A korábbi mintatanuló Kazahsztánt rendítette meg leginkább a volt szovjet tagköztársaságok közül a nemzetközi hitelválság, s ez a külföldi befektetőknek kedvezhet.

HVG
Nemcsak Amerikában lehet bajba került bankot olcsón venni, hanem a tőle távoli Kazahsztánban is, amelyet szintén megcsapott a nemzetközi hitelválság szele. Kihasználta ezt a legnagyobb dél-koreai pénzintézet, a Kookmin is, amely a minap 634 millió dollárért 30 százalékot vásárolt a kazah ranglistán hatodik Bank Center Creditben, és szeretné többséggé hizlalni részesedését. A jó vételi lehetőség oka, hogy hat évig tartó töretlen és gyors fejlődés után megtorpant a kazah bankrendszer menetelése.

Az ok egyszerű: miközben a pénzintézetek hosszú futamidejű hiteleket nyújtottak, forrásaikat rövid távú kölcsönökből töltötték fel, amelyek lejáróban vannak. A hitelválság miatt viszont ma már nem lehet a korábbi kedvezményes feltételekkel külföldi kölcsönökhöz jutni. Asztanai becslések szerint a kazah bankok külföldihitel-állománya eléri a 40 milliárd dollárt, s ebből mintegy 12 milliárdot kellene visszafizetni az idén. A kazah pénzpiacra 2005 decembere és 2007 júniusa között mintegy 7 milliárd dollár spekulációs tőke áramlott a helyi valuta, a tenge felértékelődésére számítva, majd a bajok csíráinak láttán, a tavalyi év végéig e pénz 90 százaléka el is illant az országból. A helyzetet tovább rontja, hogy az utóbbi két-három évben a fogyasztói és kisvállalkozói hitelpiacot éppen kiépítő kazah bankok nem voltak elég óvatosak a hitelezésben, s emiatt jelentősen megugrott a kétes kinnlevőségek aránya.

A gyorsan bejelentett reformok nyomán 33 szereplősre olvadt pénzintézeti piac szereplői első lépésként lázas betétgyűjtésbe kezdtek, miközben megszigorították a hitelkihelyezés feltételeit. Nőttek a betéti és hitelkamatok, a bankok pedig gyakorlatilag felhagytak a készpénzhitelek folyósításával, s csak a már bizonyítottan jó adósnak számító ügyfelek kaptak hitelkártyákat. Az állam is mentőakciót indított - elemzők szerint részben a likviditás fenntartása érdekében adott pénzinjekciók eredménye, hogy a 2005-ös 6 és a 2006-os 8 százalék után tavaly már 18 százalékos volt a kazahsztáni infláció üteme. A mentőakcióba az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) is bekapcsolódott, amely az idén a tervek szerint mintegy 500 millió dolláros hitelt nyújt egyes kazah bankoknak. Az EBRD annak ellenére is kitart Kazahsztán mellett, hogy a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő intézet elemzése szerint a közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaság bankjainak hitel- és likviditási válsága átnyúlhat 2009-re is.

A nehézségek láttán a külföldi bankok kazahsztáni beruházásait korábban makacsul akadályozó asztanai kormányzat is engedékenyebbé vált. Míg az utóbbi években a kazah pénzintézetek terjeszkedtek a térségben - leginkább Tádzsikisztánban és Kirgíziában -, 2007 őszén megjelentek a külföldiek a kazah piacon. Az első fecske a legnagyobb orosz pénzintézet, az állami többségű Szberbank volt, amely meg nem erősített hírek szerint több mint félmilliárd dollárért megvette a Texaka bankot. Az Unicredit-csoport az ötödik legnagyobb kazah pénzintézetet, az ATF bankot vásárolta meg 2,1 milliárd dollárért. Asztanai lapjelentések szerint több külföldi bank, köztük az osztrák Raiffeisen is fontolgatja, hogy megjelenik a 15 milliós, olajban gazdag ország piacán. A külföldi jelenlét azonban aligha lesz meghatározó, hiszen a három legnagyobb bank - amely a betétek mintegy hatvan százalékát kezeli - egyelőre hazai kézben marad.

A kazah bankszektorról készült ING-elemzés szerint nem fenyeget összeomlás, sőt 2009 után - a nemzetközi hitelfelvételi lehetőségek várható bővülésének és a kazah bankok nemzetközi terjeszkedésének köszönhetően - ismét felgyorsul majd a helyi pénzintézetek növekedése. Az amszterdami központú nemzetközi bankcsoport szerint a stabilitás helyreállításában fontos szerepet játszik, hogy Nurszultan Nazarbajev államfő szinte korlátlan hatalommal rendelkezik, s emiatt a segítségre kész állam gyorsan és hatékonyan képes megtámogatni az esetleg bajba kerülő bankokat. A lendületesen növekvő olaj- és gázexport bevételeiből - amelyek a tavaly 8,7 százalékos gazdasági növekedést is fűtik - minden bizonnyal futja majd a beavatkozásra. Ez annál is inkább valószínű, mert Kazahsztán - Üzbegisztánnal és Türkmenisztánnal közösen - nemrég bejelentette, hogy 2009 januárjától a jelenleginél jóval magasabb áron, ezer köbméterenként legalább 300 dollárért kívánják eladni Oroszországon keresztül a területükön kitermelt földgázt.

Öt betegből négyet már 24 órán belül hazaküldenek a sebészetről a műtét után

Öt betegből négyet már 24 órán belül hazaküldenek a sebészetről a műtét után

Hat gólos hátrányból verte a Szeged a PSG-t

Hat gólos hátrányból verte a Szeged a PSG-t

Három fészekben 51 tojást találtak a majdnem kihalt királyi teknősből

Három fészekben 51 tojást találtak a majdnem kihalt királyi teknősből

Gyurcsány Ferenc régi harcostársai bukkannak fel a DK-frakció kasszája körül

Gyurcsány Ferenc régi harcostársai bukkannak fel a DK-frakció kasszája körül

Egy új gyorsteszt a légúti betegségek akár 40 kórokozóját is kimutatja

Egy új gyorsteszt a légúti betegségek akár 40 kórokozóját is kimutatja

2100 cigarettát szívattak el egy robottal, és csúnya dolgok kerültek elő a csikkekből

2100 cigarettát szívattak el egy robottal, és csúnya dolgok kerültek elő a csikkekből