Országa egyik legnagyobb bankját is meg tudta venni a kelet-európai üzleteiből befolyt pénzből Izland leggazdagabb embere, Thor Björgolfsson, aki most bolgár távközlési pakettjének eladására készül.

Indulótőkéjét és vagyona jó részét is Kelet-Európában szerezte az utóbbi másfél évtizedben Izland első milliárdosa, a ma London egyik előkelő negyedében élő 40 éves Björgolfur Thor Björgolfsson, aki második keresztnevét a germán-viking regék viharistenéről kapta. Jó üzleti szimata mellett Björgolfsson részben dacból lett tehetős. A 300 ezres Izland egyik - gazdag földbirtokosokat és miniszterelnököt is adó - patinás családjának a hírét igyekezett ugyanis helyreállítani, miután apját az ország történetének legnagyobb pénzügyi botrányában az 1990-es évek elején egyéves, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy hajózási cég könyvelésének manipulálása miatt.

Björgolfsson 1991-ben New Yorkban szerzett pénzügyi diplomát, majd rövid izlandi kitérő után 1993-ban Szentpéterváron barátjával, az azóta szintén a leggazdagabb izlandiak közé emelkedett Magnus Thorsteinssonnal, valamint két üzleti partnerükkel üdítőital-palackozó vállalkozást indítottak. Később átnyergeltek a Johnnie Walker whisky és a Gordon's gin felhasználásával készült, előre kevert dobozos koktélok gyártására, amiből 1998-ban 20 millió dolláros forgalmat értek el, de később ennél is nagyobb üzletet csináltak a Bocskarjov névre keresztelt sörükkel. Az oroszországi vadkapitalizmus idején nemcsak megúszták, hogy a maffia lecsapjon rájuk jól menő sörüzletükért, de virágzó cégüket 2002-ben 330 millió dollárért el tudták adni a holland Heinekennek.

A pénzből folytatódott a család hírnevének a helyreállítása. A Thorsteinssonnal, valamint apjával, Björgolfur Gudmundssonnal közösen vezetett Samson Holding befektetői társaság 2002 végén megvette Izland elsőként alapított - mérlegfőösszegét tekintve az ország második legnagyobb - pénzintézete, a Landsbanki 45,8 százalékát. Az 1937- 1956 között a szigetország jegybankjának szerepét is ellátó Landsbanki mellett megszerezték Izland vezető hajótársaságát, az Eimskipet is. Miután eladták a cég halászati részlegét, a társaságot pénzügyi holdinggá alakították. Ügyleteiket segítette, hogy Izlandon az 1990-es években szabadpiaci reformokat hajtottak végre, amiből a legnagyobb hasznot a ma negyvenes évei elején járó vállalkozói réteg húzta.

Nem halt el eközben a kelet-európai szál sem. Az amerikai Forbes gazdasági magazin által a világ 350. leggazdagabb emberének minősített Björgolfsson Novator nevű befektetési társasága 23 százalékkal bír a lengyel Netia távközlési cégben. Az izlandi üzletember 1999 óta van jelen a bolgár gyógyszeriparban, ahol Actavis nevű cége három generikus gyártót is felvásárolt. Bulgáriában az egykor állami monopóliumként működő BTC telefontársaság 2004-es privatizációja után opciót szerzett az akkori vevőtől a részvények 65 százalékos ellenőrző pakettjére, aminek beváltásával most csinos haszonhoz juthat. A hírek szerint ugyanis több magántőke-befektetési társaság is szeretné megszerezni az újdonsült EU-tag balkáni ország egyre értékesebb távközlési részvénycsomagját. Egy hasonló ügylete már bejött: tavaly novemberben csaknem 1,2 milliárd eurót kapott a Ceské Radiokomunikace cseh távközlési cég korábban jóval olcsóbban megszerzett 70 százalékáért.

A svájci síparadicsomokban és a Földközi-tengeren hajózó jachtokon egyaránt otthonosan mozgó Björgolfsson nemcsak magát tette gazdaggá, de visszaszerezte apja renoméját is, aki a Landsbanki igazgatótanácsának az elnöke lett. Apja áll azon pénzügyi csoport mögött is, amely 2006 végén 85 millió fontért megvette az angol Premier League-ben szereplő londoni West Ham United futballklubot.

Gyurcsány megfejtette Orbán Viktor római látogatásának titkát

Gyurcsány megfejtette Orbán Viktor római látogatásának titkát

Lássuk, nyert-e a hatos lottón!

Lássuk, nyert-e a hatos lottón!

Megoldjuk – mondja a Huawei a Google-appokkal nem rendelkező Mate30 Próról

Megoldjuk – mondja a Huawei a Google-appokkal nem rendelkező Mate30 Próról

Jesse Pinkman visszatér a Breaking Bad-film új előzetesében

Jesse Pinkman visszatér a Breaking Bad-film új előzetesében

Céget alapított az Országos Népbutító Kampány korrupt politikusa

Céget alapított az Országos Népbutító Kampány korrupt politikusa

Elindult a LOT első Budapest-Szöul járata

Elindult a LOT első Budapest-Szöul járata