Felpörgette a fúziós hangulatot az európai energiapiacon a német E.Onnak a spanyol Endesára tett 55 milliárd eurós megaajánlata, amelynek révén a világ legnagyobb áram- és gázszolgáltatója jöhet létre. Hasonló nagyságrendű ügylet keretében egyesül két francia közszolgáltató is.

HVG
Kiverte a biztosítékot Madridban, hogy a múlt héten a német E.On áramszolgáltató váratlanul vételi ajánlatot tett az Endesa energiacégre. A spanyol kormány ugyanis több hónapos heves belpolitikai csatározások után, alig pár nappal korábban engedélyezte, hogy az Endesa és hazai versenytársa, a Gas Natural házasságával egy nemzeti közszolgáltató óriáscég jöjjön létre. José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök haragja akkora volt, hogy a kabinet még azt is megpendítette: megakadályozza a külföldi felvásárlást az állami aranyrészvénnyel - dacolva az uniós szabályokkal is. Brüsszel nyomban figyelmeztette Madridot: a lépést nem nézné jó szemmel. Zapatero azonban még nem adta fel teljesen, a hét végén a spanyol energiaügyi hivatal nemkívánatosnak minősítette az E.On ajánlatát - az uniós szabályok alapján erre nincs joga -, a Gas Natural pedig újabb, természetesen magasabb összegű ajánlatra készül. Eközben Manuel Pizarro, az Endesa elnöke múlt szombaton arra szólította fel a részvényeseket, hogy se az E.On, se a Gas Natural ajánlatát ne fogadják el, a cég maradjon inkább független.

Az E.On - bevételei alapján Európa második legnagyobb energiaszolgáltatója - 29,1 milliárd eurót fizetne készpénzben az Endesáért (a Gas Natural 21,3 milliárdot ajánlott, felét részvények formájában), és a vételárat saját 15 milliárdos tartaléka mellett egy bankkonzorcium által folyósított óriáshitelből teremtené elő. Emellett átvállalná a spanyol cég adósságát is, így a tranzakció teljes összege elérheti az 55 milliárd eurót. A düsseldorfi központú szolgáltató nem tervez elbocsátást, sem szerkezetátalakítást, mivel a két cég kiegészíti egymást: az E.On alig van jelen Spanyolországban, az Endesának pedig nincs németországi érdekeltsége.

Aligha akadályozhatja meg így a felvásárlást az Európai Bizottság (EB), amely pedig egyre elégedetlenebb az energiapiac 1999-ben indított - és 2007 júliusában a teljes nyitással befejezni tervezett - liberalizációja során eddig történtekkel. A fogyasztók áhított választási szabadsága ugyanis nem nőtt, a szektor felvásárlásokkal és összeolvadásokkal jellemzett koncentrációja mindenütt áremelkedésekhez, a cégek profitjának növekedéséhez vezetett. Neelie Kroes, a versenyügyekért felelős EB-tag éppen az E.On-ajánlat bejelentése előtt néhány nappal figyelmeztette az áram- és gázszolgáltatókat: trösztellenes intézkedésekre számíthatnak, ha nem engedik megnyílni piacukat a riválisok előtt. A liberalizációt a csővezetékek, illetve az elektromos hálózatok ellenőrzésének és összekapcsolásának nehézségei - valamint az újonnan érkezőket kizáró hosszú távú szállítási szerződések - mellett főleg az akadályozza, hogy több tagállam még mindig állami védernyőt nyújt az egykori monopolszolgáltatónak.

A spanyol nemzeti közszolgáltató óriás kormányzati segítséggel történő kialakítását éppen egy olyan cég akadályozhatja meg, amely maga is hasonlóképpen jött létre. A német Veba és Viag 2000-es egyesülésével alakult E.On ugyanis 2003-ban bekebelezte az egyebek mellett az Oroszországból Európába érkező földgáz legfontosabb közvetítőjének számító Ruhrgast. Németország áram- és gázpiacára azonban több mint hat évvel a liberalizáció megindulása után is rendkívül nehéz bejutni. Hasonló a helyzet Franciaországban és Olaszországban is, míg a piacát leginkább megnyitó Nagy-Britannia cégei - a közvélemény ellenkezését kiváltva - a kontinentális riválisok célpontjaivá váltak.

Az E.On-ajánlat nyomában az iparági szakértők szerint beinduló újabb fúziós hullám főszereplői is ezekből az országokból kerülnek ki. Wulf Bernotat, a német cég első embere a Financial Times brit gazdasági napilapnak a minap azt jósolta, Európát három nagy csoport uralja majd: az E.On, a francia Electricité de France (EDF) és az olasz Enel. Fulvio Conti Enel-vezér a múlt héten - hírek szerint madridi megkeresés nyomán - ki is jelentette, hogy a Gas Natural szövetségeseként esetleg beszállnának az Endesáért folytatott küzdelembe. Az olasz energiaszolgáltató emellett jelezte: megvenné a belga Electrabelt is, sőt annak tulajdonosára, a francia Suezre is ajánlatot tenne. A többségi állami tulajdonú francia gázszolgáltató óriás, a Gaz de France (GDF) erre aztán gyorsan bejelentette: fúzióra lép a Suezzel (lásd Ellencsapás Párizsból című írásunkat), és az ügyletet a nemzeti gazdaságot az utóbbi időben előszeretettel védő párizsi kormány is lelkesen támogatja.

A kártyák leosztása zajlik a kontinens keleti felén is, ahol - állapítja meg az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) - a privatizáció nem feltétlenül erősítette a versenyt. A régióban vezető E.On - a Brüsszel által kívánt változtatások után - nemrég véglegesítette a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Rt. gázüzletágának megvásárlását, a múlt héten pedig a szintén német RWE-vel több térségbeli érdekeltségük kölcsönösen előnyös cseréjéről állapodott meg. A csehországi tranzakciók mellett Magyarországon az E.On megkapja a Dél-dunántúli Gázszolgáltató 49,9 százalékát - ezzel részesedése 99,9 százalékra nő -, cserébe az RWE tulajdona 16,4 százalékkal, 49,9 százalékra hízik a Fővárosi Gázművekben.

Aggodalmat keltett viszont Lengyelországban az esetleges E.On-Endesa fúzió. Wojciech Jasinski kincstárügyi miniszter az ügylet fényében nemkívánatosnak nevezte az ország északnyugati részén három, összesen 1740 megawatt kapacitású szénerőművet birtokló Dolna Odra társaság folyamatban lévő eladását az Endesának, mondván, így az "ingyen" az E.On birtokába kerül.

Németországban a kezdeti lelkesedés után a szakma megosztottá vált az E.On bejelentése nyomán. Befektetők és tőzsdei elemzők üdvözlik a megaüzletet, amelyet sokan Bernotat személyes sikerének tulajdonítanak. Energetikai és fogyasztóvédelmi szakemberek viszont arra is felhívják a figyelmet, hogy leendő piaci ereje következtében - harminc országban ötvenmillió ember energiaellátása függhet majd tőle - az E.On diktálhatná az árakat, ami törvényszerűen dráguláshoz vezet. Az RWE pedig nem késlekedett bejelenteni: egy nagyobb európai felvásárlást fontolgat.

NAGY GÁBOR

Itt vannak a legjobbak: ezekért voltak oda idén az androidosok

Itt vannak a legjobbak: ezekért voltak oda idén az androidosok

Jött egy új funkció a Firefoxba, máshogy mutatja a videókat

Jött egy új funkció a Firefoxba, máshogy mutatja a videókat

Sokszoros magyar siker: Uhrik Teodóra táncművész magyar tervezésű ruhában pózol az olasz Vogue-ban

Sokszoros magyar siker: Uhrik Teodóra táncművész magyar tervezésű ruhában pózol az olasz Vogue-ban

A nap videója: amikor a teslások bánják, hogy milyen kocsit vettek

A nap videója: amikor a teslások bánják, hogy milyen kocsit vettek

Durva verekedést rögzített egy térfigyelő kamera Zuglóban - videó

Durva verekedést rögzített egy térfigyelő kamera Zuglóban - videó

Mága Zoltán: "Állami támogatást személyesen sohasem kaptam, és nem is kértem"

Mága Zoltán: "Állami támogatást személyesen sohasem kaptam, és nem is kértem"