Újabb orosz nagyvállalat, ezúttal a világ vezető nikkelbányája, a Norilszk Nyikkel kerülhet többségi állami tulajdonba egy - feltehetően Moszkva által sugallt - vagyonmegosztás révén.

HVG
"Az utóbbi években mindketten megváltoztunk, eltávolodtunk egymástól, és a növekvő különbségek is hozzájárultak a közös cég felosztásához. Ráadásul a válás után szabadabban dönthetünk újabb befektetésekről" - magyarázta a napokban újságíróknak a harmadik leggazdagabb orosznak számító Vlagyimir Potanyin, hogy miért szakította meg az üzleti kapcsolatot Mihail Prohorovval. Pontosabban hogy másfél évtizedes együttműködés után miért osztották ketté a világ egyik legnagyobb bányavállalatát, a Norilszk Nyikkelt kezelő, moszkvai székhelyű Intyerrosz holdingot.

Az azonban nem derült ki, hogy Prohorov - aki januárban azzal szerzett magának kétes hírnevet, hogy néhány örömlány társaságában a courcheveli síparadicsomban őrizetbe vette a francia rendőrség - miért mondott le az aranytojást tojó tyúkként működő Norilszk Nyikkel résztulajdonáról. A világ legnagyobb nikkel- és palládiumkitermelője ugyanis tavaly 8 milliárd dollárnyi forgalom mellett 3 milliárd dolláros adózott nyereséget hozott, s ezzel az Intyerrosz minden más cégénél nagyobb nyereséghányadot ért el. Igaz ugyan, hogy 25,5 százalékos pakettjéért a 41 éves Prohorov megkapta az évi 164 tonnás orosz aranytermelés negyedét adó Poljusz vállalat 25,5 százalékos részvénycsomagját, valamint az Intyerrosz többi cégének 50 százalékos tulajdonrészét, elemzők szerint egyértelmű, hogy az ügylet fő nyertese a 46 éves Potanyin, aki immár 51 százalékot tudhat a magáénak a 31 milliárd dollár piaci értékű Norilszkban. A nikkel és palládium mellett rezet és platinát is bányászó vállalat által külföldre vitt nyersanyag a teljes orosz export 4 százalékát adja, s a cég termelése megfelel a hazai össztermék (GDP) 2 százalékának.

Sajnálni azért nem kell az orosz milliárdosok friss listáján az ügyletet követően a harmadikról a tizedik helyre került Prohorovot: a kilencvenes évek közepén - Potanyinnal közösen - mindössze 170 millió dollárt fizetett a Norilszk többségi pakettjéért. A rendkívül kedvező vételt úgy sikerült nyélbe ütni, hogy a Borisz Jelcin elnökségének idején első miniszterelnök-helyettesként szolgáló Potanyin egyike volt azoknak, akik azt javasolták: a már jelentős vagyont felhalmozott üzletemberek hitelezzenek a pénzügyi nehézségekkel küszködő államnak, az pedig a kezében lévő vállalati tulajdonrészek átadásával törlesszen.

A Potanyin-Prohorov válás hátterében szakértők szerint az áll, hogy az állam rá akarja tenni a kezét a Norilszkra. Az utóbbi három évben a nikkel világpiaci ára - a többi színesféméhez hasonlóan - a kétszeresére nőtt, s feltételezések szerint Prohorov némi súgás hatására döntött a közös üzletből való kilépés mellett. A Kreml feltehetően arra készül, hogy a rövidesen ugyancsak többségi állami tulajdonba kerülő Alrosza gyémántbányaholding révén száll be a Norilszkba. A jelenleg 37 százalékos állami Alrosza-pakett egy már jóváhagyott, fél éven belül végrehajtandó tőkeemelés révén nő 50 százalék fölé. A világ második legnagyobb gyémántkitermelőjének számító Alrosza a napokban hivatalba lépett új igazgatótanácsi elnöke, Szergej Vibornov máris közölte: a vállalat más iparágakban is meg akar jelenni.

Potanyin maga sem zárta ki, hogy a Norilszk - amelynek 40 százaléka amerikai letéti jegyek formájában a tőzsdén van - végül állami többségi tulajdonba kerül. "Nem személyes tragédia, ha ez bekövetkezik, a változás csak annyi lenne, hogy a cég más környezetben folytatná tevékenységét" - idézte Potanyint a Newsweek hetilap orosz kiadása. Potanyin egyébként nem tartozik a lázadó oligarchák közé. Amikor 2003 őszén letartóztatták Mihail Hodorkovszkijt, a Jukosz olajipari vállalat fő tulajdonosát, Potanyin sietett közölni: az orosz üzleti elit megértette, hogy távol kell tartania magát a politikától. Szavait tettek is követték. Tavaly az ugyancsak az Intyerroszhoz tartozó Prof-Media eladta az egyik legismertebb orosz napilapot, az Izvesztyiját az állami többségű Gazprom gázipari holdinghoz tartozó Gazprom-Mediának.

Prohorov most állítólag az energetikára kíván összpontosítani, s elsősorban a hidrogént forrásként használó energiacellák fejlesztésébe és gyártásába akar befektetni. Az Intyerrosz egyébként már ebben az iparágban is jelen van, miután néhány éve megvette az üzemanyagcellákat fejlesztő amerikai Plug Powert.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Most sem változtatott az alapkamaton az MNB

Most sem változtatott az alapkamaton az MNB

Kúria: lehet népszavazást tartani a tervezett csepeli atlétikai stadionról

Kúria: lehet népszavazást tartani a tervezett csepeli atlétikai stadionról

A vádemelésnél tart a Kuciak-ügy, a vádlottak életfogytiglant is kaphatnak

A vádemelésnél tart a Kuciak-ügy, a vádlottak életfogytiglant is kaphatnak

A parkban indult meg a szülés, szerencsére épp arra járt egy mentős

A parkban indult meg a szülés, szerencsére épp arra járt egy mentős

Vuk, a kisróka felköltözött egy pesti tűzfalra – fotók

Vuk, a kisróka felköltözött egy pesti tűzfalra – fotók

Tornádó söpör végig Amerikán, több tízezer háztartásban nincs áram

Tornádó söpör végig Amerikán, több tízezer háztartásban nincs áram