Rekorderedményeket könyvelhettek el a bankok tavaly Portugáliában, miközben a gazdaság lényegében stagnált.

A portugál bankszektorban soha nem látott eredményt ért el 2005-ben a három vezető pénzintézet: átlagos nyereségük 42 százalékkal nőtt. A Banco Comercial Portugues Millennium (BCP), a Banco Espirito Santo (BES) és a Banco Portugues do Investimento (BPI) együttes tiszta profitja közel 1,3 milliárd euró volt. A kedélyeket felborzolta, hogy az óriásbankok olyan évben értek el rekordnyereséget, amikor a hazai össztermék (GDP) mindössze 0,3 százalékkal gyarapodott, a költségvetési hiány a GDP 7 százalékát közelítette, a munkanélküliség 7,5 százalékra emelkedett, a családok eladósodottsága pedig változatlanul magas szinten - éves jövedelmük 118 százalékán - maradt. Az utóbbi években a lakosság szinte gondolkodás nélkül vette fel a lakás- és autóhiteleket, illetve a fogyasztási kölcsönöket.

HVG

Az utóbbi években igencsak felduzzadt hiteleiket nyögve törlesztő portugálokban ellenérzéseket váltott ki a bankprofitok ily nagy mértékű növekedése. A lisszaboni Diário Economico gazdasági napilap egyik feldühödött olvasója egyenesen a "nép fiainak vérét szívó" intézményeknek nevezte a bankokat, egy szolidabb hangú hozzászólás pedig arra kért választ a lap szakértőitől, miként lehetséges, hogy az ország jelenlegi helyzetében "a bankok felháborítóan magas nyereséget érnek el, ráadásul sokszor elbocsátások révén". Volt, aki a Banco Espirito Santo - magyarul Szentlélek Bank - nevével ironizált, mondván, szerencse, hogy így a profit is szent lesz.

A bankszektor rendkívüli nyereségeit azonban a szakma egyszerűen csak az ágazat magas szolgáltatási színvonalával magyarázza. "Nemigen akad tanulnivalónk a világ nagy bankjaitól, az USA világelsőnek tartott pénzügyi szektora semmivel nem jobb a miénknél" - jelentette ki a Público című lisszaboni napilapnak nyilatkozva Paulo Teixeira Pinto BCP-elnök, hozzátéve, hogy "Portugáliában igenis van egy, de csakis egy szektor, amely világszínvonalú, ez pedig a bankszféra".

Pénzügyi elemzők szerint a bankok sikerében szerepet játszott például a nemzetközi terjeszkedés, a szolgáltatások bővítése, no meg a jutalékok növelése is. A portugál pénzintézetek jelenleg átlagosan évi 99 eurót számolnak fel klienseiknek a különböző szolgáltatásokért, amivel az EU-n belül a középmezőnybe tartoznak.

A gazdasági stagnálást jó előre látó bankok már 2000-ben elkezdték a felkészülést a nehezebb évekre. Részben átszervezésekkel, részben leépítésekkel - a BCP például az utóbbi öt évben 40 százalékkal csökkentette alkalmazotti létszámát -, részben pedig külföldi akvizíciókkal. Külföldi érdekeltségeik révén a hármak - a BCP elsősorban a lengyelországi Bank Millenniumnak, a BES, illetve a BPI pedig angolai terjeszkedésüknek köszönhetően - együttesen 218,6 millió euró nyereségre tettek szert tavaly. A BCP Romániában is meg akarta vetni a lábát, de az első számú ottani pénzintézetért, a BCR-ért folytatott versengésben tavaly alulmaradt, így most új bank létrehozását tervezi Bukarestben.

A BES a kelet-európai és brazil munkavállalókat és bevándorlókat, valamint a Portugáliában ingatlannal rendelkező külföldieket célozta meg kifejezetten nekik kidolgozott szolgáltatási csomagokkal. A BPI inkább a lakáshitelek terén akar bővíteni, Net Bolsa néven pedig tőzsdei szolgáltatást indít, amelynek népszerűsítésére a világ egyik legjobb labdarúgóedzőjének számító, jelenleg a londoni Chelsea-nél tevékenykedő José Mourinhót nyerte meg.

MUHARAY KATALIN / LISSZABON

250 millió forinttal drágul a Liget-projekt

250 millió forinttal drágul a Liget-projekt

Az emberi jogok védelme jobban, a szólásszabadság kevésbé érdekli a magyarokat uniós átlagnál

Az emberi jogok védelme jobban, a szólásszabadság kevésbé érdekli a magyarokat uniós átlagnál

Meghalt az ember, aki elterjesztette a jeges vödrös kihívást

Meghalt az ember, aki elterjesztette a jeges vödrös kihívást

Lebukott a nagykövet, amint újságba csomagolva vitte ki a lopott holmit

Lebukott a nagykövet, amint újságba csomagolva vitte ki a lopott holmit

Nem véletlen, hogy az e-autókon nagy szerepet kap a kék szín

Nem véletlen, hogy az e-autókon nagy szerepet kap a kék szín

Másfél évig vette fel halott anyja járandóságait egy somogyi nő

Másfél évig vette fel halott anyja járandóságait egy somogyi nő