Rekordmennyiségű külföldi tőke beáramlására számított az idén a bukaresti kormány. Bár a privatizáció nehézkessége miatt a terv nem teljesül, a külföldi beruházók - köztük szép számmal magyar cégek - továbbra is élénken érdeklődnek a román piac iránt.

Románia nem tudja megismételni kiugróan jó tavalyi eredményét, az első kilenc hónapban ugyanis az előző év hasonló időszakához képest 1 milliárd euróval kevesebb, 2,7 milliárd eurónyi külföldi tőke érkezett az országba. Ezzel szertefoszlottak a kormány reményei, hogy meghaladhatják a tavalyi 4,2 milliárd eurós értéket. A bukaresti kabinet ezért elsősorban önmagát hibáztathatja, mivel több, külföldiek részvételére számot tartó bankprivatizációs ügylet olyan lassan haladt, hogy az akár 4 milliárd eurót is elérő bevételek csak a jövő évi statisztikákban jelennek majd meg.

Ausztria jelentősen elhúzhat a többiektől a származási országok listáján, ha az Erste Bank a várakozásoknak megfelelően megnyeri a vezető romániai kereskedelmi bank (BCR) privatizációs tenderének (HVG, 2005. november 5.) utolsó fordulóját. Ausztria egyébként ez év elején - az OMV által a tavaly privatizált Petrom olajcégnél végrehajtott tőkeemelésnek köszönhetően - vette át a vezetést Hollandiától, amely néhány nagyobb távközlési beruházásával évekig állt a lista élén. A cégjegyzék szerint osztrák vállalatok eddig 1,9 milliárd eurót fektettek be romániai vegyes vállalatokba. Az osztrákokat és a hollandokat a franciák, majd a németek követik a befektetési rangsorban, Magyarország a 13. helyen áll 355 millió euróval.

Külföldi részvétellel a cégjegyzék szerint Romániában 108 ezer vállalkozás működik, ezek együttesen 12,3 milliárd eurónyi tőkét képviselnek. Az idén a harmadik negyedév végéig közel 9 ezer új vegyes vállalatot vettek nyilvántartásba. Szám szerint a legtöbb új céget olasz (24 százalék) és német (14 százalék) vállalkozók alapítják. A több mint 12 ezer céget működtető németek viszonylag nagy tőkeerőt képviselnek, az egy vállalkozásra jutó átlagos tőke esetükben 85 ezer euró. Egyáltalán nem jellemző ez az olaszokra, akik bár több mint 18 ezer vállalkozást tartanak fenn Romániában, egy cégre átlagosan csak 41 ezer eurót szánnak. Az 5400 magyar résztulajdonú vállalkozásra egyenként 65 ezer eurónyi tőke jut. A tőkével leggyengébben ellátott vállalkozásokat a kínai és a közel-keleti - főként libanoni, szíriai, izraeli, iraki, iráni, valamint jordániai - üzletemberek működtetik. A kínaiaknál az átlagos jegyzett tőke a 20 ezer eurót sem éri el, a közel-keletieknél pedig a legtöbb esetben 10 ezer alatt marad. A másik végletet a Holland Antillákon bejegyzett cégek képviselik: mindössze tíz befektető 561 millió eurót apportált romániai vállalatába.

A jegyzett tőke alapján összeállított vállalati listát az OMV-hez tartozó Petrom vezeti, a második helyre az idén feljött - a Dacia Logan-program miatt végrehajtott tőkeemeléseknek köszönhetően - a francia Renault pitesti-i üzeme (Automobile Dacia). Így a harmadik helyre szorult viszsza a világ egyik leggazdagabb embere, az indiai Lakshmi Mittal által egy, a Holland Antillákon bejegyzett offshore vállalat révén birtokolt galaci Mittal Steel (volt Sidex-kombinát). A negyedik legnagyobb külföldi befektetés a constantai Rompetrol Rafinare finomító, melyet egy Hollandiában alapított cége révén Dinu Patriciu, a kormánykoalícióban részt vevő Nemzeti Liberális Párt korábbi alelnöke irányít. Az első száz külföldi befektetés között négy magyar is található: a kolozsvári székhelyű Mol Románia a 12., a RoBank felvásárlása révén létrejövő OTP Bank Románia a 23., a Zalakerámia által birtokolt bukaresti Lasselsberger csempegyár a 85., a Richter Gedeon tulajdonában lévő marosvásárhelyi gyógyszergyár pedig a 91. helyen.

Romániában az utóbbi öt évben 7,2 milliárd euró értékű állami vállalati vagyont privatizáltak. A vevők - a Ziarul Financiar napilap évkönyve szerint - szinte kizárólag külföldiek voltak, románok mindössze 100 millió euró értékben vásároltak üzletrészt. A BCR privatizációján kívül a becslések szerint még legalább 7 milliárd eurót megközelítő vagyonrész vár eladásra.

A felvásárlási és tőkekoncentrációs folyamat várhatóan 2006-ban sem lassul le. Pénzügyi szakértők úgy vélik, két hitelintézet, a kolozsvári Transilvania Bank és a nagyszebeni Carpatica Bank is eladósorba kerülhet, míg a tíz legnagyobb biztosító közül akár négy - Astra, Asirom, Ardaf és Asiban - is tulajdonost válthat.

KRÁLIK LÓRÁND / NAGYVÁRAD

Itt az első balhé: a jobbikos képviselőt falhoz nyomták, az ATV riporterét bántalmazták Pécsen

Itt az első balhé: a jobbikos képviselőt falhoz nyomták, az ATV riporterét bántalmazták Pécsen

Zalaegerszeg fideszes maradt

Zalaegerszeg fideszes maradt

A friss Nobel-díjas Peebles üzenete nem csak a tudósok számára fontos

A friss Nobel-díjas Peebles üzenete nem csak a tudósok számára fontos

Egy faluban már 100 százalékos a részvételi arány

Egy faluban már 100 százalékos a részvételi arány

Tudományos szenzáció: plioszaurusz fogát találtak a szomszédban

Tudományos szenzáció: plioszaurusz fogát találtak a szomszédban

Szombathelyen szoros versenyben, de legyőzte a Fideszt az ellenzéki összefogás

Szombathelyen szoros versenyben, de legyőzte a Fideszt az ellenzéki összefogás