Bécsbe telepítette eddig Cipruson rejtőzködő cégeit a gázüzletben utazó ukrán - de vélhetően orosz érdekeket is képviselő - Dmitrij Firtas, a magyarországi gázértékesítő EMFESZ Kft. tulajdonosa.

A londoni tőzsdére akarja vinni rövid időn belül az évi 4,6 milliárd euró forgalmú cégcsoportját Dmitrij Firtas. Legalábbis ezzel indokolta a 42 éves ukrán vállalkozó, miért telepítette váratlanul Bécs belvárosába, a kormányzó osztrák szociáldemokrata párt székházának tőszomszédságába az eddig főként ciprusi offshore vállalkozások mögé rejtett cége, a Group FD központját.

Firtas nevére 2006 tavaszán figyelt fel a világ, amikor kiderült, hogy a szintén ukrán Ivan Furszinnal közösen 50 százalékban tulajdonosai a - svájci Zug adóparadicsomban, 180 másik vállalattal azonos címen bejegyzett - RosUkrEnergo AG-nek. Ez a 2004-ben alapított félig orosz, félig ukrán vállalat kizárólagos közvetítői szerepet élvez a türkmén gáz ukrajnai értékesítésében, tevékenységét és pontos tulajdonosi körét azonban fennállása óta homály övezi. A bársonyos forradalom vezetői, élükön Viktor Juscsenko elnökkel, kezdetben feleslegesnek minősítették az "Ukrajna zsebéből évi 1 milliárd eurót kivevő" céget, amely Leonyid Kucsma elnök országlása alatt jutott különleges pozícióba, ám később nemcsak beletörődtek létezésébe, de azt is elfogadták, hogy a tavaly januári orosz-ukrán gázvita megoldásában is segédkezzen. A cég vitt be ugyanis Ukrajnába kevert áron földgázt, oly módon, hogy az olcsó türkmén gázt a drága orosszal vegyítette.

A világ sokáig úgy tudta, hogy RosUkrEnergo 50 százaléka a Gazpromé, a másik fele pedig az osztrák Raiffeisen Investment AG (RIAG) tulajdona. Tavaly áprilisban azonban a Gazprom tulajdonában lévő orosz Izvesztyija napilap közzétette: a RIAG a bécsi bejegyzésű Centragas céget képviseli, amely mögött Firtas és Furszin áll.

Hogy ki a Centragas AG 90 százalékával rendelkező Firtas? E kérdésre az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) és az ukrán titkosszolgálat is kereste a választ. Az amerikaiak arra voltak elsősorban kíváncsiak, milyen közös érdekeltségei vannak Firtasnak az FBI által keresett, orosz maffiózónak mondott Szemjon Mogiljeviccsel, és mos-e pénzt. Kijevet főleg az érdekelte, hogyan kötődik Firtas az oroszokhoz és a Kucsma-éra utáni új ukrán elit többi tagjához, s milyen további tulajdonosok állhatnak a cég mögött. Kiderült, hogy Mogiljevics és Firtas neve több cég tulajdonosai között is együtt szerepel, és az ukrán üzletember - aki a legmagasabb szintű orosz-ukrán tárgyalásokon működött közre a tavalyi gázválság idején, s Juscsenkóval is tárgyalt - három irodát is fenntart Moszkvában, gazdasági érdekeltségeinek igazi központjában.

Firtas már kulcsszerepet vitt a RosUkrEnergo elődjének tartott Eural Trans Gas nevű cégben is, amely 2003-2004-ben türkmén, üzbég és kazah gázt szállított Ukrajnának és Magyarországnak. Az Euralt papíron szintén magánszemélyek tulajdonolták ugyan, de mögötte ténylegesen a Gazprom és az ukrán Naftogas Ukraini állt, adózási okokból pedig Magyarországon jegyezték be.

A RosUkrEnergo az évi 1 milliárd euró szállítási díjhoz - amit a türkmén gáz Gazprom-vezetéken történő szállításáért kap Ukrajnától - nem készpénzben jut hozzá, hanem 13 milliárd köbméter földgázt kap érte. Ezt aztán eladja, egyebek között egy 2015-ig szóló kizárólagos szerződés keretében a Firtas 100 százalékos tulajdonában lévő EMFESZ Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nek, a magyar földgázpiac legnagyobb szabadpiaci szereplőjének. A RosUkrEnergo élén kizárólag orosz menedzserek állnak, köztük a kezdettől fogva ott dolgozó Konsztantyin Csujcsenkóval, akit 1992-ig a KGB foglalkoztatott. Csujcsenkóról egyébként köztudott, hogy valaha a Gazprom mai vezérigazgató-helyettesével, Alekszandr Medvegyevvel járt együtt Leningrádban egyetemre.

Az amerikai képviselőház külügyi bizottsága nemrég a kelet-európai térség orosz gázfüggőségét s ezzel kapcsolatban a demokrácia veszélyeit elemezte (HVG, 2007. augusztus 4.). Egyebek között arra jutott, hogy a RosUkrEnergo és a hozzá hasonló közvetítő cégek tetemes nyereségéből mindössze néhány magánszemély gazdagodik, akik rendre szoros politikai kapcsolatban állnak ukrán és orosz politikai vezetőkkel. A pénztömegből - véli az elemzés - bőven jut az ukrán politikusok befolyásolására és az orosz érdekek támogatására, ami letérítheti a térség országait a demokrácia útjáról.

Aki Firtassal üzletel, az a Gazprommal üzletel - gyanítják jól értesült bécsi elemzők. Firtas most "osztrákosította" legfőbb cégeit, így a Centragast és az eddig az EMFESZ-t Ciprusról irányító Mabofi Holdingot is, továbbá vegyipari, gázvezeték-építő, ingatlannal foglalkozó vállalkozásait. De hogy pontosan kik között közvetít, nem tudni, a vállalkozásainak honlapján feltüntetett telefonok a Raiffeisen Investment AG-nál csörögnek.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Radar 360: Orbán a Trump-botrányban és a "beteg dologról"

Radar 360: Orbán a Trump-botrányban és a "beteg dologról"

Eljárás indult a TV2 és az Origo ellen a XI. kerületi polgármester rágalmazása miatt

Eljárás indult a TV2 és az Origo ellen a XI. kerületi polgármester rágalmazása miatt

Alföldi Karácsony megválasztása után: Eufóriát éreztem. Reményt

Alföldi Karácsony megválasztása után: Eufóriát éreztem. Reményt

Törölje le a telefonjáról ezt az alkalmazást, különben pórul járhat

Törölje le a telefonjáról ezt az alkalmazást, különben pórul járhat

Marabu Féknyúz: Hadházy, Orbán és a magyar zászló

Marabu Féknyúz: Hadházy, Orbán és a magyar zászló

Botránnyal kezdődött az ülésszak a Parlamentben: Orbán, Hadházy és Gyurcsány a főszerepekben

Botránnyal kezdődött az ülésszak a Parlamentben: Orbán, Hadházy és Gyurcsány a főszerepekben