Tetszett a cikk?

Csak most engedélyezték Kínában az ügynökökön keresztüli közvetlen termékértékesítést, amit eddig - vállalt kötelezettségüket húzva-halasztva - a pilótajátékok terén szerzett rossz tapasztalatok miatt tiltottak.

Mindenféle csinnadratta nélkül a minap a pekingi kereskedelmi minisztérium egyik főhivatalnoka közölte, hogy a kozmetikai termékeit ügynöki hálózat segítségével forgalmazó amerikai Avon újra használhatja Kínában a másutt megszokott, szakzsargonban direct sellingnek nevezett értékesítési módszerét. Ez egyben megnyitotta a világ legígéretesebbnek tartott piacát a többi közvetlen termékértékesítő előtt is, mint amilyen a szintén amerikai Nu Skin Enterprises vagy az Amway. A lépés persze csaknem másfél évet késett, hiszen Kína a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) való csatlakozáskor azt vállalta, három éven belül engedélyezi a módszert, és a határidő 2004 decemberében lejárt.
Peking ódzkodása - amit az amerikai kereskedelmi kamara is szóvá tett - ugyanakkor érthető, hiszen korábban megégette magát a direct sellinggel. A gyors meggazdagodásban az európaiaknál sokkal inkább hívő kínai lakosság körében a személyes ismeretség rendkívül fontos az üzletkötésben, ezért az ügynöknek beszervezett családtagokra építő kereskedelem az 1980-1990-es években szárnyalt Kínában. A multinacionális vállalatok a nyugati világhoz képest szegény fogyasztókhoz igazították árukínálatukat, elsősorban olcsóbb termékeiket dobták a kínai piacra, vevőik a városokban lakó középrétegből kerültek ki.
A példájukat elleső kínai társaságok palettája jóval színesebb volt: a filléres mosószertől a jó minőségű ágymatracig terjedt. A falusiak viszont pénztelenségük miatt egyiküknek sem jelentettek vásárlóerőt. A cégek sikerén felbuzdulva azonban több tízezer illegális pilótajáték-hálózat is szövődött, amelyek mögött valódi termékforgalmazás nem állt, legfeljebb csak értéktelen bóvlik adásvétele. A megkárosítottak országszerte protestáltak, mire a pekingi kormány - a társadalmi béke védelmében - 1998-ban betiltott minden, ügynökön keresztüli értékesítési módszert: az Avon butikokba kényszerült, az Amway pedig mintegy száz üzletet nyitott, amivel a világ egyetlen más részén sem rendelkezik.
A pilótajátékokra irányuló, ám a direct sellinget is leállító radikális beavatkozás több száz kisebb-nagyobb társaságot és 10 millió ügynököt érintett. Számos, egyébként a törvény tiszteletben tartásával működő vállalat az új rendelkezés hallatán nem volt hajlandó visszavenni forgalmazóitól a termékeket. Emiatt a déli Hunan tartomány egyik városkájában tíz ember meg is halt, amikor összecsapott a rendőrökkel az a mintegy ezer felbőszült ügynök, akik a nyakukon maradt áruk miatt tiltakoztak.
A tiltó intézkedések nyomán csupán tíz vállalat kerülte el a teljes bezárást, őket bolt- és üzlethelyiségek nyitására kötelezték, vagy portékáikat a hipermarketek polcaira kényszerítették. A közvetlen értékesítést tiltó jogszabály érvényessége idején - a beígért liberalizációra készülve - is próbálkoztak ugyanakkor a piaci megjelenéssel újabb, másutt direct sellinget alkalmazó cégek. Az Aloe vera növény gyógyhatásaira építő táplálékkiegészítőket forgalmazó amerikai Forever Living Products például Sanghajban nyitott raktárat és üzletet, ahonnan utánvéttel lehetett vásárolni.
A WTO-szerződésben vállalt nyitást Peking szakaszosan hajtotta végre. A kitartóan lobbizó Andrea Jung, az Avon irányítója - akit az egyik legsikeresebb amerikai női menedzsernek tartanak - tavaly áprilisban elérte, hogy cége legyen a kísérleti alany, és Pekingben, Tiencsinben, valamint Kanton tartományban próbajelleggel ügynököket toborozzon, és újra közvetlenül értékesíthesse termékeit. A direct selling általános szabálykönyvét - aminek betartásával az Avon február végén elsőként országszerte is hozzáláthatott hálózata újjáépítéséhez - pedig már tavaly decemberben kidolgozták. Eszerint a vállalatoknak a tevékenységük helyszíneinek kiszemelt megyék kereskedelmi hatóságaitól - ezekből összesen mintegy 2300 van -, majd a kereskedelmi minisztériumtól és az állami ipari és kereskedelmi nyilvántartási hivataltól külön-külön működési engedélyt kell kérniük, és ugyanitt kell bejegyeztetniük ügynökeiket is. A licenceket azok a cégek kaphatják meg, amelyeknek tőkéje eléri a 80 millió jüant (1 dollár = 8,028 jüan), és az esetleges kártérítésekre 20 millió jüant is letétbe helyeznek. A társaságok továbbra is kötelesek azonban legalább egy üzlethelyiség fenntartására az országban.
GECSE MARIANN
Önmagát mindig is szomorú zenésznek tartotta – Balázs Fecóra emlékezünk

Önmagát mindig is szomorú zenésznek tartotta – Balázs Fecóra emlékezünk

A csecsenföldi melegek üldözése mutat rá igazán, hogyan gondolkodik a putyini Oroszország

A csecsenföldi melegek üldözése mutat rá igazán, hogyan gondolkodik a putyini Oroszország

25 millió forintot adott egy SMA-beteg kisfúnak a magyar válogatott kapusa

25 millió forintot adott egy SMA-beteg kisfúnak a magyar válogatott kapusa