Tetszett a cikk?

Teljesen átrendezik a távközlési piacot Kína legnagyobb, állami kézben lévő telefonvállalatai, amire a tőzsde idegesen reagált.

HVG
Régóta esedékes technológiai modernizációra számítottak sokan, amikor Pekingben nemrég bejelentették a világ legnagyobb távközlési piacának korszerűsítését. Ehelyett azonban elsősorban a piac átszervezéséről van szó: az utóbbi évtizedben megszokott, állami ellenőrzés alatt álló, egymással némileg versenyző, de inkább monopóliumként tevékenykedő mamutcégek a jövőben más felállásban működnek.

A piaci racionalizálásként, valamint a hazai verseny elősegítéseként bejelentett és előreláthatólag az év végéig befejeződő felvásárlások részletei nem csupán az előfizetőket ejtették zavarba, de a gyakorlott kínai tőzsdézőket is. Az átszervezés nyomán ugyanis a mobil- és a vezetékes távközlésben, illetve az internetszolgáltatásban tevékenykedő olyan szolgáltatók vásárolják fel egymást, amelyek az utóbbi évtizedben a kínai gazdaság sarkkövei voltak, és soraikban senki nem számított komolyabb változásokra. A piacot lefedő hat nagyvállalatot sorozatos felvásárlások révén három csoportba szervezik. A tranzakció a szolgáltatási határokat is érinti, a cégek ugyanis kölcsönösen részesednek majd egymás piacából. A szektor közel kétharmadát uraló China Mobile a China Tietong vonalas szolgáltatót kebelezi be, a jóval kisebb második, a China Unicom pedig a szintén vezetékes China Netcommal olvad össze. A fő vezetékes szolgáltató, a China Telecom viszont átveszi a China Unicom két mobilhálózatának egyikét.

Igencsak időszerű a nemzetközi kommunikációs színvonaltól elmaradt kínai piac átszervezése és technológiai korszerűsítése. Az utóbbi években ugyanis a távközlésért felelős kormányszervek hatalmas erőfeszítéseket tettek egy hazai fejlesztésű harmadik generációs mobilrendszer kifejlesztésére, miközben megakadályozták a külföldön meghonosított 3G-s szisztémák bevezetését. Emiatt még mindig olyan adatátviteli technológiák állnak csak rendelkezésre, amelyek megnehezítik, esetenként lehetetlenné teszik a világszerte használt - és mind gyakrabban Kínában gyártott - mobiltelefonok, számítógépek és más eszközök legfejlettebb funkcióinak használatát. A Kínában vásárolt mobilkészülékek nagy részében például - legalábbis hivatalosan - nincs wifi-funkció. Elérhetetlen a szuperszéles sávú internetes adatátviteli szolgáltatás is.

Számos Kínába települő külföldi nagyvállalat meglepődve veszi tudomásul, hogy sanghaji vagy pekingi leányvállalata az otthon megszokottnál korábbi technológiára kénytelen visszaállni. További nehézségekhez vezethet, ha az európai vagy amerikai irodákból a modernebb technológia segítségével küldenek nagy mennyiségű adatot Kínába. Nincs hiány viszont hibrid megoldásokban, virágkorukat élik például az Európában már nemigen használt IP-kártyák. Elterjedt a China Telecom Xiao Ling Tong (magyarul kisokos) szolgáltatása is, amely a vezetékes vonalakra építve nyújt a mobiltelefonhoz - a minőséget és az árat kivéve - mindenben hasonló szolgáltatást. A gyengébb minőség sokakat nem zavar, ha így megtakaríthatják a számla kétharmadát - ennyi a különbség a mobil és a kisokos díjszabása között.

A szolgáltatók között egyébként aligha lehet árversenyről beszélni, inkább arról van szó, hogy a cégek eltérő megoldásokat nyújtanak. A minőségre vágyók, valamint a céges felhasználók legnagyobb része a China Mobile előfizetője - vagy feltöltős szolgáltatásának használója -, míg a pénztárcájukra érzékenyebbek inkább a China Unicom mobilrendszerét választják némi minőségi engedmény fejében. A takarékossági furfangjaikra amúgy is büszke kínaiak között nem ritka, aki több készüléket használ, és a China Mobile rendszerén fogadja, viszont a kisokosról indítja a hívásokat.

Az átszervezés nyomán megjelenhetnek a külföldön már bevett harmadik generációs megoldások is - a három leendő cég már le is osztotta egymás között az alkalmazandó technológiákat. Örülnek a külföldi szolgáltatók is, a Qualcomm amerikai mobilvállalat például 2 százalékos részesedésre jogosult a CDMA-technológia felhasználóitól, az Apple pedig abban bízik, hogy a W-CDMA bevezetésével a kínai felhasználók nemcsak megbuherált vagy hamis, hanem eredeti iPhone készülékeket is használhatnak. Az átszervezés előtti hat nagy cég leányvállalataiba magukat korábban bevásárolt - de ellenőrzési joggal nem rendelkező - külföldi szolgáltatók, mint a brit Vodafone, a spanyol Telefónica vagy a dél-koreai SK Telecom, további piacnyitásban bíznak.

A kecsegtető lehetőségek ellenére a kínai tőzsde mélyrepüléssel válaszolt a bejelentésre. A hongkongi börzén a bejelentés napján 3-4 százalékkal estek az érintett cégek árfolyamai, Sanghajban pedig egy nap alatt csaknem 9 százalékos zuhanást mértek a távközlési papíroknál. A befektetőket több körülmény is aggasztja. Az eddig rendíthetetlen cégek körüli szervezkedés önmagában is zavaró körülmény, de nem ismertek az átszervezés részletei sem. Számos befektető attól tart, hogy a nagy garral bejelentett átszervezés megakad, vagy beláthatatlan ideig késik, esetleg a harmadik generációs technológiák bevezetésének elhalasztását a döntéshozók arra használják fel, hogy időt nyerjenek a hazai TD-SCDMA-rendszer kiépítésére és a China Mobile piaci dominanciájának megerősítésére.

HOLCH GÁBOR / SANGHAJ

Holtan találtak egy embert egy Fóton kigyulladt házban

Holtan találtak egy embert egy Fóton kigyulladt házban

Egy hétvége alatt 94 ezer új fertőzöttet regisztráltak Spanyolországban

Egy hétvége alatt 94 ezer új fertőzöttet regisztráltak Spanyolországban

Radar360: Mérföldkő az európai zöldenergia-termelésben

Radar360: Mérföldkő az európai zöldenergia-termelésben