Kamatemelési hullám söpört végig Kelet-Európában: az amerikai és az uniós trendet követve a magyar jegybank után a cseh és a szlovák is szigorított monetáris politikáján, a lengyeltől is hasonló lépést várnak.

HVG
Drágulnak a hitelek, igaz, a megtakarítások után is valamivel többet fizetnek majd a pénzintézetek Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában, miután mindhárom új uniós tagállam jegybankja megemelte a múlt héten az irányadó kamatot. A pénzpiacok számítottak ugyan a szlovák és a magyar jegybank lépésére, ám a mérték, a fél százalékpontos szigorítás meglepetés volt, a csehországi negyed százalékpontos kamaterősítést pedig az elemzők nem várták biztosra. Ahogy a lengyelországit sem, és utóbbiban nem is csalódtak: Varsóban a központi bank nem változtatott, ám kilátásba helyezte, hogy még az idén sor kerülhet kamatemelésre.

Elsőként a magyar jegybank lépett: az EU-ban a legmagasabb szintre, 6,25-ről 6,75 százalékra tornászta fel az irányadó kamatlábat a monetáris tanács egyhangú döntése a múlt hét elején. A pénzpiacok ennek csak a felét árazták be előre, miután a testület június 19-én - megtörve az addigi kamatcsökkentési trendet - egyszer már 25 bázisponttal emelt. A szigorítás azonban akkor hatástalan maradt, a forint árfolyama a mélybe zuhant. A mostani lépést a kormányzati megszorítások nyomán várhatóan nekilóduló inflációval indokolták. Az sem volt mellékes érv, hogy a pénzpiaci befektetőket - különösen a japán, az amerikai és az uniós kamatemelések fényében - kiemelt hozamokkal lehet csak érdekeltté tenni az ikerdeficit (a költségvetési és a fizetésimérleg-hiány) finanszírozásában. A kamatemelés ezúttal látványos forinterősödéshez vezetett, amire hatással volt az is, hogy a költségvetési deficit elszabadulása miatt a kormányt az utóbbi időben rendszeresen ostorozó Joaquín Almunia uniós pénzügyi biztos a minap jelezte: először lát komoly erőfeszítést a hiány leszorítására.

Megosztott volt a cseh jegybank monetáris tanácsa, hogy szükséges-e a kamatemelés: a hétfős testületben egy szavazaton múlt csupán, hogy végül szigorításra került sor, mégpedig kilenc hónap után először. Igaz, a 2,25 százalék még mindig a legalacsonyabb az EU-ban, ahol Csehországon kívül csak a vele azonos szintet tartó Svédország engedi meg magának, hogy a befektetőknek az eurózóna 2,75 százalékos kamatánál alacsonyabb hozamot kínáljon. "Kiváló állapotban van a cseh gazdaság" - biztosította a befektetőket Zdenek Tuma jegybankelnök, aki a döntést azzal indokolta, hogy korrigálni kell a robusztus növekedésből adódó inflációs hatásokat.

A cseh gazdaság az első negyedévben 8,2 százalékkal bővült, és az előrejelzések szerint az idén rekordmértékű, 6,2 százalékos növekedés várható. Az autóipari export mellett a béremelkedések nyomán megugrott belső fogyasztás vezérelte növekedés hatására az infláció a tervezett 1,9 százalék helyett az idén 2,6-ra futhat fel. A költségvetési hiány is lényegesen magasabb lehet a tavalyinál, a júniusi választások előtt ugyanis a szociáldemokraták vezette koalíció kissé elengedte a szociális kiadásokat. A deficit így a tavalyi 2,7 százalékról a hazai össztermék (GDP) 3,7 százalékára szökhet fel, átlépve az euróbevezetés 3 százalékos kritériumát.

Aggodalomra azért nincs ok Prágában, a beruházási kedv élénk, a külföldiek az első félévben rekordszámú, 84 projektet jelentettek be összesen 2,8 milliárd dollár értékben. A munkanélküliség júniusban 7,7 százalékra - 2004 óta a legalacsonyabb mértékűre - zsugorodott. Bizonytalanságot rejt magában ugyanakkor, hogy a patthelyzetet eredményező választások óta Csehországnak lényegében nincs működőképes kormánya, a kompromisszumra képtelennek tűnő két nagy párt viszálykodása vélhetően csak előrehozott választással oldható fel.

Egyetértés volt a szlovák jegybank monetáris tanácsában: a hétfős testület egyhangúan döntött a 4,50 százalékra emelés mellett, jelezve, hogy az idén további szigorításra kerülhet sor. Az irányadó kamatláb az év végére akár 1 százalékponttal is magasabb lehet. A mostani lépést Pozsonyban is elsősorban a dinamikus gazdasági növekedésből adódó inflációs nyomás váltotta ki. A külföldi befektetések vezérelte gazdasági növekedés az első negyedévben 6,3 százalékkal bővült, az év egészére 6,6 százalék várható. Hiába volt júniusban az előre jelzettnél valamelyest alacsonyabb - éves szinten 4,5 százalékos - az infláció, a magas olajár, valamint a nyugdíjak és az állami szférában dolgozók bérének emelése, a szociális kiadások növelése egyaránt inflációerősítő veszély. Az új kabinet reformellenessége, külföldi befektetőkkel szembeni fenntartásai, a privatizáció tervezett leállítása pedig csak növeli a bizonytalanságot.

Megtörte viszont a régiós kamatemelési trendet a lengyel jegybank, melynek monetáris tanácsa a múlt héten végül az irányadó kamat 4 százalékos szinten hagyása mellett döntött. Nem zárta ki ugyanakkor, hogy a lengyel viszonylatban rekordalacsonynak számító kamatlábak emelésére még az év hátralévő részében sor kerül. Varsó azzal indokolta a döntést, hogy az infláció lassult - májusban éves szinten mindössze 0,8 százalék volt, ami az EU-ban a legalacsonyabb. Így a drágulás üteme az idén a 2,5 százalékos várakozásokkal szemben az előrejelzések szerint mindössze 1 százalék lehet. A lakossági fogyasztás kissé megtorpant ugyan, ám a gazdaság növekedési kilátásai így is kedvezőek, az első negyedévi 5,2 százalékos bővülés után a jegybank az év egészére 5 százalékkal számol. Hiába bizonygatja az alig egy hónapja kinevezett új pénzügyminiszter, Stanislaw Kluza, hogy a kormány szigorú fiskális politikát követ, és a hiány a GDP 3 százaléka alatt marad, elemzők arra számítanak, előbb-utóbb növeli a szociális kiadásokat. A vezető kormánypárt tavaly őszi választási kampányában ugyanis ezt ígérte, és koalíciós partnerei is folyamatosan ezt követelik tőle.

TÁLAS ANDREA

Kunhalmi: Sikerült megakadályozni, hogy Orbán rendszere nyílt diktatúrává váljon

Kunhalmi: Sikerült megakadályozni, hogy Orbán rendszere nyílt diktatúrává váljon

Már nem a Facebookon terjed az Iszlám Állam propagandája, új appot néztek ki maguknak

Már nem a Facebookon terjed az Iszlám Állam propagandája, új appot néztek ki maguknak

Én miért nem látom a sötét módot a Facebookon?

Én miért nem látom a sötét módot a Facebookon?

Trump: A kurdok sem angyalok

Trump: A kurdok sem angyalok

Ilyet még nem láttak a kutatók: egy varangy magát kígyónak álcázva rázza le a támadóit

Ilyet még nem láttak a kutatók: egy varangy magát kígyónak álcázva rázza le a támadóit

Macskáik mentettek meg egy házaspárt a biztos haláltól Olaszországban

Macskáik mentettek meg egy házaspárt a biztos haláltól Olaszországban