Az egyik brit online sportfogadási iroda vezérigazgatójának dallasi őrizetbe vétele jelzi, hogy az USA-ban határozottan fel akarnak lépni az internetes szerencsejáték ellen.

Kellemetlen meglepetés érte a minap David Carrutherst, a londoni értéktőzsde alternatív befektetési piacán is jegyzett BetOnSports online sportfogadási vállalkozás vezérigazgatóját. A dallasi nemzetközi repülőtér tranzitvárójában FBI-ügynökök léptek hozzá és őrizetbe vették. A cége bejegyzési helyére, Costa Ricába tartó skót származású, brit állampolgárságú menedzser nem először járt az USA-ban, ahol az iparág szószólójaként gyakran érvelt az internetes szerencsejáték legalizálása mellett. A washingtoni kormány viszont az őrizetbe vételével és a vádemeléssel világossá tette: esze ágában sincs engedélyezni, hogy amerikaiak a világhálón keresztül fogadjanak sporteseményekre vagy virtuális pókert játsszanak, esetleg rulettezzenek.

Washington harciassága érthető. Az utóbbi öt évben komoly iparággá emelkedett, jelenleg évi mintegy 12 milliárd dollár bevételre szert tevő online szerencsejáték-vállalkozások - fogadóirodák és kaszinócégek - legfontosabb kuncsaftjai amerikaiak. Becslések szerint tavaly az interneten 12,5 millió amerikai összesen 145 milliárd dollárt kockáztatott, ami a teljes fogadási összeg csaknem fele. Mindezt úgy, hogy a nagy hitelkártyacégek - így a Visa, a MasterCard vagy az American Express - nem engedélyezik amerikai számlatulajdonosaiknak az átutalást az online szerencsejáték-vállalkozásokhoz, így a Fortunát kísértőknek különböző kerülő utakat kell tenniük szenvedélyük kiéléséhez. A legutóbbi pénzügyi évében 1,3 milliárd dolláros bevételen 14,9 milliós nyereséget elérő BetOnSports ügyfeleinek a négyötöde is amerikai.

Az internetes szerencsejáték központja Nagy-Britannia, ahol a BetOnSports mellett tőzsdén van például a szintén sportfogadással foglalkozó Betandwin - amely a Szerencsejáték Rt. magyarországi monopóliumát is igyekszik megtörni -, valamint a főleg online pókert szervező 888.com, illetve PartyGaming. Utóbbi tavalyi részvénykibocsátásával milliárdossá tette alapítóit, és még a londoni tőzsde vezető indexébe is bekerült (HVG, 2005. július 16.).

A fogadásokat kedvelő britek szabadon tehetik meg tétjeiket a városi fogadóirodákban és a világhálón is a futballmeccsek eredményétől a valóságshow-k kimenetelén át egészen addig, hogy esni fog-e a wimbledoni teniszverseny alatt. A cégek bruttó nyereségük 15 százalékát róják le adóként, ami 2004 óta 1,3 milliárd font bevételhez juttatta a brit kincstárat. Ráadásul a londoni parlament úgy döntött, a jövő évtől a fizikai és online fogadóirodák mellett a hagyományos kaszinójátékokat kínáló internetes cégek is beléphetnek a piacra, és szolgáltatásukat nem kell különböző offshore központokból - Jersey, illetve Man szigete, Gibraltár, Antigua és Barbuda vagy Costa Rica - kínálni.

Fordított irányban próbálják felszámolni a felemás helyzetet az USA-ban. A washingtoni képviselőház a napokban fogadta el az internetes szerencsejáték csaknem minden formáját megtiltó törvénytervezetet, mely büntetni kívánja az ilyen célt szolgáló átutalásokat teljesítő pénzintézeteket is. A szenátusi republikánus többség vezetője, Bill Frist még az augusztusi törvénykezési szünet előtt szeretné a testület elé vinni és elfogadtatni a tervezetet. Sietsége érthető, a republikánusok az erkölcsök védelmezőjének a szerepében is akarnak tetszelegni a novemberi kongresszusi választások ellőtt. Az online szerencsejáték elleni küzdelmet a konzervatív civil szervezeteken kívül Las Vegas és Atlantic City kaszinótulajdonosai is támogatják, akik busás haszonnal járó üzletüket féltik. A törvény-tervezetből ugyanakkor kimaradt a szövetségi államok számára komoly bevételt jelentő lottó, valamint a lóversenyfogadás internetes formájának a tilalma.

Az új szabályok azért is szükségesek, mert az eddig hivatkozott 1961-es törvény - amely annak idején a maffia illegális szerencsejáték-üzletét volt hivatott elfojtani - a telefonon lebonyolított fogadásokat tiltotta különböző szövetségi államok között, és jogászok nem tartják egyértelműnek, vonatkoztatható-e az internetre is. Ezért is szerepel a Carruthers és társai elleni vádiratban inkább a csalásra és korrupcióra épülő bűnözői szervezeteket szankcionáló törvény megsértése és az adócsalás. Ha bűnösnek találják, Carruthers súlyos börtönbüntetésre is számíthat. A Londonban jegyzett internetes szerencsejátékcégek az utóbbi egy hétben összesen félmilliárd fontot veszítettek értékükből, az e heti Las Vegas-i szerencsejáték-konferenciára pedig több, magát a dallasi letartóztatás után veszélyben érző cégvezető el sem utazott.

Visszafizeti az MLSZ a zártkapus meccs árát a bérleteseknek

Visszafizeti az MLSZ a zártkapus meccs árát a bérleteseknek

Az abortusz nem bűncselekmény többé Észak-Írországban

Az abortusz nem bűncselekmény többé Észak-Írországban

Vágvölgyi B.: 1989. október 23. és a republikánus gondolat

Vágvölgyi B.: 1989. október 23. és a republikánus gondolat

Ismerős Arcok-koncertet tartanak a Bem térre tartó fáklyás felvonulás után

Ismerős Arcok-koncertet tartanak a Bem térre tartó fáklyás felvonulás után

Elpusztult Chris, a legtöbb gyapjút adó birka

Elpusztult Chris, a legtöbb gyapjút adó birka

Karácsony: Visszavettük, hogy visszaadjuk

Karácsony: Visszavettük, hogy visszaadjuk