Tetszett a cikk?

Egy újabb botrány nyomán felgyorsult a pénzügyi nehézségekkel küszködő osztrák ÖGB szakszervezeti szövetség átszervezése, és immár biztossá vált, hogy megválik bankjától, a BAWAG-tól.

Nem is jöhetett volna rosszabbkor pénzintézetének botránya az osztrák szakszervezeti szövetségnek (ÖGB). Az ÖGB ugyanis éppen most készült gazdasági vállalkozásai átszervezésére, hogy kilábaljon a fogyatkozó tagdíjak és a növekvő személyi költségek okozta deficitcsapdából. Az érdekvédelmi tagszervezetek folyamatos létszámcsökkenése - 1987 és 2004 között 300 ezren hagyták el a szövetséget - nyomán a tagdíjakból, valamint a gazdasági érdekeltségekből származó bevételek olyannyira visszaestek, hogy az ÖGB már 2004-ben mínusszal zárta volna pénzügyi évét, ha nem siet segítségére saját pénzintézete, a Bank für Arbeit und Wirtschaft (BAWAG). Tavaly azonban már ez is kevés volt, a szövetség szerint az 1,3 millió ügyféllel, 1850 fiókkal és 18,7 milliárd eurós betétállománynyal a negyedik legnagyobb osztrák bank menthetetlenül veszteséggel zárja a 2005-ös évet.

Az ÖGB számára hosszú éveken át biztos hasznot szállító bank már tavaly decemberben a lapok címoldalára került, amikor kitudódott, hogy csaknem félmilliárd dollárja veszett oda, miután zavaros körülmények között folyósított hitelt a kockázatos származékos piacokon működő, tavaly csődvédelembe menekült amerikai Refco brókercégnek (HVG, 2005. december 3.). Most azonban még nagyobb skandalum kerekedett, miután a napokban az is kiderült: a munkások és alkalmazottak szolid pénzintézetének tartott BAWAG a karibi szigeteken is hosszú éveken át szuperkockázatos származékos ügyleteket hajtott végre, jóllehet 1994-ben már eltiltották ettől a műfajtól. Addig nem is volt baj, amíg a bank 1995-2000 között százmilliókat nyert a spekulációkon, ám 2000-ben elpártolt tőle a szerencse, s összesen 1,3 milliárd eurót veszített.

A bukást a BAWAG és az ÖGB első emberei - a BAWAG felügyelőbizottságának (fb) elnöke, Günter Weninger egyszersmind az ÖGB pénzügyi vezére is - öt éven át titkolták, mert úgy vélték, a hír napvilágra kerülése pánikot okozhatna az ügyfelek körében, ami a pénzintézet létét veszélyeztetné. Ezért úgy döntöttek, a szervezet vagyonával kezeskednek a visszafizetésért, azaz a garanciába bedobták a munkásmozgalom szimbólumának számító, ki tudja, mekkora összeget rejtő sztrájkalapot is. A döntés helyesnek bizonyult: a BAWAG a hiányt fokozatosan leépítette, a csődöt túlélte, az ÖGB-nek pedig nem kellett a pénzéhez nyúlnia. Ennek ellenére a mostani botrány nyomán a szociáldemokraták - az őszi parlamenti választásokra is tekintettel - mégis fejét vették Fritz Verzetnitschnek, az ÖGB elnökének. Távoznia kell az fb éléről a szövetség pénzügyminisztereként emlegetett Weningernek is, igaz, ő tanácsadóként részt vehet az ÖGB szanálásában.

A szakszervezeti szövetség ugyan még a létszámcsökkenés ellenére is évi 190 millió eurót vesz be tagdíjakból, igazi pénzforrása azonban a részben vagy teljesen hozzá tartozó cégek birodalma (lásd Cégleltár című írásunkat). A vállalatok sem muzsikáltak azonban egyformán jól az utóbbi években. A mérleget javítandó elsősorban valószínűleg a 2004-ben 5,8 millió eurós forgalom mellett 3,1 milliós veszteséggel zárt, üdülőket és szállodákat összefogó cégtől válnak meg. Ez a sors várhat az 5,5 milliós forgalom mellett 750 ezer eurós bukást összehozó kiadóra is (a szintén veszteséges nyomdán már tavaly túladtak). Ami azonban talán a legfájdalmasabb: a szövetség a múlt héten bejelentette, hogy eladja a BAWAG-ot. A lépés szakértők szerint végre megnyithatja az utat a teljes szakszervezeti vagyon áramvonalasítása előtt, a remélt 2 milliárd eurós bevétel pedig helyrebillentheti a bank mérlegét.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Nemzetközi gazdaság

Cégleltár

Az ÖGB a BAWAG-on keresztül 100 százalékos tulajdonosa három további osztrák pénzintézetnek, köztük a szépen fialó...

Kiderült a legdrágább Suzuki alapjának, a Toyota RAV4 PHEV-nek a hazai ára

Kiderült a legdrágább Suzuki alapjának, a Toyota RAV4 PHEV-nek a hazai ára

A Google egyik szakértője rájött, hogyan törjön fel és irányítson iPhone-okat távolról

A Google egyik szakértője rájött, hogyan törjön fel és irányítson iPhone-okat távolról

Itt a videó, amin látni, ahogy összeomlik a 900 tonnás rádióteleszkóp

Itt a videó, amin látni, ahogy összeomlik a 900 tonnás rádióteleszkóp