A kongás virágai

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Botrányos pénzügyi helyzetbe került számos önkormányzat a 2004-es foci-Eb után Portugáliában, ahol ma a rendezvényre felhúzott stadionok nagy része kihasználatlan. Szakemberek szerint csak a sikeres kluboknak otthont adó nagyobb városokban lett volna szabad stadionépítésbe fogni.

Portugália azért is nyerte el a 2004-es labdarúgó-Európa-bajnokság rendezési jogát - amelyre Magyarország Ausztriával közösen pályázott, sikertelenül -, mert bőkezűen ígért: tíz, többségében teljesen új stadiont ajánlott fel a rendezvényre, holott az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szerint hat is elég lett volna. A nagy nemzetközi nyilvánosságot vonzó eseményből ugyanis szinte minden régió ki akarta venni a részét, az önkormányzatok egymással versengve ajánlkoztak stadionok felhúzására. Mára azonban az új létesítmények közül több is feleslegesnek bizonyult, a felvett hitelek törlesztése reménytelen, még a fenntartásra sincs pénz.

Az Eb-rendezés 965,5 millió eurójába került Portugáliának, ebből 680,9 millió stadionépítésre ment el. A sportlétesítmények körüli közlekedési infrastruktúra megteremtése - amit a kormány magára vállalt - további 166,2 milliót, a stadionok finanszírozását célzó egyéb projekteké, így a hozzájuk kapcsolódó kereskedelmi központoké 117,5 milliót tett ki.

A stadiononként 20-80 milliós eredeti költségvetést minden esetben túllépték. A legdrágább az építészetileg legkülönlegesebbnek számító, Braga városában felépült, Eduardo Soto Moura tervezte stadion volt, amely 75,2 millió helyett végül 125,8 millióba került. A legolcsóbban - de így is a tervezett 20 milliónak majdnem duplájáért - Coimbra stadionja készült, igaz, ott csupán nagyszabású felújítást végeztek. Az UEFA szigorú minőségi előírásainak megfelelő sportlétesítményeket az önkormányzatok és a klubok - 20 százalék állami támogatás mellett - nagyrészt bankkölcsönből finanszírozták.

A nagyvárosok népszerű klubjainak - mint az FC Porto vagy a lisszaboni Benfica és Sporting - stadionjai többnyire megtelnek, és fenntartásuk is nagyjából biztosított, de a kisebb önkormányzatok nem tudnak mit kezdeni a túlméretezett monstrumokkal. A helyzet a legsúlyosabb a másodosztályú klubokkal rendelkező Aveiro és Leiria városokban, valamint a lényegében futballmentes déli tengerparton, ahol két önkormányzat - Faro és Loulé - közösen épített stadiont.

Leiria 24 ezer férőhelyes lelátóját a helyi csapat közönsége képtelen megtölteni. Az átlagos nézőszám ezer fő, de még a Porto vendégjátékára is csak 4300-an voltak kíváncsiak legutóbb. Egy meccs megrendezése ugyanakkor 143 ezer eurót emészt fel, a régi stadionban erre 24 ezer euró elég volt. Aveiro 30 ezres stadionjában is csak a színes ülések keltik a telítettség érzetét, az átlagos nézőszám ott kétezer fő, a veszteség havonta több ezer euró, s az egyetlen reménysugár, hogy a csapat felkerül az első osztályba. Rosszabb a helyzet a - tervezett 37 millió helyett közel 50 millióból felépített - Faro/Loulé stadionnal, ott ugyanis nincs is helyi profi fociklub, az évi 3,2 millió eurós fenntartási költség a két önkormányzatot terheli.

Optimisták ugyanakkor a Sporting lisszaboni stadionjának vezetői. Elismerik ugyan, hogy helyesebb lett volna közös stadiont építeni a főváros két nagy klubjának - ez a Benfica ellenállásán hiúsult meg -, és az 52 ezer helyett elég lett volna 40 ezer férőhely, a létesítmény fenntartását mégis biztosítottnak látják. A 79 helyett 112 - a hozzáépített létesítményekkel együtt 167 - millióból létrehozott stadion építését csak részben finanszírozták kölcsönökből. A stadion környékén telkeket adtak el, előre kiárusítottak luxuspáholyokat és ülőhelyeket, sőt szponzoroktól is szereztek pénzt. A klub a költségek ötven százalékával adós még, ezt - tájékoztatta a HVG-t Rui Bacelar Meireles, a stadion finanszírozásáért felelős cégvezető - 2019-ig szándékoznak visszafizetni. A fenntartási költségek nagyobb részét egyébként a stadionban elhelyezett egyéb, jól jövedelmező tevékenységek - uszoda, egészségügyi központ, üzletsor, éttermek, filmszínházak - termelik ki. További bevételekre számítanak, ha a stadion közelében felépülnek a lakó- és irodaépületek, és megnő a szabadidőközpont forgalma. A hitelek visszafizetése és a stadion fenntartása - húzta alá Rui Meireles - ezzel együtt is csak úgy lehetséges, ha a Sporting a hazai mellett a nemzetközi porondon is jól szerepel.

MUHARAY KATALIN / LISSZABON