Egy teljes toszkán települést vásárolt fel Európa vezető utazási irodája, a német TUI, hogy a tömegturizmustól megcsömörlött pénzes utazókat az üdülőfaluba csábítsa.

Kissé romos középkori templom, kihalt utcák, helyenként felújításra, átépítésre szoruló házak, jobb időket megélt várkastély - ez a látvány fogadja a Firenze közelében, a toszkán vidék egyik dombtetőjén fekvő településre, Castelfalfiba tévedt turistát. Az olajfákkal és szőlővel borított lankák övezte Castelfalfi még ebben az állapotában is megtetszett a legnagyobb európai utazási iroda, a TUI menedzsereinek, akik nemrég szőröstül-bőröstül felvásárolták a 10 négyzetkilométernyi területen lévő falut.

A hannoveri székhelyű, a tavalyi évet 14 milliárd eurós forgalom mellett 781 milliós nyereséggel záró TUI 250 millió eurót fizetett a Pisához és Siennához is közel fekvő Castelfalfit pár éve amolyan üdülőfaluvá átépítő tulajdonosnak, a Battanta családnak. A firenzei família nem száll ki teljesen az üzletből: a vételáron felül 15 százalékos részesedése marad az üdülőfalut működtető Tenuta di Castelfalfi SpA. cégben, melyet ezentúl a TUI irányít. Az üzlet csak a falu egyetlen épületét, a beszakadt tetejű templomot nem érinti, az a szomszédos város egyházközségének a tulajdona, de az utazási iroda azt is felújítja.

Castelfalfi soha nem volt a maga ura, a település évszázadokon át nemesi családok tulajdonában állt, s azok a földjeiket műveltették az ott élőkkel. Mindig is a mezőgazdaság, főként a bor és az olajbogyó adta a legfőbb megélhetést. A helybéliek az 1900-as évek elején a dohánytermesztéssel is megpróbálkoztak, dohánygyár is épült a faluban, ám nem jártak sikerrel. Az 1960-as évektől a település néhány száz lakosa fokozatosan felhagyott a mezőgazdasággal, és lassanként elvándorolt, a faluban az őslakosok közül mára mindössze két család maradt. Castelfalfinak nemrég épp ez az elhagyatottság hozott némi pénzt: az Oscar-díjas Roberto Begnini itt forgatta Pinokkió című filmjét.

Nem a németek az első befektetők, akik fantáziát látnak a középkori toszkán településben. Többen is belevágtak az utóbbi évtizedekben, hogy üdülőparadicsommá varázsolják Castelfalfit, ám rendre kudarcot vallottak. Az 1970-es években a falu házaihoz illő stílusban közel félszáz apartmanház épült, illetve újult meg, ám kihasználtság hiányában az üzlet bedőlt. Az eddigi legnagyobb beruházást egy milánói ingatlantársaság hajtotta végre. Az 1980-as évek közepén luxusüdülőhelyet képzeltek el: a csődbe ment dohánygyárat háromcsillagos szállodává alakították, mellette pedig strandot és golfpályát létesítettek.

A Hotel Medici Tornaquinci sem vonzott azonban elég turistát, ezért eladták a Battanta családnak, de ők sem tudtak több vendéget odacsábítani. Nemhogy fejlesztésre és karbantartásra nem futotta, de a vállalkozás még veszteséges is lett, a család ezért nézett tőkeerős üzlettárs után.

Jelenlegi állapotában kevesen keresik fel az üdülőfalut, és bár a cég internetes honlapján továbbra is hirdeti magát, az apartmanházak konganak az ürességtől, többségüket láthatóan évek óta nem lakták, nem is takarították. A Mediciek egykori várkastélyának - ahonnan a 20 kilométerre lévő másik festői hegyi faluig, San Gimignanóig is ellátni - az étterme is zárva van, szemlátomást régóta nem fogadott vendéget. Csupán két kis vendéglő és a szálloda működik, de a szobák fele - tájékoztatta a HVG-t a recepciós - ott is üres. A Montaione városkából bejáró alkalmazottak most abban bíznak, az új tulajdonos - ígéreteinek megfelelően - az októberi zárás után megkezdi a felújítást, és a jövő tavaszi nyitáskor visszaveszik őket.

Erre meg is lehet minden reményük. A TUI azzal számol, hogy az apartmanok felújítása után az üdülőfaluban további háromszáz munkahelyet teremt. A cég elsősorban légitársasága, az Olaszországba irányuló járatok terén Németországban piacvezető TUIFly révén akarja megtölteni élettel a firenzei reptértől mindössze 45 kilométerre lévő Castelfalfit. A cég abban bízik, hogy az utóbbi években egyre divatosabb csendes és festői toszkán vidék - konyhájával és boraival - elegendő számban vonzza majd Castelfalfiba a tengerparti tömegüdülést megelégelt, újfajta pihenésre, kikapcsolódásra vágyó tehetősebb német családokat. Becslések szerint évente 3 ezer turista fordulhat meg a településen, ahol fel akarják éleszteni az elhalt mezőgazdaságot is: a falu 30 hektárnyi szőlő- és olajültetvényére alapozva bort és olívaolajat készítenek majd.

TÁLAS ANDREA / CASTELFALFI

Újabb helyen bukkannak majd fel reklámok a Facebookon

Újabb helyen bukkannak majd fel reklámok a Facebookon

A katalán elnök tárgyalni akar Madriddal

A katalán elnök tárgyalni akar Madriddal

2600 ingatlant ürítettek ki eddig a végrehajtók idén

2600 ingatlant ürítettek ki eddig a végrehajtók idén

Gyurcsány: csak becsületes politikus tudja szolgálni a hazát

Gyurcsány: csak becsületes politikus tudja szolgálni a hazát

Jennifer Lawrence férjhez ment

Jennifer Lawrence férjhez ment

A világűr határára küldi az 5G-s okostelefonját a Samsung, és bárki "használhatja" majd

A világűr határára küldi az 5G-s okostelefonját a Samsung, és bárki "használhatja" majd