége.

Évek óta viaskodik a Vimpelkomon belül a Telenor és az Alfa-csoport. A norvégok legutóbb november elején fordultak bírósághoz, mert az Alfa szerintük jogellenesen szállta meg a cég igazgatótanácsát. Az URSZ ügye is bíróság elé kerülhet, hiszen a Telenor képviselőinek ellenszavazatai miatt a Vimpelkom igazgatótanácsában nem volt meg a vásárlás szabályos jóváhagyásához szükséges többség.

A Telenorhoz hasonlóan az Ukrajnában piacvezető - a legnagyobb kelet-európai mobilszolgáltató, az orosz Mobilnyije Tyeleszisztyemi (MTSZ) tulajdonában lévő - Ukrainszkije Mobilnije Kommunikacii (UMC), illetve a Kyivstar mögött a harmadik, a török Turkcellhez tartozó Astel is aggodalommal figyeli a Vimpelkom önálló ukrajnai megjelenését. Attól tartanak, az új rivális a volt szovjet tagköztársaságban is az oroszországihoz hasonló agresszív terjeszkedési politikát folytat majd. Az máris biztosnak tűnik, hogy hazai vetélytársához hasonlóan a Vimpelkom is egybe akarja kapcsolni a két ország piacát: ahogy az UMC is az MTSZ Oroszországban megszokott márkaneveit használja, úgy a tervek szerint az URSZ is átveszi a Vimpelkom tarifacsomagjainak Beeline nevét.

A tolongást az indokolja, hogy a 47 milliós Ukrajnában - ahol idén 2,5 milliárd dollárt tesz ki a mobilpiaci forgalom - jobbak a fejlődési esélyek, mint Oroszországban. A 145 milliós Oroszországban már a lakosság több mint hatvan százaléka vásárolt mobiltelefont, míg Ukrajnában ez az arány csak ötvenszázalékos. Az is Ukrajna mellett szól, hogy míg Oroszországban lassulóban van a piaci növekedés - Moszkvában szinte már alig van olyan ember, akinek ne lenne mobilja, és az elmaradott vidéki kisvárosokban sem nagyon várható vásárlási láz -, Ukrajnában hatalmas sebességgel nő az eladott készülékek száma.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Nem látja? Pedig ott van három láthatatlan lovas a körforgalomban – videó

Nem látja? Pedig ott van három láthatatlan lovas a körforgalomban – videó

Kósa: Jobbat tenne egy újabb választás Borkainak és Győrnek is

Kósa: Jobbat tenne egy újabb választás Borkainak és Győrnek is

Drasztikus vitaminhiány miatt tűntek el az ízlelőbimbók egy férfi nyelvéről

Drasztikus vitaminhiány miatt tűntek el az ízlelőbimbók egy férfi nyelvéről

Elpusztult Chris, a legtöbb gyapjút adó birka

Elpusztult Chris, a legtöbb gyapjút adó birka

Hatalmas sport-divatterepjárót leplezett le a VW

Hatalmas sport-divatterepjárót leplezett le a VW

Egyetlen mondattal elintézte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Borkai-ügyet

Egyetlen mondattal elintézte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Borkai-ügyet