Gyors bevásárlásokkal egy csapásra a harmadik lett a francia Groupama az utóbbi három évben négyszeresére bővült román biztosítási piacon.

HVG
Amit a többi francia biztosítónak 18 év alatt nem sikerült elérnie a román piacon, azt a Groupama három cég megvásárlásával öt hónap alatt megtette: a semmiből - 450 millió euróért - a harmadik legnagyobb szereplővé vált. Felzárkózott az első német Allianz-Tiriac csoport, illetve a második, az osztrák Vienna Insurance Group (VIG) birtokolta Omniasig mögé. Tervszerűen először a BT Asigurarit vette meg, majd az OTP Garancia felvásárlásával (HVG, 2008. február 16.) megszerezte annak romániai leányvállalatát, végül lenyelte a legnagyobb falatot, az Asibant.

A Groupama már három évvel ezelőtt megbízta az osztrák Raiffeisen Investmentet, hogy nagyjából félmilliárd euróért keressen neki cégeket, amelyek megszerzésével megvetheti a lábát a román piacon. Az első felkínált lehetőség az egykori állami biztosító, az Asirom volt, de ez végül a bukaresti Rasdaq tőzsdén keresztül a VIG ölébe hullott, így a franciáknak három, felvásárlásra érdemes cég maradt: a Banca Transilvania (BT) biztosítási ága, a BT Asigurari; az Asiban; illetve az Erste tulajdonában lévő BCR kereskedelmi bank biztosítója, a BCR Asigurari. A BT Asigurarit 2007 végén simán megvették 100 millió euróért, az Asibanért viszont rajtuk kívül a szintén francia AXA, az olasz Generali, valamint a holland Eureko és Aegon is harcba szállt. A Groupama végül azzal nyert, hogy a legtöbbet, 350 millió eurót volt hajlandó letenni az asztalra.

HVG
Ennyit nem ér meg a versenyben alulmaradtak szerint a 141 fiókkal, ezer alkalmazottal és közel 1500 biztosítási ügynökkel 2007-ben összesen 185,8 millió eurós díjbevételt és 3 millió eurós profitot hozó Asiban, amely sajátos körülmények között született 1996-ban. A fáma szerint 1995-ben a második legjelentősebb kereskedelmi bank, a - ma már a francia Société Générale tulajdonában lévő - BRD vezérigazgató-helyettese, Petre Bunescu körlevelet küldött az összes pénzintézetnek, azt javasolva, hogy közösen hozzanak létre egy biztosítót. A legtöbben válaszra sem méltatták, de némi rábeszélés eredményeként végül sikerült a BCR-rel, a CEC takarékpénztárral, a BT-vel és az utolsó pillanatban visszalépő Alpha Bank helyett beugró, vasúti biztosítóberendezéseket gyártó ISAF iparvállalattal összehozni az Asibant.

Az egyenként 20 százalékos részvénycsomagot birtokló tulajdonosoknak azonban a sikeres működést látva megjött az étvágyuk, és mindegyik ki akarta vásárolni a másikat. Ez állandó feszültséget okozott közöttük, ráadásul időközben a bankok mindegyike saját biztosítót is alapított. Egyedül az ISAF nem látott fantáziát a közösködésben, és 2006-ban 12 millió euróért eladta részét a többieknek - ha vár, most 70 milliót vághatna zsebre a Groupamától. Így azonban a 350 milliót csak négy egyenlő részre kellett osztani, s az összeg várhatóan jócskán megdobja majd a kvartett 2008-as profitját is.

Az adásvételi szerződés aláírásakor Francois Lemoux, a tavaly 14,9 milliárd eurós forgalmat lebonyolító és 938 milliós profitot termelő Groupama International vezérigazgatója bejelentette Bukarestben, hogy 2009-ig saját logójukat is a megvett biztosítók neve mellé biggyesztik, de már gondolkodnak a BT Asigurari-Asiban fúzióján és az OTP Garancia integrálásának módján is.

A döntést serkentheti, hogy a Groupama pezsgő, botrányoktól mentes biztosítási piacon landolt Romániában. A bevételek tavaly 25 százalékkal nőttek, és az idei évre az elemzők a 30 százalékot sem tartják lehetetlennek, ami akár 3 milliárd eurósra is hizlalhatja a piacot. Varujan Vosganian román pénzügyminiszter szerint tíz év alatt a biztosítók díjbevétele megháromszorozódhat, és 2017-re elérheti a 10 milliárd eurót.

Jelenleg az országban 42 engedélyezett biztosító versenyez az ügyfelekért, közülük kilenc kizárólag életbiztosítással foglalkozik, 21 pedig általános biztosítással. Elemzők további gyors növekedést várnak, mert a kilátások ígéretesek: a romániai lakosság biztosítási "lefedettsége" még mindig rendkívül alacsony, főként a fejletlenebb megyékben. A nagyok erős piaci pozíciója nem riasztja el az újonnan érkezőket: a biztosítási felügyelet (CSA) szerint az EU többi tagországából már nem kevesebb mint 150 biztosító jelezte érdeklődését. A legtöbben Nagy-Britanniából kopogtattak, de német, ír és osztrák cégek is hasítanának a piacból.

IRHÁZI JÁNOS / ARAD

Felszólítottak a Brexit miatt egy 101 éves férfit, hogy a szüleivel igazolja magát

Felszólítottak a Brexit miatt egy 101 éves férfit, hogy a szüleivel igazolja magát

1,7 milliárd forintba kerül a Pagani legújabb, 827 lóerős autója

1,7 milliárd forintba kerül a Pagani legújabb, 827 lóerős autója

Nem nyugodtunk bele Trianonba

Nem nyugodtunk bele Trianonba

Nem működik a Chrome-bővítménye? Lehet, hogy kémkedett ön után

Nem működik a Chrome-bővítménye? Lehet, hogy kémkedett ön után

A kínai befolyástól félti az európai vezetőket Soros György

A kínai befolyástól félti az európai vezetőket Soros György

Mark Zuckerberg: Nem a közösségi média a társadalmi megosztottság okozója

Mark Zuckerberg: Nem a közösségi média a társadalmi megosztottság okozója