Temetik a minőségi újságírást az USA-ban, miután a bulvárlapjairól ismert Rupert Murdoch médiacézár felvásárolta a tekintélyes Wall Street Journal gazdasági napilapot kiadó Dow Jones céget.

HVG
Paris Hilton zseni, "Segíti-e a liberális média a terrort?" - ilyen szalagcímekkel hökkentették meg a minap a járókelőket a minőségi újságírás egyik vezető lapja, a Wall Street Journal (WSJ) átfazonírozott példányaival a Dow Jones (DJ) kiadóvállalat manhattani központja előtt. A bulvárosított gazdasági lappal arra a félelemre próbálták felhívni a figyelmet, hogy oda az évszázados múltú WSJ híroldalainak objektivitása, a kiadót ugyanis felvásárolta a bulvárlapjairól ismert Rupert Murdoch sajtócézár. Az ausztrál születésű, amerikai állampolgár Murdoch 5,6 milliárd dollárt adott a DJ-ért, hogy beillessze News Corporation nevű médiabirodalmába.

A médiamágnás április végén tett először színfalak mögötti ajánlatot, amivel nem kis riadalmat keltett. A keménykezű Murdochtól nemcsak az üzletemberek bibliájának nevezett WSJ szerkesztőségének függetlenségéért aggódó újságírók tartottak, hanem a kiadóban a szavazati jogok 64 százalékát birtokló Bancroft család is. A vállalatot 105 éve, több generáción át tulajdonló famíliát és a hírlapírókat végül azzal sikerült meggyőzni, hogy statútumban rögzítették a WSJ szerkesztőségi önállóságának csorbítatlanságát és a pártatlan tájékoztatás kötelezettségét, felügyeletére pedig neves független szakértőkből álló, öttagú bizottságot hoztak létre. Murdoch egyúttal vállalta, nem nyúl a lap vezetéséhez, sőt befektetésekkel erősíti az újságot. Az is számított a família megnyerésében, hogy Murdoch gáláns volt: a bejelentéskori árfolyamnál csaknem kétharmaddal többet fizet.

Igazi ékkövet illeszthet 70 milliárd dollárt érő globális sajtóbirodalmába Murdoch, aki már egy évtizede szemet vetett a WSJ-re. A 33 Pulitzer-díjat begyűjtött újságnak 1,7 millió előfizetője van az Egyesült Államokban, ahol a második legnagyobb példányszámú országos napilap a könnyedebb hangvételű USA Today után. Internetes változatára 900 ezren fizetnek elő, ennyi olvasónak egyetlen más nyomtatott újság sem képes eladni pénzért látogatható online változatát.

A WSJ is megsínylette azonban a nyomtatott sajtót - különösen a minőségi lapokat - világszerte sújtó példányszám- és hirdetési bevételcsökkenést. Az amerikai napilapok májusban éves szinten 9 százalékkal kevesebb pénzt kasszíroztak reklámból - elsősorban az internetes és az elektronikus média térnyerése miatt. A WSJ-nél ennél valamivel kisebb volt a visszaesés.

Murdoch konzervatív nézeteit a hírtévézés úttörőjét, a CNN-t az első helyről három éve letaszító amerikai Fox News csatorna tükrözi, a könnyedebb sajtó iránti érdeklődését pedig az USA-ban a New York Post, Angliában a The Sun és a News of the World bulvárlap. A WSJ szerkesztőségi véleményoldala - amely az angolszász újságszerkesztési hagyományoknak megfelelően élesen elválik a tárgyszerű híroldalaktól - konzervatív politikai vonalat követ, amely többnyire egybeesik George W. Bush elnökével, valamint az iraki háború támogatásával. A sajtócézár kétségtelenül szereti instruálni lapjait, ám amikor 1981-ben megvette a patinás londoni The Timest, garantálta függetlenségét, és ezt többé-kevésbé be is tartotta. Azt sem lehet ráfogni, hogy szűkkeblű a minőségi újságokkal: a kiadó 110 tagú lapcsaládja nyereséges, ám a pénzt a bulvárkiadványok hozzák, a nívósabbak inkább viszik. Az Australian napilap például csak két évtizeddel 1964-es megvétele után hozott nyereséget, a The Timestól pedig jövőre remélnek először profitot.

Murdoch októberben induló gazdasági hírtévéje, a Fox Business Network számára a most megszerzett kiadó gazdasági hírügynöksége (Dow Jones Newswires), valamint a WSJ napilap cikkekkel, elemzésekkel és kommentáló újságírókkal szolgálhat. Igaz, a WSJ a rivális General Electric médiacsoportjához tartozó CNBC tartalomszállítója, de a 2012-ig szóló szerződésből Murdoch alighanem megpróbálja majd kivásárolni. A helyére a CNBC-nél a brit Pearson kiadó gazdasági napilapja, a londoni Financial Times léphet. Murdoch ígéretei szerint nemcsak a DJ gazdasági sajtóbirodalma - így a befektetőknek szánt Barron's pénzügyi hetilap és az átlagos felhasználóknak kínált MarketWatch portál - nyújtotta együttműködési előnyöket használja ki, de a WSJ ázsiai és európai kiadásának a terjeszkedését is segíti.

Márpedig a WSJ 80 ezer példányban megjelenő európai mutációjának éppen a vén kontinensen naponta 130 ezrével fogyó Financial Times a legnagyobb vetélytársa. Murdoch többletpénzt szán a WSJ washingtoni irodájának erősítésére is, és napi néggyel több politikai oldalt szeretne látni, hogy olvasókat csábítson el a vezető amerikai politikai napilaptól, a példányszám alapján harmadik New York Timestól. A DJ Newswires révén pedig a gazdasági hírügynökségek között piacvezető Bloomberggel, valamint a kanadai Thomson és a brit Reuters nemrég fúzióra lépett kettősével veheti fel a versenyt.

A 76 éves Murdoch is azt szeretné, hogy birodalma családi kézben maradjon, és az irányítást James fia vegye át, a Bancroftok kivásárlásával újabb klasszikus laptulajdonos família száll ki az amerikai sajtóból. A két nagy országos minőségi napilap - a Wall Street Journal és a New York Times -, illetve a vezető regionális újságok, mint a Washington Post, a Chicago Tribune vagy a Los Angeles Times a nyomtatott sajtó aranykora, a 20. század eleje óta családi tulajdonban álltak. Az utóbbi két lapot 116 éven át birtokló Chandlerek az idén adták el tulajdonukat az ingatlanbizniszben meggazdagodott Sam Zell milliárdosnak, tavaly pedig a hírügynökséget és helyi napilapokat tulajdonló Knight Ridder kiadó örököse, Tony Ridder vetett véget családja 114 éves kiadói munkásságának.

Az újságokkal politikai befolyás is járt: a Chandlerek a Kaliforniából indult Richard Nixon pályafutását építették, akit elnökként a Graham famíliához tartozó Washington Post által kirobbantott Watergate-botrány buktatott meg. A Graham család azonban a széthúzó és megosztott Bancroftokkal szemben szorosan őrzi a Washington Postot, akárcsak a Sulzberger família a vietnami háborúról annak idején a kormányzati nyomással nem törődve tudósító New York Timest.

Tarlós István: Mindig nehezen viseltem el a vereséget

Tarlós István: Mindig nehezen viseltem el a vereséget

Alig marad el a rekordtól a választási részvétel

Alig marad el a rekordtól a választási részvétel

Balhé Pécsen: a jobbikos képviselőt falhoz nyomták, az ATV riporterét bántalmazták

Balhé Pécsen: a jobbikos képviselőt falhoz nyomták, az ATV riporterét bántalmazták

Elhunyt Tarantino egyik igazán karakteres színésze, Robert Foster

Elhunyt Tarantino egyik igazán karakteres színésze, Robert Foster

Újabb plakátokat rongáltak meg az ARC kiállításon

Újabb plakátokat rongáltak meg az ARC kiállításon

Alsószentmártonban 100 szavazó áll még sorba

Alsószentmártonban 100 szavazó áll még sorba