Felhajthatja a kakaó - és nyomában a csokoládé - árát a farmerek sztrájkja a világ legnagyobb kakaóbab-termesztő országában, Elefántcsontparton.

HVG
Az államfővel és a miniszterelnökkel akarnak tárgyalni a 700 ezer sztrájkoló elefántcsontparti kakaótermesztő képviselői, akik azzal fenyegetőznek, hogy megsemmisítik a teljes termést, ha nem teljesítik követeléseiket. A kormány ugyanis azzal lepte meg a farmereket a kakaóbab a napokban kezdődött és márciusig tartó betakarításának elején, hogy az állami kakaó- és kávétőzsde a tavalyival megegyező, 400 nyugat-afrikai frankos (mintegy 60 eurócentes) felvásárlási irányárat szabott meg a termés kilójára. Ez nemcsak 40 százalékkal kevesebb, mint amit versenytársaik a szomszédos Ghánában kapnak, de állításuk szerint még az önköltség fedezésére sem elég. A farmerek ugyanis a felvásárlóktól általában csak 250 frankot kapnak, holott szerintük legalább 600-at kellene. Ghánában - mely a világ második legnagyobb termelője - egyébként máris arra számítanak, hogy az elefántcsontparti sztrájkok miatt a kakaó nemcsak folytatja a londoni tőzsdén megindult lassú áremelkedését, de a kieső mennyiség láttán nagyobb exportmegrendeléseket is kapnak.

Ilyen áron inkább vesszen minden - tartják a betakarított kakaóbab elégetésére is kész elefántcsontparti farmerek. Egyúttal azt is követelik, hogy a kormány csökkentse felére a kakaóexportra kivetett kilónkénti 20 centes adót, valamint indítson egy 15 milliárd frankos beruházási programot a termelői szövetkezetek modernizációjára.

A termelők a múlt héten elbarikádozták a kikötőkbe vezető főbb útvonalakat, hogy a kakaóbab - valamint a szintén fontos exportcikknek számító papaja és banán - ne juthasson el a raktárakba, és ne lehessen hajóra rakni. A sztrájk hírére nemcsak az áremelkedéstől tartó nyersanyagpiacokon uralkodott el az idegesség, de a legnagyobb felhasználók, a csokoládégyárak is aggódni kezdtek. Elefántcsontpart adja ugyanis a világ kakaótermésének 40 százalékát. A londoni Nemzetközi Kakaószervezet (ICO) szeptemberi előrejelzése szerint a kedvező időjárás hatására az idén a tavalyinál 3,8 százalékkal több, 1,4 millió tonnás termés várható az országban, Ghánában ennek közel a fele.

Komolyabb áremelkedésre - igyekeznek nyugtatni a piacokat szakértők - csak hosszan elhúzódó sztrájk esetén kerülhet sor, mivel a leszedett kakaóbab csak többhetes tárolás után kezd el penészedni. A várható esős idő és a rossz tárolási feltételek azonban felgyorsíthatják a folyamatot, ami ronthatja a termés minőségét. Márpedig a hosszú sztrájk és a termés pocsékba menetele nem érdeke a termelőknek, akiknek általában ez jelenti az egyetlen megélhetési forrást. A 18 millió lakosú országban mintegy 7 millióan élnek közvetve vagy közvetlenül a kakaóból.

Legalább ilyen fontos a kakaókivitel a kormánynak is, hiszen teljes exportbevételének egyharmada ebből származik. Márpedig a kormánynak most minden frankra szüksége van, mivel az országot 2002 óta az észak és dél közt dúló polgárháború bénítja, és a kakaóbevételek egy részét ENSZ-szakértők értesülései szerint fegyvervásárlásra fordítja. Ráadásul az északot uraló ellenzék mindent elkövet, hogy a többségében délen élő farmerek elégedetlenségét is a kormány elleni haraggá duzzassza. A kakaókereskedelmet jelenleg egy olyan testület ellenőrzi, amelyben kizárólag Laurent Gbagbo államfő hívei kaptak helyt, és tevékenységüket már az EU is kritizálta, mondván, az nem átlátható. A gondok 2000 óta erősödtek fel Elefántcsontparton, amikor privatizálták a kakaószektort, megszűnt az állami ármeghatározás, és a tőzsde csak irányárat szab meg.

Jóllehet a farmerek és a kormány a hét elejéig nem tudtak megállapodni, a termelők a mezőgazdasági minisztérium kérésére egyes térségekben átmenetileg felfüggesztették a sztrájkot. Elemzők rámutatnak, hogy hasonló megmozdulásra 1999-ben és 2004-ben is sor került, akkor a kormány ígéretei nyomán viszonylag rövid idő alatt elült a viszály, és a világpiaci árak nem szabadultak el. A kakaóbab legnagyobb felhasználói, a csokoládégyárak egyébként a napokban nemzetközi egyeztető tárgyalásokat tartottak, hogy kidolgozzák, miként tehetnék megbízhatóvá a nyugat-afrikai országokban a termést, és hasonló események ne rázzák meg a csokoládé évi 60 milliárd euró forgalmú világpiacát.

Újra 337 forint egy euró

Újra 337 forint egy euró

András herceg nem akar együttműködni az FBI-jal az Epstein-ügyben

András herceg nem akar együttműködni az FBI-jal az Epstein-ügyben

Rengeteg pénzt hajtott be a MÁV a bliccelőktől tavaly

Rengeteg pénzt hajtott be a MÁV a bliccelőktől tavaly

Bekerült egy igen nagy kellemetlenség a Google keresőjébe

Bekerült egy igen nagy kellemetlenség a Google keresőjébe

Petícióban kérik az NBA-t, hogy Kobe Bryantet tegye a logójába

Petícióban kérik az NBA-t, hogy Kobe Bryantet tegye a logójába

A mesterséges intelligencia napokkal előbb tudta, hogy globális járvány lesz a koronavírusból

A mesterséges intelligencia napokkal előbb tudta, hogy globális járvány lesz a koronavírusból