Tetszett a cikk?

HVGA tavaszinál óvatosabb derűlátással értékelte az eurózóna és az EU növekedési kilátásait az Európai Bizottság (EB)...

HVG
A tavaszinál óvatosabb derűlátással értékelte az eurózóna és az EU növekedési kilátásait az Európai Bizottság (EB) múlt heti gazdasági előrejelzésében. Az unió hazai össztermékének (GDP) 80 százalékát adó hét tagállam - Németország, Franciaország, Olaszország, Nagy-Britannia, Spanyolország, Lengyelország és Hollandia - második negyedévi mutatói alapján a brüsszeli szakértők az idei évre 0,1 százalékponttal alacsonyabb növekedést jósolnak, mint legutóbbi, februári prognózisukban: 2,8 százalékot az EU egészében és 2,5 százalékot az euróövezetben. Az ok a vártnál rosszabb április-júniusi teljesítmény, ami alapján feltételezhető, hogy a növekedés e ciklusban Európában tavaly érte el a legmagasabb ütemet.

A lassulásra utaló jeleket felerősítette az amerikai jelzáloghitel-válság nyomán kialakult feszültség és a befektetői bizalom megrendülése. A szilárd alapokon nyugvó európai gazdaság szembe tud nézni a pénzpiaci zavarokkal, ám felerősödtek a növekedést fenyegető kockázatok - hangsúlyozta Joaquín Almunia gazdasági és pénzügyi biztos. Biztató, hogy az eurózónában és az EU egészében egyre inkább a lakossági fogyasztás húzza maga után a termelést, és 7 százalék alá csökkent a munkanélküliség, amire a nyolcvanas évek eleje óta nem volt példa. Ugyanakkor egyre több a globális bizonytalansági tényező, így az amerikai gazdaság vártnál gyorsabb lefékeződése, az euró erősödése és az energiaárak emelkedése.

Nemzetközi gazdaság

Kasszatúrók

Még alá sem írták az EU-alkotmány helyébe lépő reformszerződést, máris újabb kényes dossziét nyitott meg az Európai Bizottság: megkezdte a költségvetési rendszer felülvizsgálatának előkészítését.

Az Nvidia idén ősztől már csak Windows 10-re ad ki új drivereket

Az Nvidia idén ősztől már csak Windows 10-re ad ki új drivereket

Elképesztő jelenetek zajlottak a Delta légitársaság járatán az egyik utas miatt

Elképesztő jelenetek zajlottak a Delta légitársaság járatán az egyik utas miatt

Az ügyészség saját magát dicséri a korrupciós vádemelések miatt

Az ügyészség saját magát dicséri a korrupciós vádemelések miatt