Tetszett a cikk?

Az utóbbi évek török gazdasági és társadalmi életének fejlődését szimbolizálja az 52 éves Güler Sabanci (képünkön)...

Az utóbbi évek török gazdasági és társadalmi életének fejlődését szimbolizálja az 52 éves Güler Sabanci (képünkön), aki nő létére három éve vezeti a muszlimok lakta ország egyik legnagyobb vállalatbirodalmát, a Sabanci Holdingot. A legnevesebb törökországi egyetemeken vállalatirányítást tanult Sabanci azzal verekedte be magát a férfiak uralta török vállalati elitbe, hogy a holding egyik legsikeresebb üzletágává fejlesztette a gumiabroncsgyártó részleget, ahol fokról fokra lépkedett felfelé a ranglétrán. A londoni Financial Times üzleti napilap által a világ tíz legbefolyásosabb asszonya közé sorolt Güler Sabanci álma, hogy bebizonyítsa: Törökország a földközi-tengeri térség Kínája.

A mindig elegánsan öltözködő, rövid szőke frizurát viselő asszony - aki Törökországban szokatlan módon egyedül él - lelkes Európa-barát. Szerinte az uralmon lévő, iszlamista gyökerű Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) nem veszélyezteti az ország világi alapjait és a demokráciát. Güler Sabanci az ország európai részén fekvő Trákiában egy borgazdaságot is vezet, ahol Franciaországban beszerzett szőlőtőkékből készít bort, és a nedűből évente 35 ezer - neve kezdőbetűjével, G-vel jelzett - palackot adnak el.

Nemzetközi gazdaság

Távolsági járat

Az alig több, mint fél évtizedes török buszmárka, a Temsa immár az egyik legnépszerűbb Európában. A cég és anyavállalata, a Sabanci a török üzleti élet fejlődésének a jelképe.

Kövér László: A világ azoké, akik teleszülik

Kövér László: A világ azoké, akik teleszülik

Emmi: Az orvosok csak az ellenzék és a sajtó miatt bizonytalanok

Emmi: Az orvosok csak az ellenzék és a sajtó miatt bizonytalanok

Öt év börtönre ítélték a román parlament volt elnökét

Öt év börtönre ítélték a román parlament volt elnökét