Az agresszíven terjeszkedő Mittal és a Tata mellett egyre több indiai családi vállalkozás jelenik meg a nemzetközi üzleti életben. Magyarországon legutóbb a Thapar família cégbirodalma vált ismertté a Transelektro felvásárlásával.

HVG
Minden idők legnagyobb indiai vállalatfelvásárlását hajtotta végre a minap az indiai Mittal család tulajdonában lévő Mittal Steel acélipari csoport. Elnöke, a Londonban élő Lakshmi Mittal hosszú csata után szerezte meg az európai acélgyártók fúziójából létrejött, luxembourgi székhelyű Arcelor óriásvállalatot, létrehozva az ágazatban a világ legnagyobb cégét.

A 25 milliárd dollárra tartott magánvagyonával a leggazdagabb indiai iparmágnásnak számító Mittal 33 milliárd dollárt költött az ügyletre. Az összeg nemzetközi méretekben is kiugróan magas, indiai cég pedig soha ennyit nem tudott még külföldi akvizícióra fordítani. A külföldön gőzerővel terjeszkedő indiai vállalatok az utóbbi tíz évben együttesen mintegy 11 milliárd dollárt költöttek 422 kisebb-nagyobb ázsiai, európai és amerikai cég bekebelezésére. A főként Mumbaiból (egykori nevén Bombay), Bangalore-ból, illetve Újdelhiből néhány évtizede, sőt sok esetben csak néhány éve, szó szerint a semmiből indult családi tulajdonú társaságok ma már komoly külföldi befektetőként jelennek meg. A nagyobb cégbirodalmak újabban már nemzetközi részvény-, illetve kötvénykibocsátásokból, külföldi bankoktól felvett hitelekből is könnyűszerrel képesek finanszírozni vásárlásaikat.

Az indiai gazdaság mozgatórugójává vált családi vállalkozások közül a legismertebb az acéliparon meggazdagodott Mittal familía, valamint a 130 éves múltra visszatekintő, teakereskedelemmel indult, majd az autógyártásban, az acél- és vegyiparban, a szállodaüzemeltetésben, újabban pedig a vállalati kiszervezésekben (outsourcing) is jeleskedő Tata konszern. De rajtuk kívül már számos kiterjedt ipari érdekeltségekkel rendelkező családi vállalkozás erősíti az indiai gazdaságot.

Ilyen a ma már csak az indiai Szilíciumvölgyként emlegetett Bangalore városában lévő Wipro szoftvercég. India vezető outsourcing-társasága egyben a világ első számú kutatás-fejlesztési szolgáltatásokat nyújtó cége. Alapító-tulajdonosa, a 61 éves Azin Hashim Premji egykor apja halála miatt szakította meg mérnöki tanulmányait a Standford Egyetemen, hogy hazatérve a család növényiolaj-feldolgozással foglalkozó vállalkozása élére álljon. Levelező szakon azért az amerikai egyetemet is elvégezte, majd pedig létrehozta az immár évi 2,3 milliárd dollár forgalmú Wiprót, amelyet ma a világ vezető technológiai vállalatai között tartanak számon. A Time magazin 2004-ben a világ száz legbefolyásosabb emberének egyikeként jellemezte Premjit, korábban pedig az Asiaweek című szaklap a térség húsz legfontosabb üzletembere közé sorolta.

Világméretű elismerés övezi az Ambani családot is. Vállalkozásaik alapjait a hatvanas években a textilkereskedő Dhirubhai Ambani rakta le, aki Jemenben tanulta ki az olajszakmát, hazatérve elindította saját olajipari vállalkozását, a Reliance-t, majd folyamatosan újabb tevékenységekkel bővítette üzletkörét. Négy éve bekövetkezett halálakor India egyik legnagyobb - a hazai össztermék (GDP) mintegy 3,5 százalékát előállító - konglomerátumát hagyta örökül két fiára. Az utódok azonban nem fértek meg egymással, a céget felosztották: az olajipari tevékenységet a 49 éves Mukesh kapta, két évvel fiatalabb testvére, Anil pedig a textilipari, távközlési és pénzügyi érdekeltségeket vette át. Mukesh most éppen 5,5 milliárd dolláros beruházással a legnagyobb indiai különleges gazdasági övezetet kívánja létrehozni az északi Harjana államban. Emellett dolgozik a világ legnagyobb, 6 milliárd dolláros befektetést igénylő olajfinomítójának felépítésén is.

Az egykori marhapásztor Godrej család is jó száz évvel ezelőtt kezdett gépipari vállalkozásba, amikor az ambiciózus testvérpár, Ardeshir és Pirojsha 1897-ben létrehozta a céget. Az iráni származású fivérek jól kiegészítették egymást: Ardeshir ügyvédből feltaláló lett, és különféle gép- és építőipari, élelmiszer-feldolgozó berendezéseket tervezett, fivére pedig az üzletmenetet intézte. A ma már leszármazottaik által irányított Godrej-csoport India vezető iparvállalata, precíziós berendezések gyártásától raktározási tevékenységen át kozmetikumok készítéséig sok mindennel foglalkozik.

A Birla család gyapottermesztőként indult 1857-ben, ám hamarosan fonodát alapítottak Kalkuttában. A kis üzem az évtizedek során ipari konglomerátummá fejlődött, fő tevékenysége a vegyipar, egyebek között gumiabroncsgyártó világcégeknek szállít alapanyagot. Világhírnevet pedig azzal szerzett magának, hogy a legolcsóbban állít elő alumíniumot.

Az indiai milliárdosok sorát gyarapítja Kushal Pal Singh is, aki apósa kezdetleges ingatlancégét röpke három évtized alatt piacvezetővé növesztette. Az 5 milliárd dolláros vagyonával az ország egyik leggazdagabbjának tartott Singh Újdelhiben lévő vállalatát ma már fia és lánya irányítja.

Ha nem is legnagyobbak között emlegetik, de az indiai üzleti életben befolyásosnak tartják a Thapar család cégeit is. Az évi 2 milliárd dolláros forgalmat meghaladó cégbirodalmat Lala Karamcsand Thapar vállalkozó hozta létre az 1920-as években, és fia, Lalit Mohan Thapar virágoztatta fel. A ma már a papírgyártástól a vegyiparon át az áramfejlesztésig és az ipari elektromos berendezések gyártásáig számos területen tevékenykedő, szövevényes konglomerátum 1947-ben vásárolta fel a csoport egyik zászlóshajójának számító, mumbai székhelyű Crompton Greaves céget. A vállalat leginkább arról ismert Indiában, hogy 1899-ben egy angol Crompton generátor szolgáltatott először áramot Kalkuttában. A Thapar holdingon belül a - Bir Mohan Thapar, az alapító egyik unokája által irányított - B. M. Thapar-csoporthoz tartozó, évi mintegy 600 millió dollár forgalmú Crompton Greaves tavaly vásárolta fel a belgiumi Pauwels Internationalt, amellyel együtt bevétele az idén már elérheti az egymilliárd dollárt. Az unokaöcs, Gautam Thapar vezette Crompton Greaves által a napokban 35 millió forintért felvásárolt Ganz Transelektro Villamossági Zrt. az évi 250 millió euró forgalmú Pauwels, illetve annak belgiumi főnöke, Eric van Zele irányítása alá kerül.

TÁLAS ANDREA

Hamarosan itt a sportosan plugin hibrid Skoda Octavia iV RS

Hamarosan itt a sportosan plugin hibrid Skoda Octavia iV RS

Akkora hiba került az utolsó Windows 7-frissítésbe, hogy mégis ingyen kijavítja a Microsoft

Akkora hiba került az utolsó Windows 7-frissítésbe, hogy mégis ingyen kijavítja a Microsoft

Biztonságosnak számít a helikopter, amellyel Kobe Bryanték lezuhantak Kaliforniában

Biztonságosnak számít a helikopter, amellyel Kobe Bryanték lezuhantak Kaliforniában

Már rendelhető az első tisztán elektromos Volvo

Már rendelhető az első tisztán elektromos Volvo

Így hat a Zolgensma: Zente már áll

Így hat a Zolgensma: Zente már áll

Törvényt módosítanak, hogy Győr új fideszes polgármestere kardiológus is maradhasson

Törvényt módosítanak, hogy Győr új fideszes polgármestere kardiológus is maradhasson