A kormány támogatja a 80 százalékban állami gázipari óriás, a Gaz de France (GDF) és a Suez francia-belga energetikai...

A kormány támogatja a 80 százalékban állami gázipari óriás, a Gaz de France (GDF) és a Suez francia-belga energetikai, vízgazdálkodási vállalatcsoport fúzióját - jelentette be szombaton Dominique de Villepin francia kormányfő alig pár nappal azután, hogy Európa harmadik legnagyobb villamosenergetikai cége, az olasz Enel jelezte, fontolóra vette a Suez felvásárlását. A GDF és a Suez között állítólag hónapok óta folytak a tárgyalások, ám a megegyezéshez a döntő lökést a spanyol Endesa energetikai cégnek a - szintén spanyol Gas Naturallal közösen tervezett - felvásárlásából kiszorulni látszó Enel vételi szándéka adta. Az ügy politikai pikantériája, hogy az alaptőke 17,5 százalékának erejéig tavaly tőzsdére vitt GDF átalakításáról szóló, alig két éve elfogadott törvény szerint az állam részesedése nem csökkenhet 70 százalék alá - Párizs ekkor ezzel a klauzulával tudta kifogni a szelet a részleges privatizáció ellen tiltakozó szakszervezetek vitorlájából.

A fúzió nyomán azonban a két cég méretei miatt az állami tulajdonrész óhatatlanul kevesebb mint a felére olvad: a százhalombattai Dunamenti Erőműben is érdekelt Suez piaci értéke 43 milliárd euró, a Magyarországon a Démász Rt. révén szintén jelen lévő GDF-é 29 milliárd. A baloldali ellenzék és a szakszervezetek ellenzik az ügyletet, amelyet még az idén le akarnak zárni. Pedig Párizs vigyázott a látszatra: formálisan a GDF vásárolja fel a Suezt, az állami tulajdonhányad az új társaságban valamivel 34 százalék fölött lesz, ami blokkoló kisebbséget biztosít a mindenkori kormánynak.

A részvénycserés ügylet során a GDF a háromhavi árfolyamhoz képest 3,9 százalékos prémiumot fizet, továbbá az összeolvadás előtt a Suez részvényenként 1 euró - összesen 1,25 milliárd euró - rendkívüli osztalékot juttat a tulajdonosoknak. A Suez-papírok értéke a múlt héten az Enel érdeklődésének, majd a GDF ajánlatának hírére 13,5 százalékot emelkedett. A két cég kiválóan kiegészíti egymást. Az évi 66 milliárd köbméter földgáz értékesítésével Európában a második helyen álló GDF régóta igyekszik megvetni a lábát a villamosenergia-szektorban. Az évi 255 ezermilliárd wattóra villamos áramot termelő Suez viszont a gázüzletben erősítene, ahol egyelőre "csak" 35 milliárd köbméter gázt forgalmaz évente. A leendő cég 64 milliárd eurós árbevétele alapján az E.On után az európai energetikai piac második számú szereplője lesz, a cseppfolyósgáz-kereskedelemben pedig világelső. A Suez tavaly decemberben 100 százalékos tulajdonosává vált a belga Electrabelnek, a csoport villamosenergetikai divíziójának is Belgiumban van a központja.

Nemzetközi gazdaság

Nagy feszültség

Felpörgette a fúziós hangulatot az európai energiapiacon a német E.Onnak a spanyol Endesára tett 55 milliárd eurós megaajánlata, amelynek révén a világ legnagyobb áram- és gázszolgáltatója jöhet létre. Hasonló nagyságrendű ügylet keretében egyesül két francia közszolgáltató is.

Hozott egy új szabályt a YouTube, sokkal jobb hely lehet belőle

Hozott egy új szabályt a YouTube, sokkal jobb hely lehet belőle

Alkotmányosan tolvajozták le Matolcsyt

Alkotmányosan tolvajozták le Matolcsyt

Felszámolják Matolcsy unokatestvérének egykori bankját

Felszámolják Matolcsy unokatestvérének egykori bankját

Így kel életre a 480 km/h végsebességű új hiperautó motorja – videó

Így kel életre a 480 km/h végsebességű új hiperautó motorja – videó

Marabu Féknyúz: Kultúrpolitika aczélosan

Marabu Féknyúz: Kultúrpolitika aczélosan

Eső, havas és ónos eső, hó – ezeket hozza ma az időjárás

Eső, havas és ónos eső, hó – ezeket hozza ma az időjárás