Visszatértek Oroszországba a nemzetközi befektetési bankok, miután a hitelminősítő intézetek sorra felértékelték a kontinensnyi ország hitelképességét.

Néhány év alatt nagyot változott az 1998-as oroszországi pénzügyi válságot követő hónapokban Moszkvából menekülő külföldi bankárok hangulata, akik most egymás után térnek vissza az ismét vonzónak látszó, gyorsan fejlődő hatalmas piacra. A helyzet gyökeres átalakulására utal, hogy a legnagyobb német pénzintézet, a Deutsche Bank (DB) néhány héttel ezelőtt 420 millió dollárért felvásárolta a 2004-ben a legjobb oroszországi befektetési banknak minősített United Financial Group (UFG) 60 százalékát, ezzel 100 százalékra növelve tulajdoni hányadát. A válság után Oroszországba első külföldiként visszamerészkedő DB 2003-ban vette meg az akkor még csak 200 millió dollárra értékelt UFG 40 százalékát. A német pénzintézet olyannyira elégedett az 1994-ben alapított UFG vezetésével, hogy Tessen von Heydebreck, a DB igazgatótanácsnak tagja minapi moszkvai sajtóértekezletén megerősítette: a teljes menedzsment a helyén marad.

A 38 éves amerikai Charles Ryan igazgató által vezetett UFG szeptember végére 1,33 milliárd dollárra növelte a pénzintézet kezelésében lévő befektetések összegét, és 2005 első kilenc hónapjában 270 munkatársával 84 millió dolláros adózott nyereséget termelt. A világszerte 864 milliárd eurónyi betétet kezelő DB nincs egyedül az orosz piacon. Nagy sebességgel terjeszkedik az amerikai Citigroup, amely szinte egyedüliként nem vonult ki 1998-ban. Jelen van az amerikai Goldman Sachs, a Morgan Stanley és a Merrill Lynch is.

A külföldi óriások visszatérését annak tulajdonítják, hogy a kockázatok - a változatlanul burjánzó korrupció vagy az üzleti és politikai érdekek gyakori összemosására utaló Jukosz olajcég ügye - ellenére konszolidálódni látszik az orosz pénzpiac. A vállalatok elsődleges részvénykibocsátásából a tavalyi 5 milliárd dollár helyett idén - amikor vagy 25 cég lép színre külföldi tőzsdéken, elsősorban Londonban - már legalább 15 milliárdos forgalom várható. Hasonló arányban bővül a vállalatok kötvénykibocsátása is: míg 2000-ben szinte nem létezett kötvénypiac, az utóbbi három évben orosz cégek 12,5 milliárdnyi euró-, illetve ötmilliárd dollár értékű rubelkötvényt bocsátottak ki. A moszkvai tőzsde forgalma is fellendült. A gazdasági növekedés is folytatódik, a hazai össztermék (GDP) tavaly - a 2005 elején jósoltnál nagyobb mértékben, 10,9 százalékos infláció mellett - 6,3 százalékkal nőtt. Elemzők szerint jót tett a piacnak, hogy valamelyest javultak a törvényi szabályozók: működőképessé vált az 1996-ban elfogadott átfogó értékpapírtörvény. Hamarosan megszületik az a jogszabály is, amely a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően szabályozza a bennfentes kereskedést.

A többségében kedvező hírek ellenére a közhangulatot változatlanul átlengi egy esetleges újabb pénzügyi válságtól való félelem. A DB-illetékesek moszkvai sajtótájékoztatóján is többen firtatták, nem tart-e a bank újabb összeomlástól, és az általában derűlátó Heydebreck sem zárta ki teljesen a helyzet romlását. A németek optimizmusára utal ugyanakkor, hogy Heydebreck bejelentette: a DB azt fontolgatja, néhány éven belül kereskedelmi bankként is megjelenik Oroszországban. Hazai vetélytársa, az Allianz biztosító tulajdonában lévő Dresdner Bank pedig a minap lépett is: az orosz bankszektor eddigi legnagyobb külföldi befektetése keretében 800 millió dollárért megvette a harmadik legnagyobb pénzintézet, a kötvénykibocsátás előtt álló Gazprombank harmadát.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Hivatalossá tették Karácsony Gergely főpolgármesteri győzelmét

Hivatalossá tették Karácsony Gergely főpolgármesteri győzelmét

Vizsgálja az Európai Bizottság, nem ad-e a kormány tiltott támogatást a Samsungnak

Vizsgálja az Európai Bizottság, nem ad-e a kormány tiltott támogatást a Samsungnak

Csak két kormányközeli lap várta meg, mi lesz a választás eredménye

Csak két kormányközeli lap várta meg, mi lesz a választás eredménye

35 halálos áldozata van a tájfunnak Japánban

35 halálos áldozata van a tájfunnak Japánban

Kunhalmi: Nem biztos, hogy lesz közgyűlési többség Budapesten

Kunhalmi: Nem biztos, hogy lesz közgyűlési többség Budapesten

A kormányok után egy magánvállalat is kinézte magának a Marsot

A kormányok után egy magánvállalat is kinézte magának a Marsot