Botrányos pénzügyi helyzetbe került számos önkormányzat a 2004-es foci-Eb után Portugáliában, ahol ma a rendezvényre felhúzott stadionok nagy része kihasználatlan. Szakemberek szerint csak a sikeres kluboknak otthont adó nagyobb városokban lett volna szabad stadionépítésbe fogni.

Portugália azért is nyerte el a 2004-es labdarúgó-Európa-bajnokság rendezési jogát - amelyre Magyarország Ausztriával közösen pályázott, sikertelenül -, mert bőkezűen ígért: tíz, többségében teljesen új stadiont ajánlott fel a rendezvényre, holott az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szerint hat is elég lett volna. A nagy nemzetközi nyilvánosságot vonzó eseményből ugyanis szinte minden régió ki akarta venni a részét, az önkormányzatok egymással versengve ajánlkoztak stadionok felhúzására. Mára azonban az új létesítmények közül több is feleslegesnek bizonyult, a felvett hitelek törlesztése reménytelen, még a fenntartásra sincs pénz.

Az Eb-rendezés 965,5 millió eurójába került Portugáliának, ebből 680,9 millió stadionépítésre ment el. A sportlétesítmények körüli közlekedési infrastruktúra megteremtése - amit a kormány magára vállalt - további 166,2 milliót, a stadionok finanszírozását célzó egyéb projekteké, így a hozzájuk kapcsolódó kereskedelmi központoké 117,5 milliót tett ki.

A stadiononként 20-80 milliós eredeti költségvetést minden esetben túllépték. A legdrágább az építészetileg legkülönlegesebbnek számító, Braga városában felépült, Eduardo Soto Moura tervezte stadion volt, amely 75,2 millió helyett végül 125,8 millióba került. A legolcsóbban - de így is a tervezett 20 milliónak majdnem duplájáért - Coimbra stadionja készült, igaz, ott csupán nagyszabású felújítást végeztek. Az UEFA szigorú minőségi előírásainak megfelelő sportlétesítményeket az önkormányzatok és a klubok - 20 százalék állami támogatás mellett - nagyrészt bankkölcsönből finanszírozták.

A nagyvárosok népszerű klubjainak - mint az FC Porto vagy a lisszaboni Benfica és Sporting - stadionjai többnyire megtelnek, és fenntartásuk is nagyjából biztosított, de a kisebb önkormányzatok nem tudnak mit kezdeni a túlméretezett monstrumokkal. A helyzet a legsúlyosabb a másodosztályú klubokkal rendelkező Aveiro és Leiria városokban, valamint a lényegében futballmentes déli tengerparton, ahol két önkormányzat - Faro és Loulé - közösen épített stadiont.

Leiria 24 ezer férőhelyes lelátóját a helyi csapat közönsége képtelen megtölteni. Az átlagos nézőszám ezer fő, de még a Porto vendégjátékára is csak 4300-an voltak kíváncsiak legutóbb. Egy meccs megrendezése ugyanakkor 143 ezer eurót emészt fel, a régi stadionban erre 24 ezer euró elég volt. Aveiro 30 ezres stadionjában is csak a színes ülések keltik a telítettség érzetét, az átlagos nézőszám ott kétezer fő, a veszteség havonta több ezer euró, s az egyetlen reménysugár, hogy a csapat felkerül az első osztályba. Rosszabb a helyzet a - tervezett 37 millió helyett közel 50 millióból felépített - Faro/Loulé stadionnal, ott ugyanis nincs is helyi profi fociklub, az évi 3,2 millió eurós fenntartási költség a két önkormányzatot terheli.

Optimisták ugyanakkor a Sporting lisszaboni stadionjának vezetői. Elismerik ugyan, hogy helyesebb lett volna közös stadiont építeni a főváros két nagy klubjának - ez a Benfica ellenállásán hiúsult meg -, és az 52 ezer helyett elég lett volna 40 ezer férőhely, a létesítmény fenntartását mégis biztosítottnak látják. A 79 helyett 112 - a hozzáépített létesítményekkel együtt 167 - millióból létrehozott stadion építését csak részben finanszírozták kölcsönökből. A stadion környékén telkeket adtak el, előre kiárusítottak luxuspáholyokat és ülőhelyeket, sőt szponzoroktól is szereztek pénzt. A klub a költségek ötven százalékával adós még, ezt - tájékoztatta a HVG-t Rui Bacelar Meireles, a stadion finanszírozásáért felelős cégvezető - 2019-ig szándékoznak visszafizetni. A fenntartási költségek nagyobb részét egyébként a stadionban elhelyezett egyéb, jól jövedelmező tevékenységek - uszoda, egészségügyi központ, üzletsor, éttermek, filmszínházak - termelik ki. További bevételekre számítanak, ha a stadion közelében felépülnek a lakó- és irodaépületek, és megnő a szabadidőközpont forgalma. A hitelek visszafizetése és a stadion fenntartása - húzta alá Rui Meireles - ezzel együtt is csak úgy lehetséges, ha a Sporting a hazai mellett a nemzetközi porondon is jól szerepel.

MUHARAY KATALIN / LISSZABON

Orbán Viktor engedett: megállapodtak az EU vezetői a klímacélokról

Orbán Viktor engedett: megállapodtak az EU vezetői a klímacélokról

Két gyermek megsérült egy teherautóról leeső pótkerék miatt Nagyoroszinál

Két gyermek megsérült egy teherautóról leeső pótkerék miatt Nagyoroszinál

Marabu Féknyúz: Kultúrpolitika aczélosan

Marabu Féknyúz: Kultúrpolitika aczélosan

Marabu Féknyúz: Kis probléma a járulékfizetéssel

Marabu Féknyúz: Kis probléma a járulékfizetéssel

Eger korábbi fideszes polgármestere pénzt ígért egy erdélyi templomra, végül egy forintot sem utalt

Eger korábbi fideszes polgármestere pénzt ígért egy erdélyi templomra, végül egy forintot sem utalt

Több mint kétmillió amerikai számára luxus a vezetékes víz

Több mint kétmillió amerikai számára luxus a vezetékes víz