Adócsalásban való közreműködés gyanúja vetült az amerikai jelzálogpiaci válság nyomán a legnagyobbat bukott európai bankra, a svájci UBS-re.

Nem elég, hogy alaposan megégette magát az amerikai másodlagos jelzáloghitel-válságban, és az idei első negyedévben 12 milliárd frankot bukott, most a veszteségnél is nagyobb veszély leselkedik Svájc első számú bankjára, az Union Bank of Switzerlandre (UBS). Az amerikai adóhatóság (IRS) gyanúja szerint a svájci pénzintézet adócsalásban vétkes az USA-ban. Az IRS néhány héttel ezelőtt kihallgatta az UBS magánbefektetési részlegének Észak- és Dél-Amerikáért felelős főnökét, a múlt héten pedig már vádat is emelt a bank egyik korábbi amerikai munkatársa, valamint egy liechtensteini pénzügyi tanácsadó ellen. A duó a feltételezések szerint több amerikai állampolgárnak segített titkos számlára menekíteni a pénzét, dokumentumokat semmisített meg és adóelkerülésben működött közre. A párost állítólag az orosz származású Igor Olenicoff kaliforniai milliárdos adta fel a hatóságnak.

A leggazdagabb amerikaiak között emlegetett Olenicoff - a Forbes 2007-es listáján 1,7 milliárdos vagyonnal a 286. helyen szerepel - köztudomásúan titkos kontók tömegét tartja svájci és liechtensteini bankokban, s az adóhatóság több ügyben is eljárást folytat ellene. Tavaly év vége óta azonban együttműködik az IRS-sel, miután 52 millió dollár utólagos adófizetés és némi információszolgáltatás fejében mentesítették korábban kirótt büntetései alól.

A Floridában meghallgatott egykori UBS-munkatárs a hírek szerint önként jelentkezett, s a titkos rendszer feltárásán kívül nevekkel is hajlandó szolgálni. Olenicoff számára az UBS brit és bahamai cégek közbeiktatásával fedett el 200 millió dollárnyi adófizetési kötelezettséget, 2005 nyarán pedig azt tanácsolta neki, hogy a pénzt vigye át Svájcból Liechtensteinbe, ahol szigorúbb a banktitok.

Az UBS most azzal érvel, hogy amerikai részlegét már tavaly novemberben megszüntette, és kész együttműködni az IRS-sel. Független szakértők szerint elképzelhető, hogy a botrány nyomán az UBS-nek ki kell vonulnia az amerikai piacról. A bank ugyanis megszegte az adóhatósággal kötött egyezséget, miszerint az amerikai állampolgárokat érintő minden tranzakcióját bejelenti. A derűlátóbbak ugyanakkor úgy vélik, a világ legnagyobb vagyonkezelője megúszhatja pénzbüntetéssel.

Kisebbfajta botrányt okozott a minap az UBS egyik kisbefektetője, Rudolf Weber, aki a bank zürichi közgyűlésén egy virslikoszorúval ajándékozta meg Marcel Ospelt, a felügyelőbizottság április végén távozott elnökét. A 2006-ban még 26,6 millió frankos fizetést élvező Ospel ugyanis nemrég arra panaszkodott, hogy ezentúl nem lesz elég pénze az előkelő zürichi Kronenhalléban ebédelni. Ospel láthatóan készült a provokációra: átvette a virsliket, a zsebéből pedig előhúzott egy tubus mustárt.

Ospel az 1998-ban egy fúzió nyomán létrejött UBS első vezérigazgatója volt, 2001-ben nevezték ki a felügyelőbizottság elnökévé. Az 58 éves bankár tavaly év végéig Svájc egyik legbefolyásosabb üzletembere volt, a tavalyi és idei veszteségek miatt azonban áprilisban már nem indult újra az elnöki posztért. Utódát, Peter Kurert - a bank korábbi vezető jogászát - az amerikai válság hírére végleg megerősítették posztján. Ahol a jövőben nemcsak jogi tapasztalataira lesz szükség, de ki kell majd védenie az elbocsátások miatt várható pereket is: az UBS egy éven belül 5500-zal csökkenti 84 ezres alkalmazotti létszámát.

FÖLDVÁRI ZSUZSA

Nemzetközi gazdaság

Biztató szavak

Látni az alagút végét - vélik egyes szakértők egy évvel az amerikai jelzálogpiaci válság első komolyabb jeleinek...

Nagy durranásra készülhet napokon belül az Apple

Nagy durranásra készülhet napokon belül az Apple

Egy 3300 éve meghalt katona személyes tárgyait fedezték fel Németországban

Egy 3300 éve meghalt katona személyes tárgyait fedezték fel Németországban

Napenergiában erősít a MOL, Paksról várja a megtérülést

Napenergiában erősít a MOL, Paksról várja a megtérülést

Sebastian Kurz a Zöldekkel és a liberálisokkal is egyeztetett a koalícióról

Sebastian Kurz a Zöldekkel és a liberálisokkal is egyeztetett a koalícióról

90 éves kaposvári fa lett az Év fája

90 éves kaposvári fa lett az Év fája

Mi történik most a Brexittel? Három perc alatt képbe hozzuk

Mi történik most a Brexittel? Három perc alatt képbe hozzuk