Tetszett a cikk?

Egy brit bank részleges felvásárlásával a pénzvilág figyelmének középpontjába került a Temasek szingapúri állami befektetési holding, amely ázsiai terjeszkedésével több országban is indulatokat kavart.

A malajziai születésű Khoo Teck Puat szingapúri milliárdos két évvel ezelőtti halála óta találgatták, vajon ki lesz a brit Standard Chartered Bankban (SCB) lévő, 4 milliárd dollárt érő részvénypakettjének az új tulajdonosa. A 11,55 százalékos csomag után a hírek szerint érdeklődött az amerikai Citigroup bankcsoport és a brit HSBC pénzintézet is, ám az örökösök végül a napokban úgy döntöttek: a vevő a szingapúri állami befektetési csoport, a Temasek Holdings lehet.

Az Ázsiában jelentős érdekeltségekkel bíró SCB részvényárfolyama az utóbbi egy évben meredeken emelkedett, a piacon ugyanis arra számítottak, hogy a Khoo-pakett leendő vevője idővel az egész bankot felvásárolja. Az SCB így mostanra a londoni értéktőzsdén jegyzett legértékesebb pénzintézetté vált.

A Temasek holdingot - mely az utóbbi egy évben 9 milliárd dollárért vásárolt banki érdekeltségeket az ázsiai térségben - 1974-ben hozta létre az 1965-ben függetlenné vált Szingapúr alapító atyjának tekintett Li Kuan Ju. A városállamból prosperáló regionális gazdasági központot kiépítő egykori kormányfő célja a szingapúri vállalatok versenyképessé tétele, a stratégiai iparágak fejlesztése volt. A Temaseket tőkebefektetésekre hozta létre, míg a valutatartalékok és a pénzügyi, illetve ingatlanbefektetések kezelésére 1981-ben megalapította a másik nagy állami holdingot, a Government of Singapore Investment Corporationt (GIC).

A Temasek tavaly 64 milliárd USA-dollárnak megfelelő portfólióval rendelkezett hazai és külföldi cégekben, és 42,2 milliárdos bevétel mellett 4,7 milliárdos nyereséget ért el. A cégkörben a távközlési szektor súlya 33 százalékos, a holding ékköve a Singapore Telecom (SingTel). Többségi pakettje van a Singapore Airlinesban is, száz százalékban az övé a világ egyik legnagyobb kikötőüzemeltetője, a PSA International, valamint a városállam áram- és gázellátását végző Singapore Power. Sőt a holdingé a híres szingapúri állatkert is. A szingapúri tőzsde tíz legértékesebb cége közül hét tartozik a birodalomba.

A világszerte 170 ezer főt foglalkoztató holding négy éve kezdett befektetései színesítésébe, amikor Ho Csing került a cég élére. A kaliforniai Stanford Egyetemen villamosmérnöki diplomát szerzett, 53 éves üzletasszony korábban egy Temasek-céghálóba tartozó hadiipari és technológiai céget vezetett, "civilben" pedig - a mintegy 100 milliárd USA-dollárt kezelő GIC-t továbbra is felügyelő - Li Kuan Ju legidősebb fiának, a kormányfői posztot 2004-ben átvett Li Hszien Lungnak a második felesége.

Az ifjabb Li kormányfőként is megtartotta a Temaseket és a GIC-t felügyelő pénzügyminisztérium vezetését, öccse, Li Hszien Jang pedig a SingTel első embere. E posztokra - szólnak a hivatalos szingapúri értékelések - kizárólag tehetségük juttatta a Li család tagjait. A szingapúri vezetés keményen fellép mindazok ellen, akik nepotizmust emlegetnek: bírósági fenyegetés vagy ítélet miatt a világsajtó több képviselőjének - így a Bloomberg amerikai hírügynökségnek és a brit The Economist hetilapnak - is bocsánatot kellett már kérnie, sőt kártérítést is fizettek.

A Temasek ázsiai terjeszkedése ugyanakkor több országban is felkeltette a félelmet a "szingapúri imperializmustól", ezért a holding immár "szingapúri székhelyű ázsiai befektetési társaságként" aposztrofálja magát. Thaiföldön például a nemrég megbuktatott Thakszin Shinavatra kormányfő ellen tüntetők Ho és férje fényképeit égették, mert miután a holding megvette az ottani Shin Corporation médiabirodalom 49 százalékát, a befolyt 1,9 milliárd dolláros vételárhoz a miniszterelnök családja adómentesen jutott hozzá. Indonéziában néhány politikus meg akarja akadályozni a Temasek tulajdonszerzését az Indosat telefontársaságban, mondván, már a SingTelé a Telkomsel mobiltársaság fele. Az újdelhi kormány nem járult hozzá, hogy a Temasek tulajdonrészt szerezzen az ötödik legnagyobb indiai mobilcégben, az Idea Cellularban, mivel a SingTel érdekelt a piacvezető Bharti Televenturesben. Peking pedig úgy döntött: az eredeti 10 százalékkal szemben csak 5 százalékot szerezhet a Bank of Chinában a Temasek, amely két másik kínai pénzintézetben már kisebbségi tulajdonos.

NAGY GÁBOR

Keresik ezt az aranyszínű Fiat Puntót, mert ma balesetet okozott és elhajtott - fotó

Keresik ezt az aranyszínű Fiat Puntót, mert ma balesetet okozott és elhajtott - fotó

Hogyan kommunikáljunk a kamaszokkal?

Hogyan kommunikáljunk a kamaszokkal?

Újabb bozóttüzektől rettegnek Ausztráliában

Újabb bozóttüzektől rettegnek Ausztráliában