Máris kevesebb mozzarella fogy Olaszországban egy dioxingyanú miatt. Japán fel is függesztette az importot, az EU pedig vizsgálódik.

Egész oldalas újsághirdetésekben győzködte a vásárlókat a múlt héten a dél-olaszországi Campania megye mozzarellagyártóinak szövetsége, hogy a régiójukból származó, EU-védettséget élvező Mozzarella di Bufala Campania sajtféleség nem tartalmaz egészségre káros anyagokat. Pár nappal korábban ugyanis felmerült a gyanú, hogy néhány csordában a megengedettnél több rákkeltő dioxin került a fekete vízibivalyok tejébe, márpedig abból készül az igazi mozzarella. A gyanú nyomán az olaszországi mozzarellafogyasztás hirtelen a felére zuhant, több nagy vásárló, így Japán és Dél-Korea, valamint Kína és Szingapúr rögtön felfüggesztette a főként pizzafeltétként és salátákhoz használt, de paradicsommal és bazsalikommal önmagában is előszeretettel fogyasztott olasz sajtféle importját. Két japán repülőtéren közel 4 tonna mozzarellaszállítmányt tartóztattak fel az olaszországi vizsgálatok eredményére várva, s Dél-Korea is beviteli tilalmat rendelt el.

Hasonló intézkedéseket helyezett kilátásba az EU is. Róma azonban már a múlt héten megküldte Brüsszelnek a kért információkat, s mivel úgy tűnik, hogy fertőzött mozzarella nem hagyta el az országot, egyelőre nem rendelték el az unió egészére kiterjedő tilalmat. A római egészségügyi hatóságok arról is tájékoztatták Brüsszelt, hogy Campania megye 130 tejgazdasága közül 25 Nápoly környéki farmon eddig 66 bivalyban találtak az uniós szabványoknál több dioxint. További 83 gyanúsnak vélt farmon pedig karanténba helyezték az állatokat, amíg a vizsgálatok be nem fejeződnek.

Egyes feltételezések szerint a fertőzés összefüggésben lehet a hónapok óta húzódó Nápoly környéki szemétbotránnyal. Az állatok szervezetébe úgy kerülhetett dioxin, hogy olyan területeken legeltették őket, ahol mérgező ipari hulladékot temettek a föld alá.

Ha külföldre nem is, a helybeli piacokra szállítottak a fertőzött mozzarellából. Hiába próbálta nyugtatni a fogyasztókat Paolo de Castro egészségügyi miniszter, hogy a sajtféle csak akkor lehet káros az egészségre, ha valaki legalább hét kilót elfogyaszt belőle, a vásárlók bizalmatlanok. Nemigen hittek a nápolyi élelmiszerboltokban kihelyezett feliratoknak sem, melyek szerint az ott árult mozzarella garantáltan nem fertőzött. Az előrehozott választásokra készülő politikusok sem maradtak ki a lakosságnyugtató kampányból: a jobboldali Silvio Berlusconi és a baloldali Walter Veltroni egyaránt jóízűen falatozott mozzarellát a kamerák előtt.

A Mozzarella di Bufala Campania 1996 óta szerepel az EU-tagországok közel nyolcszáz, kizárólagos névhasználatra érdemesített, védett élelmiszerének a listáján. Ez kizárólag a fekete vízibivaly tejéből Campaniában készült mozzarellára vonatkozik. Az Ázsiában őshonos bivalyfajtát a gótok honosították meg a térségben a korai középkorban. Teje oly gazdag zsírban, hogy nehezen emészthető, italként nem is nagyon fogyasztják - elsősorban sajtkészítésre használják. Az egyik legszegényebb olaszországi megye, az 5,8 millió lakosú Campania mellett a szomszédos Lazio és Puglia egyes területein készítik még az autentikus mozzarellát, többnyire kézi munkával. Ez egészen más, mint az Olaszország más vidékein, valamint külföldön - például Magyarországon - tehéntejből, üzemi körülmények között előállított könnyű, fehér sajt. Az eredeti lágyabb és omlósabb, és legalább kétszer olyan drága, mint a kissé gumiszerű, tehéntej alapú fehér sajt. Szintén bivalytejből készül, de nem áll EU-védettség alatt az Olaszország északi részén, így Lombardiában és Veneto megyékben gyártott mozzarella. Tavaly Campaniában 33 ezer tonna mozzarellát állítottak elő a 20 ezer alkalmazottat foglalkoztató, többnyire családi kézben lévő tejgazdaságok, a 300 millió euró értékű termék 16 százalékát exportálták, főként az EU-ba, valamint az USA-ba, illetve Japánba és Oroszországba.

TÁLAS ANDREA

Batman-fegyvert kapnak a rendőrök Los Angelesben

Batman-fegyvert kapnak a rendőrök Los Angelesben

Trudeau egy titokban felvett videón élcelődött Trumpon, aki meg is sértődött

Trudeau egy titokban felvett videón élcelődött Trumpon, aki meg is sértődött

Androidos? Kész az új Opera böngésző, kellemesebb lesz vele este netezni

Androidos? Kész az új Opera böngésző, kellemesebb lesz vele este netezni

Ibrahimovic visszatérhet a csapathoz, amely annak idején átverte

Ibrahimovic visszatérhet a csapathoz, amely annak idején átverte

Adventi mesenaptár - december 4.

Adventi mesenaptár - december 4.

Összement a mosásban az Audi A4: íme az új A3

Összement a mosásban az Audi A4: íme az új A3