Tetszett a cikk?

Egy-egy eredeti Matisse és Renoir a recepcióspult mögött, süppedő vörös szőnyegek, hat ínyenc étterem, luxusbutikok...

Egy-egy eredeti Matisse és Renoir a recepcióspult mögött, süppedő vörös szőnyegek, hat ínyenc étterem, luxusbutikok, Ming korabeli váza a VIP-szárnyban, és persze pénznyelő játékgépek, játékasztalok hosszú sora. A múlt héten nyílt Wynn Macau kaszinó-szálloda komplexumban az élmény a szerencsejátékok Mekkájának számító Las Vegast idézi. Pedig a helyszín Makaó, amely 1999-ben 450 évnyi portugál uralom után került vissza Kínához, különleges adminisztratív területként. A mindössze 28 négyzetkilométeres, egy félszigetből és két kisebb szigetből álló területen régóta hódít a szerencsejáték, ám az elegancia csak azután jelent meg, hogy 2002-ben új szereplőknek is adtak engedélyt, megtörve Stanley Ho kaszinómágnás négy évtizedes monopóliumát.

A lehetőségre két Las Vegas-i milliárdos is lecsapott: a Las Vegas Sands kaszinót 2004-ben megnyitó Sheldon Adelson, illetve a múlt héten átadott intézményt jegyző Steve Wynn. Adelson befektetése már az első évben megtérült, Makaóba ugyanis az egyórányi kompútra lévő Hongkongból, illetve a közeli kínai városokból is özönlenek a szerencsevadászok. Tavaly a szerencsejátékokból származó bevétel 5,6 milliárd dollár volt, ami elmaradt ugyan a Las Vegas-i 6 milliárdtól, ám a dinamikus növekedés miatt Makaó akár már az idén felülmúlhatja azt, négy év múlva pedig a dupláját is elérheti.

Las Vegasban a bevételek javát a játékgépek hozzák, Makaón a kártya- és kockajátékok viszik a prímet, és átlagosan nagyobb téteket is tesznek fel. Nincs hagyománya viszont a többnapi ott-tartózkodásnak vagy a nevadai városnak már a szerencsejátéknál is több pénzt hozó konferenciaturizmusnak. A következő három-négy évben sorra nyílnak az elegáns szállodákat és konferenciaközpontokat is kínáló épületegyüttesek. A jövő év első felében nyílik például Adelson Venetian Macao nevű együttese, amely a - Las Vegasban is sikerre vitt - velencei témát meglovagolva 3 ezer férőhelyes óriásszálloda, 15 ezer fős sport- és koncertcsarnok mellett egy mesterséges lagúnát is kínál, ahol gondolásnak beöltözött kínaiak éneklik az O Sole Miót.

Nemzetközi gazdaság

Teli találat

Hatalmas üzlet a kaszinóműködtetés Portugáliában, jóllehet a szerencsejátékokra kirótt adó a világon ott a legmagasabb. A bevétel javát a turisztikai infrastruktúra fejlesztésére fordítják.

Hétvégi járatot indít a BKK Normafára

Hétvégi járatot indít a BKK Normafára

A minisztérium ellenőrizte és rendben találta a csokimikulásokat

A minisztérium ellenőrizte és rendben találta a csokimikulásokat

Vörös csík jelent meg az égen Tokaj környékén – videó

Vörös csík jelent meg az égen Tokaj környékén – videó