Tetszett a cikk?

Moszkva szemet vetett a brit szénbányákra: a szibériai Kuzbasszrazrezugol vállalat többségi tulajdont szerzett az angliai Powerfuel szénbányában, és elemzők szerint a tervek között a vezető szigetországi kitermelő, a UK Coal megszerzése is szerepel.

Visszautasíthatatlan ajánlatot kapott a minap Richard Budge, a brit Powerfuel szénbányászati cég tulajdonosa: a szibériai Kuznyecki-medencében tevékenykedő Kuzbasszrazrezugol (KRU) szénbányatársaság 30 millió fontot ígért az évek óta zárva lévő dél-yorkshire-i Hatfield bánya többségi tulajdonáért. Az elemzők szerint kimagaslóan nagy ajánlat hallatán Budge nem is habozott, nyomban visszavonta részvénykibocsátási tervét, amelynek révén 2007-ben meg akarta volna nyitni az évi 2,5 millió tonna kapacitású lelőhelyet. Moszkvai sajtóértesülések szerint a helyi lakosság szinte messiásként várja az orosz befektetőket: máris megkezdődött a munkások felvétele, a tervek szerint több százan kaphatnak munkát az elszegényedett bányavidéken.

A két ismert orosz üzletember, Iszkander Mahmudov és Andrej Bokarjev többségi tulajdonában lévő, 20 ezer főnek munkát adó KRU - Oroszország második legnagyobb bányacége - jelentős befektetésekre tett ígéretet: 100 millió fontot költ a termelés újraindítására és közel 800 milliót egy új erőmű építésére. A létesítmény azért ilyen drága, mert az oroszországi erőművekkel ellentétben a yorkshire-i nem szennyezné a környezetet, a keletkező szén-dioxidot az északi-tengeri olaj- és földgázlelőhelyeken kitermelt szénhidrogének helyére pumpálnák.

A tavaly 42,8 millió tonna kőolajat termelt és 2 milliárd tonnás ismert készleten ülő KRU brit értesülések szerint csak ugródeszkának szánja a mintegy fél évszázadra elegendő széntartalékkal rendelkező Powerfuel 51 százalékának megvételét. A fő cél állítólag a legnagyobb brit szénbányászati holding, a UK Coal megszerzése. A magánvállalat hét bányát üzemeltet, és a tárnáiból kikerülő szénből állítják elő a Nagy-Britanniában felhasznált energia 10 százalékát. Évek óta veszteséges, tavaly 202 millió fontos forgalom mellett 62 milliós adózás előtti veszteséget "termelt". A UK Coal szakértők szerint elsősorban azért veszteséges, mert a fogyasztókkal kötött hosszú távú szerződések nem teszik lehetővé a komolyabb áremelést.

Évek óta vitáznak arról Nagy-Britanniában, érdemes-e működtetni az egykori szénipari nagyhatalom területén megmaradt bányákat. A híres 1984-es bányászsztrájk előtt 170 bányában 180 ezren dolgoztak, jelenleg alig több mint tíz bánya működik, az iparágban foglalkoztatottak száma pár ezer. A brit bányaipari szakszervezet ugyan a több százmillió tonnásra becsült belföldi tartalékok kiaknázását és a környezetvédelmi szempontoknak is megfelelő új hőerőművek építését szorgalmazza, ám elemzők úgy vélik, London inkább a megújuló energiaforrások kihasználása mellett dönt majd. Az energiaágazat átszervezése már csak azért is esedékes, mert fogyóban a tenger alatti földgázkészlet.

Az orosz szénipari lobbi is kitartóan kampányol a szén újrafelfedezése mellett. Mihail Fradkov orosz miniszterelnök februárban a szibériai Kemerovóba, a szénbányászat egyik fellegvárába látogatott, és megígérte: a kormány őszig kidolgozza az ágazat 15 éves fejlesztési programját. A Kuznyecki-medence politikusai azt szeretnék, ha Oroszország - több milliárd dolláros befektetéssel - szénüzeműre állítana át 27, jelenleg földgázt égető erőművet, ami azt jelentené, hogy évente 30 millió tonnával több jó minőségű feketeszenet értékesíthetnének az ország bányái. Az orosz energiatermelés 19 százalékát adják jelenleg a szénerőművek, ha megvalósulnának a szénlobbi által kezdeményezett fejlesztések, az arány meghaladná a 25 százalékot. Moszkva hajlik arra, hogy az atomerőművek, illetve a szénalapú erőművek fejlesztésével kiváltsa a belföldi piacon szociális megfontolásokból túl olcsón értékesített földgázt, mivel a felszabaduló szénhidrogént jóval drágábban lehet eladni külföldön.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Foci helyett: Kerüljön közelebb a Dunához!

Foci helyett: Kerüljön közelebb a Dunához!

A Momentum feljelentette a Fideszt a Youtube-reklámai miatt

A Momentum feljelentette a Fideszt a Youtube-reklámai miatt

A nemet mondás élvezete és magánya – 90 éve született Eörsi István

A nemet mondás élvezete és magánya – 90 éve született Eörsi István