Látni az alagút végét - vélik egyes szakértők egy évvel az amerikai jelzálogpiaci válság első komolyabb jeleinek...

Látni az alagút végét - vélik egyes szakértők egy évvel az amerikai jelzálogpiaci válság első komolyabb jeleinek feltűnése után. Henry Paulson amerikai pénzügyminiszter például a minap kijelentette: az USA maga mögött hagyta a krízis legnehezebb részét, bár "a kivezető úton lehetnek még buckák". Bizakodó Ben Bernanke, az USA jegybankjának szerepét ellátó Fed elnöke is, szerinte sikerült oldani a pénzpiaci feszültséget a likviditást növelő lépésekkel, igaz, teljes gyógyulást ő sem lát. Óvatos derűlátás érződik az Európai Központi Banknál (ECB) is, legalábbis José Manuel González-Paramo igazgatótanácsi tag egy minapi tanácskozáson a bizalom lassú visszatérését jósolta. Ennek is tulajdonítják, hogy az ECB május elején - néhány EU-tag nyomása ellenére - egyhangú döntéssel tartotta 4 százalékon az irányadó kamatlábat. A Fed ugyanakkor tavaly szeptember óta összesen 3,25 százalékponttal, 2 százalékra vitte le a kamatot.

A Fed időnként az ECB-vel összehangolt lépésekkel igyekezett fékezni a jelzálogpiaci válság továbbterjedését. A brit, a japán és a svájci jegybankhoz hasonlóan többször is a likviditási nehézségekkel küzdő bankszektor segítségére siettek. A világ pénzügyi rendszerének megnyugtatásában segíthet, ha a szakértők hangsúlyozzák: a bankok eddig már csaknem 300 milliárd dollár veszteséget írtak le, ám ennek túlnyomó része amerikai és brit pénzintézetekre, valamint a svájci UBS-re esik. Németországban a hitelállományához képest viszonylag keveset bukott a Deutsche Bank, és csak két kisebb regionális pénzintézet került nagyobb bajba. Ázsiában a második legnagyobb japán bank, a Mizuho Financial Group 2,9 milliárd dollárt írt le kevésbé megbízható amerikai adósoknak folyósított jelzáloghitelekhez kötődő papírok után, az a félelem viszont egyelőre nem igazolódott be, hogy a kínai Bank of China a válság nagy vesztesei közé sodródna.

Vannak persze borúlátók is. Jochen Sanio, a német pénzügyi felügyelet vezetője elképzelhetőnek tartja a válság súlyosbodását, és nem kommentálta azt a sajtóértesülést, hogy a Hypo Real Estate befektetési banknál eltitkolt, másodlagos jelzálogpapírokhoz kötődő problémák miatt vizsgálatot indítottak. Amerikában pedig attól tartanak, hogy a nagyarányú ingatlanárverések - az áreséssel párosulva - még nem fejtették ki teljesen pusztító hatásukat a lakossági fogyasztásra és vele a konjunktúrára. A politikusok is mozdultak: a washingtoni kongresszus mindkét háza az eladósodott ingatlantulajdonosok nehézségeit enyhítő javaslatokon dolgozik, és a szövetségi költségvetés komolyabb szerepvállalását szorgalmazza. Akárcsak elnökválasztási kampányukban a demokrata Hillary Clinton és Barack Obama, illetve a republikánus John McCain.

Nemzetközi gazdaság

Trezorlék

Adócsalásban való közreműködés gyanúja vetült az amerikai jelzálogpiaci válság nyomán a legnagyobbat bukott európai bankra, a svájci UBS-re.

Trump személyi ügyvédje már évek óta kavar Ukrajnában

Trump személyi ügyvédje már évek óta kavar Ukrajnában

Izraelben ismét egy volt vezérkari főnök harcol a miniszterelnökségért

Izraelben ismét egy volt vezérkari főnök harcol a miniszterelnökségért

Nyomoz a rendőrség a Vári Attilát érintő ügyben

Nyomoz a rendőrség a Vári Attilát érintő ügyben

104 menedékkérőt mentett ki egy hajó Olaszországnál egy gumicsónakból

104 menedékkérőt mentett ki egy hajó Olaszországnál egy gumicsónakból

Beindult a NASA Marsra kiküldött robotvakondja

Beindult a NASA Marsra kiküldött robotvakondja

Két férfi úgy gondolta, hogy az óbudai rendőrség parkolója a legjobb hely a füvezésre

Két férfi úgy gondolta, hogy az óbudai rendőrség parkolója a legjobb hely a füvezésre