Tetszett a cikk?

Norvég és amerikai jelentkezőkkel szándékozik társulni a Barents-tengeri hatalmas Stokman-gázmező kiaknázására az orosz Gazprom óriáscég, mely cserébe részt kér a partnerek egyéb projektjeiből. Eközben a cég újabb vevőinek emelte a gáz árát.

Nagy a vetélkedés az EU egyévi gázszükségletének több mint hétszeresét, 3700 milliárd köbméter földgázt rejtő Stokman-mező kitermelésében való részvételért. A világ legnagyobb földgázkészletével rendelkező Oroszország északi partjaitól 600 kilométerre, a Barents-tengerben fekvő gázkincs feltárására meghirdetett nemzetközi pályázaton moszkvai értesülések szerint a sarkvidéki körülmények között már többéves gyakorlatot szerzett norvég Statoil és a Norsk Hydro, illetve a Stokman-mezőről származó gáz egyik fő piacának számító USA-ban meghatározó szerepet játszó két amerikai cég, a ConocoPhillips és a Chevron Texaco számíthat győzelemre. Bár a Gazprom orosz gázipari óriás előbb április közepére, majd a hónap végére ígérte az eredményhirdetést, Moszkvában úgy tudják, az elvi döntés már megszületett. Eszerint az állami többségi tulajdonú Gazprom 51 százalékkal, a norvég, illetve az amerikai konzorcium pedig várhatóan 24,5-24,5 százalékkal részesül majd a projektben.

A Gazprom becslései szerint a mintegy húsz kitermelő platform, a szárazföldig - a Kola-félszigetig - tartó vezetékek, egy gázcseppfolyósító üzem megépítése, a cseppfolyósított gáz tartályhajókba töltésére alkalmas kikötő megteremtése, illetve egy Szentpétervárig futó szárazföldi vezeték telepítése 12-14 milliárd dollárba kerül majd. A Stokman-mezőről a tervek szerint évente 70-90 milliárd köbméter gázt hoznak majd felszínre, ennek közel kétharmada a most épülő, 55 milliárd köbméteres kapacitásúra tervezett északi-tengeri gázvezetéken át jutna Németországba, illetve a többi EU-tagországba. A többi - a Szentpétervárnak szánt mennyiségen felül - cseppfolyós állapotban az USA-ba jutna. A mező kitermelése várhatóan 2010-ben kezdődik, és a tartalékok legkorábban négy évtized múlva fogynak el.

Alekszandr Rjazanov Gazprom-alelnök a napokban bejelentette: az orosz gázipari monopólium arra számít, hogy a Stokman-mező kitermelésébe beszálló külföldi vállalatok fizetségként lehetővé teszik, hogy cége is részt szerezzen azok nemzetközi projektjeiben. Rjazanov nem árulta el ugyan, mely projektekre gondol, ám moszkvai elemzők szerint leginkább a cseppfolyós földgáz (LNG) nemzetközi kereskedelmében akar részt szerezni. Az évek óta tartó - elsősorban a volt szovjet tagköztársaságokban, illetve az EU tagállamaiban tetten érhető - nemzetközi terjeszkedés révén a Gazprom valódi nemzetközi céggé kíván válni, és el akarja érni, hogy piaci értéke a jelenlegi 210 milliárdról három-öt éven belül 300 milliárd dollár fölé emelkedjen. A Gazprom egyébként az idén 33 milliárd dolláros jövedelemre számít a földgázexportból.

Más frontokon is igyekszik újabb tulajdonra szert tenni a moszkvai cég. Rjazanov is megerősítette, hogy a vállalat 2007-től legalább háromszorosára kívánja emelni a Belarusznak jelenleg ezer köbméterenként 50 dollár körüli áron szállított földgáz árát. Gazprom-illetékesek ugyanakkor közölték: készek az áremelés arányának csökkentésére, ha Minszk hajlandó eladni a Gazpromnak a Beltranszgaz gázszállító cég többségi tulajdonát. A Gazprom - amely időközben megszerezte a Jamal nemzetközi gázvezeték Belaruszon át futó szakaszának tulajdonjogát - évek óta igyekszik rátenni a kezét a cégre, ám sokallja a Minszk által követelt több mint 1 milliárd dollárt. A Gazprom vezetői egyébként pár hónapja - amikor Ukrajna hadakozott Moszkvával a volt szovjet tagköztársaságnak szállított földgáz árának puccsszerű emelése miatt (HVG, 2006. január 7.) - még piacinak minősítették a Belarusznak felszámolt alacsony árat, mondván, Belarusz államszövetségben áll Oroszországgal, s Minszk már több vezetéket is eladott a Gazpromnak.

A Gazprom közben megduplázta az Oroszország legfőbb kaukázusi szövetségesének, Örményországnak szállított földgáz árát is: a közelmúltban életbe lépett megállapodás értelmében az eddigi 54 dollár helyett az orosz cég 110 dollárt kér ezer köbméterenként. A döntés nehéz helyzetbe hozza a saját szénhidrogénkinccsel nem rendelkező, súlyos gazdasági válsággal küszködő Örményországot, mely csak jelentős megszorítások árán tudja majd kifizetni a megemelt számlát.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Emmi: Lehet használni mobiltelefont a Covid-osztályokon

Emmi: Lehet használni mobiltelefont a Covid-osztályokon

Brit tanácsok karácsonyra járvány idején: Ne legyen se társasjáték, se közös éneklés

Brit tanácsok karácsonyra járvány idején: Ne legyen se társasjáték, se közös éneklés

Alig találtak fertőzötteket az óbudai és pesterzsébeti óvodákban, bölcsődékben

Alig találtak fertőzötteket az óbudai és pesterzsébeti óvodákban, bölcsődékben